Talouskasvu muistuttaa kuolleen aivokäyrää

19.09.2016

Suomen talouskasvu junnaa paikallaan eikä talousluvuissa ole pariin vuoteen tapahtunut juurikaan muutoksia: Vienti mataa pohjalukemissa eikä hokkuspokkus –temppuja ole näköpiirissä.

 20160906_190248_resized

Pörssisäätiön Pienet helmet -illassa puhunut Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä pohtii, muuttuuko tilanne itsestään ja mitä on tehtävissä.

“Talous ei ole vieläkään toipunut vuonna 2008 alkaneesta taantumasta, mutta kasvu on vahvistumassa. Siltikään mistään kirivaiheesta ei voida puhua”, sanoo Vihriälä.

Hän sanoo osuvasti, että taloutta kuvaavat graafit muistuttavat kuolleen aivokäyrää.

“Pientä värinää on ollut havaittavissa, mutta viimeiset seitsemisen vuotta ovat olleet vaatimatonta”, sanoo Vihriälä.

Etlan ennusteiden mukaan Suomen bruttokansantuotteen on arvioitu kasvavan ensi vuonna 1,2 prosenttia ja sitä seuraavana 1,4. Vienti matelee edelleen vuoden 2009 lukemissa. Muun muassa Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia ja erityisesti Saksa menevät kirkkaasti ohi.

“Yksityinen kulutus on pitänyt Suomen talouskasvua jollakin tavalla yllä Ruotsin malliin”, sanoo Vihriälä.

Brexit eli Iso-Britannian todennäköinen irtautuminen Euroopan Unionista on uusi pilvi ulkoisessa ympäristössä, mutta se ei Vihriälän mukaan välttämättä vaikuta välittömästi Suomen talouteen.

Neuvottelut suhteiden luomisesta Britannian ja EU:n välillä tulevat olemaan vaikeita. Voi käydä myös niin, että Britannia menettää markkinaosuuksiaan kolmansille maille, joten Suomikin saattaa hyötyä tästä hiukan.

Vaikka viennin surkea tilanne on ollut finanssikriisin jälkeen tapetilla joka suunnalla ja sen eteen on tehty paljon töitä, niin siitä huolimatta tulokset eivät ole vielä olleet kaksisia. On tuettu kasvuyrityksiä, perustettu keskikokoisille sekä suuremmille yrityksille kasvuryhmä, ja hallitus on tehnyt isojakin ratkaisuja talouden saamiseksi kasvu-uralle.

“Monta rautaa on ollut tulessa vuoden aikana. Finanssipolitiikan yleinen linja on ollut jotakuinkin kohdallaan. On saatu kohtuullinen kompromissi siitä, että julkinen velkaantuminen on saatu kuriin ilman, että heikennetään kotimaista kysyntää.”

Vihriälä kuitenkin epäilee, saadaanko tällä vaalikaudella aiottuja asioita toteutettua, mutta hän näkeekin tärkeämpänä pitkän tähtäimen tavoitteet.

Julkisen talouden velkasuhteen taittumista ja uskottavaa polkua kestävyysvajeen pienentämiseen tällä vaalikaudella hän arvioi kohtalaisiksi.

Työllisyysasteen 72 prosentin saavuttaminen jää hänen arvion mukaan puoleen ja viiden prosentin tuottavuusloikka ei toteudu.

“Budjettiriihi ei ole juurikaan tuonut uutta hyödykemarkkinoiden kehittämiseen eikä myöskään verotukseen”, sanoo Vihriälä.

Hänen mukaansa on paradoksaalista, että Suomella olisi edelleen kaikki edellytykset kasvuun: Heikentynyt koulutusjärjestelmäkin on hyvä, samoin tutkimus ja kehitys sekä vakaa ympäristö.

 

Pörssisäätiön Pienet helmet Pörssi-illassa esittäytyivät tällä kertaa Robit, Solteq, Elite Varainhoito, Consti, Suomen Hoivatilat sekä Kotipizza. Yhtiöt kertoivat yksityissijoittajille muun muassa, miksi listautuminen on hyvä asia ja miksi kannattaa ostaa juuri näiden yhtiöiden osakkeita.

“Sijoittaja, jota kiinnostaa kasvu enemmän kuin osingot, Robit on oikea yhtiö. Hallituksella on nälkä kasvattaa liikevaihtoa globaalisti. Tämän olemme toteuttaneet verkostoitumalla. Robit, Harri Sjöholm.

 “Olemme nähneet jo muutaman murroksen ja olemme jatkossakin mukana. Jos tämä ja kansainvälistyminen kiinnostavat, Solteq on hyvä valinta sijoittajalle.” Solteq, Repe Harmanen

 

“Elite on vahvojen yrittäjähenkisten omistajien luotsaama yhtiö. Tavoitteenamme on kasvaa kannattavasti. Emme ole jämähtäneet paikoillemme, vaan olemme uskaltaneet ottaa askeleita myös sivulle ja katsoa, mitä tapahtuu.” Elite Varainhoito, Daniel Pasternack

”Markkina on tasaisesti kasvava ja olemme siinä johtava toimija. Meillä on selkeä strategia ja talouslukumme ovat kunnossa.” Consti: Marko Holopainen

”Hoivatilalla on vahva kasvutarina ja –näkymät.  Olemme kannattava, dynaaminen ja eteenpäin katsova yhtiö. Meillä on luottamukseen ja positiivisuuteen perustuva kulttuuri. Se, mitä sanomme, pitää paikkansa ja toteutuu.” Suomen Hoivatilat, Jussi Karjula

”Kassavirta on kova ja pitkällä tähtäimellä olemme hyvä osingonmaksaja. Olemme uudistaneet brändiämme.” Kotipizza, Timo Pirskanen

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit