Pistä ylimääräinen raha poikimaan

05.09.2016

Hajautus on Morningstarin rahastoanalyytikko Matias Möttölän mukaan esimerkki niin sanotusta ilmaisesta lounaasta. Indeksirahasto on tähän tarkoitukseen hänen mukaansa hyvä vaihtoehto, mikäli ei halua nähdä rahastovalinnan vaivaa.

Matias-Möttölä-näyttökuva-2313riitalle

“Huonoin mahdollinen sijoitus on se, että ei sijoita ollenkaan, vaan jättää ylimääräisen rahan aina pankkitilille. Jos sijoittaa, ei oman pankin sijoitusehdotuksia kannata pitää ainoana totuutena. Vaihtoehtoja on paljon. Nopeaa kaupppaa en liioin suosittele, varsinkaan aloittelevalle yksityissijoittajalle.

Kun aloittaa säästämisen ja sijoittamisen, kannattaa tehdä itselleen suunnitelma: Mikä on tavoite ja aikaväli. Vaikka monet suomalaiset sijoittavat osakkeisiin, rahastoihin ja asuntoihin, harvempi on miettinyt syvemmin, mitä varten on säästämässä.

Pitkä aikaväli on suureksi avuksi sijoittamisessa. Vaatii silti poikkeuksellista valveutuneistuutta, jos 25-vuotias juuri valmistunut nuori alkaa sijoittaa. Alaa opiskelleet ovat toki poikkeus. Kotona opittu malli ohjaa nuoria myös raha-asioiden hoidossa. Vanhempien olisi viisasta ottaa säästämisen merkitys puheeksi, kun lapsen ikä ja aika ovat otollisia.

Jos sijoittamisen aloittaa nuorena, tuottoa ehtii kertyä vähitellen. Ajan myötä saa tuntumaa myös markkinoiden heilahteluista eikä välttämättä lähde niin herkästi paniikkiin mukaan.

Ne, joilla oli kokemusta 2000-luvun alun kurssilaskuista, tiesivät finanssikriisin aikana, että kurssit kääntyvät jossakin vaiheessa nousuun.

Kannattaisi luoda itselleen suojakeinoja, jotta esimerkiksi yksittäinen uutinen ei aiheuttaisi hätiköityjä osto- tai myyntipäätöksiä.  Joitakin sijoittajia kiehtoo jännitys, itse pidän pitkäaikaisuutta tärkeämpänä.

Jos valitsee sijoituskohteeksi rahastot, on hyvä ottaa selvää, onko yhtiö vakavasti otettava ja minkälainen on esimerkiksi salkunhoitajien pätevyys. Pelkkää tuottoa ei kannata katsoa, eikä verrata erilaisia rahastoja keskenään. Yksi yhtiö panostaa kasvuyhtiöihin ja toinen arvoyhtiöihin. Niiden tuottoja ohjaavat eri tekijät.

Kuluja pitää seurata, koska ne kumuloituvat kymmenien vuosien aikana. Mutta ne eivät ole kaikki kaikessa.

Suosin osaamistaustani vuoksi rahastoja. Pidän sekä aktiivisita että passiivisista rahastoista eli indeksirahastoista. Monelle yksityissijoittajalle hyvin hajautettu ja huokea indeksirahasto on sopiva vaihtoehto.

Rahastoihin sisältyy aina hajautusta. Se parantaa riskin ja tuoton suhdetta. Kuluneen sanonnan mukaan hajautus onkin niin sanottu ilmainen lounas.

Jos uskoo voittavansa indeksin sekä kokee omaavansa näkemyksiä markkinoista ja yhtiöistä, mikäs siinä, jos haluaa sijoittaa myös suoriin osakkeisiin. Pitää kuitenkin olla tarkkana, minkälaisia yhtiöitä salkkuunsa valitsee, jotta sille saisi riittävän hajautuksen.

Jos oma kokemus, taidot ja aika eivät riitä, ei osakkeisiin kannata ripustautua, vaan harkita rahastoa, jonka kautta ostaa esimerkiksi koko mailman osakemarkkinoita. Niin saa laajalle hajautetun salkun, joka sisältää eri maita ja valuuttoja.

Seuraan Morningstarissa työkseni aktiivisia rahastoja, joilla on omat salkunhoitajat. Niihin sijoittaminen vaatii taustatyötä. Aktiiviset rahastot voivat tuoda tuntuvaakin lisäarvoa. Niitä voi valita myös teemoittain omien mieltymystensä mukaan, kuten valitsemalla esimerkiksi kestävää kehitystä painottavia rahastoja tai painottamalla vaikkapa pienyhtiöitä.

Monet saattavat varoa aktiivisia rahastoja sen vuoksi, että osa niistä väittää pyrkivänsä voittamaan indeksinsä, mutta todellisuudessa seuraavat indeksiään melko tarkasti ja silti laskuttavat salkunhoitajan palveluista.

Teksti: Riitta Ekholm

Jaa artikkeli

Kommentit