Ponnahduslauta sijoittamiseen

23.05.2016

Kevät on nuorten valmistuvien juhla-aikaa. Moni miettii, mitä ostaisi lahjaksi. Lue, miten sijoittaja ja Osakesääsäästäjien Keskusliiton hallitukseen kuuluva Tomi Salo neuvoo nuoria säästämisen ja sijoittamisen tielle.

DSC04875riitalle

Uusi ylioppilas ansaitsee juhlapäivänään jotain pysyvää, korun, rannekellon, kirjan tai muun lahjan, joka kulkee mukana elämän eri käänteissä. Keskustelisin tulevan ylioppilaan sukulaisten kanssa, kuka ostaisi jotain jotakin perinteistä, kuka taas voisi opastaa ylioppilasta kasvatuksellisesti perehtymään omiin raha-asioihinsa, olemaan vastuuntuntoinen ja vuosien myötä myös kartuttamaan varallisuuttaan.

Keräisin ylioppilaan sukulaisista ja tuttavista säästöpiirin, joka antaisi hänelle opastuksen sijoittamisen ensi askelissa. Yksi ostaisi jonkin alan perusteoksen, esimerkiksi Seppo Saarion ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”. Se on niin klassikko kuin suomenkielinen sijoituskirja vain voi olla.

Muut piiriläiset kerryttäisivät rahaa, jo parilla sadalla voisi avata yhdessä nuoren kanssa arvo-osuustilin. Sen ei tarvitse olla samassa pankkiryhmässä kuin muu pankkiasiointi. Tässä Nordnet on vahvoilla, koska säilytyspalkkiota ei peritä. Hyvä valinta voisi olla myös mahdollisimman pienten kulujen indeksirahasto, esimerkiksi Nordnetin Superrahasto Suomi tai Pankkiiriliike Seligsonin OMXH25 -indeksirahasto. Miksi en suosittele osakkeita?

Pienituloisen opiskelijan on mahdollista säästää 20 euroa tai 50 euroa kuukaudessa rahastoonsa, jopa tiukkoinakin kuukausina. Jos loppukuusta on jäljellä enää muutama euro, tämä kehittää nuoren kurinalaisuutta, kekseliäisyyttä sekä myös tavoitteellisuutta.

Osakesalkun täydentäminen ensin säästämällä muutama sata euroa tilille ja sen jälkeen sopivien osakkeiden poiminta vaatii nuorelta jo poikkeuksellista kurinalaisuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Jos nuori pystyy tähän, silloin osakkeet ovat suositeltavin vaihtoehto.

Jokaisesta nuoresta ei tarvitse tulla rahoitusalan ammattilaista, mutta jokainen oppii hoitamaan omat raha-asiansa, mikäli häntä opastetaan oikein. Hänellä pitää olla sopiva sparraaja, joka voi siirtää omaa elämänkokemustaan eteenpäin, niin talousajattelussa kuin elämän muillakin alueilla. Elämä on kokonaisuus, jota ei voi jakaa sijoittamiseen ja muuhun elämään. Rinnalla kulkija voisi opastaa nuorta ajattelemaan kustannuksia, korkoa ja vaihtoehtoja ylipäänsä.

Jos hän valitsee vaikkapa uuden iPhonen, paljonko hinnanero edulliseen Android -puhelimeen kasvaisi 12 prosentin tuotolla 30 vuodessa tai ehkä 50 vuodessa? Nuorella on pitkä aikaväli etunaan ja tämä hänen pitää oppia ymmärtämään.

Sparraajan yksi tehtävä olisi ottaa nuori mukaan esimerkiksi yhtiökokouksiin. Vaikka tämä sijoittaisikin rahastoon, voisi häntä opastaa, että osan säästöistä voisi kohdentaa aluksi yhteen pörssiosakkeeseen. Yhtiön valinta, katsausten lukeminen, yhtiökohtaisten analyysien selailu vaatii kuitenkin jo paneutumista. Olisiko tämä nuoren oma juttu vai keskittyisikö hän mieluummin johonkin muuhun? Jokaisesta ei ole tarkoitus tulla analyytikkoa. Nuoren pitää löytää oma intohimonsa. Jos se on osakemarkkinoiden ulkopuolella, silloin rahastot ovat sopivin vaihtoehto.

Jos osakesijoittaminen on nuorelle mieluinen harrastus, Osakesäästäjien Keskusliiton toiminta on hyvä vaihtoehto. Mukana on samoin ajattelevia ja eri ikäisiä ihmisiä, jotka mielellään kertovat, miten he aloittivat oman sijoittajataipaleensa. Lisäksi liitto järjestää kursseja sijoittamisesta sekä vierailuja pörssiyhtiöihin. Tämä saattaa kuulosta vain vanhojen ja varakkaiden huvilta, mutta sijoittamisen perusteet pitää oppia nimenomaan varhain, muuten ei voi olla vanhana varakas.

Myös hyvät kirjat laajentavat näkemystä. Hakisin nuorelle ensin valikoiman Pörssisäätiön oppaita. Pidän itse erityisen paljon ”Sijoittaminen -opas uteliaille”, ”Sijoittajan sielunelämää”, ”Sijoitusrahasto-opas” sekä ” ”Osakeopas 2015” -julkaisuista. Ne on kirjoitettu selkeästi ja kansantajuisesti.  Hyviä kirjoja ovat Seppo Saarion ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”, Henri Elon ”Löydä helmet, vältä kuplat” sekä Kim Lindströmin ”Vaurastu arvo-osakkeilla”.

Ajattele sijoittaminen koko elämän kestävänä tienä joka kulkee samaan suuntaan kuin sinäkin. Laita kaikista tuloistasi ensin viipale sijoituksiin, olkoonpa tämä kuukausisäästösopimuksen mukainen määrä rahastoon, tai omalle säästötilillesi osakkeiden ostoa varten.

Älä elä yli varojesi, vaan mieluummin joka tilanteessa säästeliäämmin kuin olisi tarpeen. Jos heti parikymppisenä haluat Rolexin, Mersun, paljon tavaraa ja ylellisen elämäntyylin, unohda sijoittaminen. Tarvitset tuottavan stratupin, joka ostetaan ulkomaille tai sitten varakkaan puolison ja myös suvun joka sponsoroi elämäntyyliäsi.

Todellinen sijoittaja minimoi kulutuksensa, maksimoi säästämisensä ja laittaa kaiken pörssiin. Kuulostaako tylsältä tulevaisuudelta? Muutaman vuoden tähtäyksellä tämä voi siltä tuntua. Pitkän päälle säästäväinen sijoittaja kuitenkin palkitaan moninkertaisesti. Kolmenkymmenen – viidenkymmenen vuoden aikaväli ja jatkuva säästäminen tuovat nuorelle myöhemmin tulevaisuudessa taloudellisen riippumattomuuden. Ei tarvitse huolestua, jos pesukone rikkoutuu tai tulee odottamattomia menoja. Vuosikymmenten myötä kertyneet sijoitukset antavat lisätuloja jos elämässä tulee taloudellisesti tiukkoja hetkiä.

Talousosaaminen lähtee perusasioista. Älä tuhlaa. Mieti pieniä hankintoja yön yli, suuria hankintoja viikon verran. Älä osta mitään luotolla. Älä ota luottokorttia, käytä Visa Electronia tai vastaavaa. Jos ostat netistä, mieti, onko hankinta tarpeellinen vai välttämätön.

Itse suosin käteisen rahan käyttöä, silloin ostaminen on kontrolloidumpaa ja turhan ostelu on vähäisempää.  Pidä menoista kirjaa. Marttaliitto on omalla nettisivullaan julkaissut hyvän Excel -muotoisen taulukon kodin budjettia ja menojen seurantaa varten. Tosi säästäjä lataa netistä maksuttoman Libre Office -paketin eikä käytä alkuperäistä maksullista Officea.

Tulojen ja menojen seuranta voisi olla luontevaa paperisessa tilivihossa, mutta kuulostaako se vanhanaikaiselta? Lataa puhelimeesi sopiva ohjelma menojen seurantaan ja tee raha-asioiden seuraamisesta yhtä rutiininomaista kuin hampaiden harjaus tai aamuinen kahvin keittäminen.

Lainaa kirjastosta myös pari kirjaa: Timo Lampikoski ”Penninvenyttäjän opas” sekä Eero Ollikaisen ”Kuluttajan eloonjäämisoppi”. Vaikka et aivan kirjaimellisesti sisäistäisi kirjojen esittelemää elämäntyyliä, kummastakin saa hyviä ajatuksia nuoren arkeen.

Säästäminen ei kuitenkaan sovi jokaiselle. Jos pidät huolettomasta elämästä, jolloin tili on aina tyhjä ennen tilipäivää, palkka menee osamaksuihin ja luottokorttivelkoihin, se on sinun elämäntyylisi. Kohtalosi ei ole liian pieni palkka, vaan omat valintasi ja liian suuret menot. Hyväksy silloin, etteivät säästäminen tai sijoittaminen ole sinun juttusi.”

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit