Katkaistaan puutteellisten taloustaitojen kierre

29.08.2016


Suomessa rahankäytön taito on perinteisesti opittu kotona. Tänä syksynä talousopetus on aikaisempaa vahvemmin mukana koulujen opetussuunnitelmissa. Kaikki eivät saa kotoa hyviä valmiuksia oman talouden hallintaan. Koulujen talousopetus antaa jokaiselle mahdollisuuden oppia hyväksi rahankäyttäjäksi.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksen (29.8.16) mukaan rahankäytön taito periytyy. Taloustaidot opitaan kotona. Marttaliiton ja Lähi-Tapiolan selvityksen mukaan suuri osa suomalaisista oppii huolelliseksi rahankäyttäjäksi vanhempiensa hyvää esimerkkiä noudattaen. Jos taidot opitaan kotona, kannattaako niiden opetukseen panostaa koulussa?

Kouluaineiden kesken käydään taustalla kovaa kamppailua. On monta tärkeää asiaa, joita lapsille halutaan opettaa. Pitäisikö talousosaamisen kuulua tähän joukkoon? Moni suomalainen ajattelee, että hyvä ihminen ei puhu rahasta. Useissa kodissa ei talousasioista puhutakaan.

Rahankäyttö on muuttunut yhä piilotetummaksi. Enää ei käytetä käteistä rahaa. Kaupassa maksetaan kortilla ja laskut maksetaan tililtä. Monelle koululaiselle on yllätys että vesi ja sähkö ovat maksullisia. Joillekin tulee rahaongelmia jo hyvin nuorena, esimerkiksi mobiilipelien veloitusten takia.

Kaikissa kodeissa ei hyvää esimerkkiä ole tarjolla.  Ennen kaikki taidot opittiin kotona, suutarin pojasta tuli suutari. Nykyään koulujärjestelmämme pyrkii varmistamaan jokaiselle samanlaiset pohjatiedot välttämättömistä perusasioista. Suomalaisen koulujärjestelmän ytimessä ovat yleissivistävyys, tasapuolisuus ja perustaitojen opettaminen kaikille. Tämän takia on erittäin tärkeää tarjota talousopetusta koulussa.

Nuorten maksuhäiriöistä puhutaan paljon. Silti tulisi opettaa, että rahankäyttö ei ole pelottava asia. Hyvä talousosaaminen mahdollistaa unelmien toteuttamisen. Rahaa voi säästää ja sijoittaa.  Näin voi varautua omaan tulevaisuuteen ja saavuttaa tavoitteitaan. On tärkeätä että jokaiselle suomalaiselle lapselle annetaan mahdollisuus oppia hyväksi rahan käyttäjäksi.

Tämä blogi on julkaistu myös Taloustaidon vierasblogina 29.8.2016: https://www.taloustaito.fi/Teemat/TT-Blogi/Blogit-2016/katkaistaan-puutteellisten-taloustaitojen-kierre/

 

Jaa artikkeli

Kommentit