Kesävisa – Mitä Adam Smith sanoikaan?

20.06.2016

Kesälomalla on tarkoitus heittää vapaalle ja jättää työasiat mielestä, mutta Pörssisäätiön kesävisan verran voi aina verrytellä aivoja. Tämänkertaiset kysymykset on laatinut Kulosaaren yhteiskoulun yhteiskuntaopin opettaja Ville Kohvakka.

20160516_210817_ritalle

Testaa omat taitosi tai haasta lähipiirisi kisaan!

 

 1. Helsingin Pörssin virallinen nimi on a) Nasdaq Helsinki b) Nasdaq DAX Helsinki c) Nasdaq OMX Helsinki
 2. Pörssiin listatusta yhtiöstä saadusta osinkotulosta veronalaista pääomatuloa on a) 70 b) 85% c) 90 %
 3. Pörssiosakkeiden tuottoja verotetaan progressiivisesti. Vuonna 2016 progressio on a) 34% yli 30 000 euroa ylittävältä osalta b) 33% yli 40 000 euroa ylittävältä osalta c) 35% yli 50 000 euroa ylittävältä osalta
 4. Euroopan keskuspankin tärkein tavoite on a) järjestää vaikeuksiin joutuneille valtioille rahoitusta b) ylläpitää talouskasvua c) huolehtia hintavakaudesta
 5. Sinulla on talletettuna 1000 euroa pankkitililläsi vuoden ajan 1% korolla. Saman vuoden aikana mitataan 2% deflaatio. Mitä on tapahtunut? a) talletuksesi arvo on laskenut noin 1 % b) talletuksesi arvo on noussut noin 3% c) talletuksesi arvo on pysynyt lähes ennallaan
 6. Kuka seuraavista henkilöistä sanoi näin: ”Eihän yhteiskunta voi kukoistaa eikä olla onnellinen, jos suurin osa sen jäsenistä elää kurjuudessa.” a) Adam Smith b) John Maynard Keynes c) Karl Marx d) Milton Friedman
 7. Sanan pörssi alkuperänä on a) antiikin Rooman rahapaja b) ranskalainen kauppahuone c) keskiaikainen rahapussi d) englantilainen kassakaappi

 

Oikeat vastaukset:

 1. a) Nasdaq Helsinki.
 2.  b) 85% – Verovapaana maksetaan 15% osingoista.
 3. a) 34% yli 30 000 euroa ylittävältä osalta.
 4. c) Huolehtia hintavakaudesta. Inflaatiotavoite on vuositasolla 2%.
 5. b) Talletuksesi arvo on noussut n. 3%. Deflaatio tarkoittaa yleisen hintatason laskua ja rahanarvon nousua. Saat 2% deflaation lisäksi korkoa 1%,  jonka loppusummaa deflaatio on myös nostanut 2%. ( 0,02*1% = 1.02%) Talletuksesi arvonnousu on siis noin 3%.
 6.  a) Adam Smith teoksessaan Kansojen varallisuus. Smith näki vapaiden markkinoiden ja kartellien rajoittamisen olevan paras tapa nostaa köyhät ihmiset kurjuudesta ja luoda sivistynyt sekä hyvinvoiva valtio.
 7. c) Keskiaikainen rahapussi –latinaksi borsa –sittemmin muun muassa purse –eli rahapussi on mitä todennäköisimmin pörssi-sanan alkuperä. Nimitys tuli siitä, että kauppiaat kävivät kauppapaikassa kauppaa rahapussit vyöllään.Kuva: Minna Heusala
Jaa artikkeli

Kommentit