Markkinat haaste sijoittajalle

24.10.2016

Mihin pitäisi sijoittaa poikkeuksellisessa markkinatilanteessa? Ovatko markkinat lähellä huippua, kysyy Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri yhteen kokoontuneelta sijoittajakonkarijoukolta. Tomi Salo poimi seuraamiensa 92 pörssiyhtiön joukosta huippunsa saavuttaneet, laskuun luisuneet, käänneyhtiöt, vailla suuntaa olevat sekä pahnan pohjimmaiset.

konkarit-2016

 Markkinoiden nykytila on haastava ja hämmentävä, koska osakkeiden hinnoittelua ei määrää kysyntä ja tarjonta, vaan keinotekoisesti luotu tilanne, missä pääoma on poikkeuksellisen halpaa ja keskuspankit syytävät sitä markkinoille yhä lisää.

Nykyinen arvopapereiden osto-ohjelma päättyy ensi vuoden maaliskuussa. Rahapoliittisen elvytyksen vähentämisestä ei edes puhuttu viime viikkoisessa Euroopan keskuspankin neuvoston kokouksessa, mutta joulukuussa EKP:lla on käytössään tuore suhdanne-ennuste ja sen perusteella neuvosto päättää, mitä se aikoo tulevina kuukausina tehdä.

”Miinusmerkkiset korot pakottavat pääoman liikkeelle. Mutta toisaalta pääoman säilömisestä niin sanotusti turvallisiin kohteisiin, kuten Saksan 10 vuoden valtionlainoihin halutaan jopa maksaa”, sanoo sijoittaja, Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen Tomi Salo.

Kun korko on matala, osa sijoittajista on siirtynyt kohteisiin, joiden tuotto-odotus on vain 2-4 prosentin luokkaa. ”Tätä pidetään jopa tavoiteltavana.”

Tämän seurauksena matalatuottoisten kohteiden, kuten kiinteistöjen, asuntojen ja metsän hinnat ovat nousseet tasolle, missä tuotto ja hinta eivät ole tasapainossa.

”Kun korot lähtevät nousuun, inflatoituneiden kohteiden hinnat laskevat eikä voittoa kerry enää ilman riskiä” sanoo Salo.

Jos korko nousee, esimerkiksi viiteen prosenttiin, näiden sijoituskohteiden arvot laskevat rajusti. Samanlainen, mutta suuruusluokaltaan moninkertainen riski on joukkolainamarkkinoilla.

”Korkojen noustessa joukkolainojen hinnat romahtavat. Vaikka tähän saattaa kulua useita vuosia, se on jossakin vaiheessa edessä”, sanoo Salo.

Nollakorkomaailmassa osakkeet ovat kuitenkin peitonneet vaihtoehtoiset sijoituskohteet ja pörssiin on ohjautunut pääomaa yhtäjaksoisesti niin pitkään, että huipun ajankohtaa on arvuuteltu jo useamman vuoden.

Yhdysvalloissa on meneillään sen historian kolmanneksi pisin nousu, joka alkoi finanssikriisin jälkeen vuonna 2009.

”It´s not over, til it´s over eli osakemarkkinoiden nousu kestää niin kauan kuin kestää, mutta ikuista se ei kuitenkaan ole”, sanoo Salo.

Yhtiöiden tulosodotusten ja toteutuneiden tulosten pitää vastata osakkeiden arvostusta, nyt myös kohonneita kursseja. Osakkeet eivät ole tällä hetkellä enää halpoja.

”Tuloskauden avasi amerikkalainen, tulosten suunnannäyttäjänä pidetty Alcoa. Se julkisti odotuksia huonomman tuloksen, ja sen kurssi putosi rajusti. Tämä on merkki, ettei tulospettymyksiin ole varaa”, sanoo Salo.

Listautumisryntäys on Salon mukaan yksi varoitusmerkki siitä, että kurssitaso on lähellä huippuaan. Yhtiöiden neuvonantajat ovat arvioineet, että hetki olisi nyt otollinen.

”Wärtsilä antoi tulosvaroituksen, missä yhtiö arvioi liikevaihtonsa supistuvan viitisen prosenttia. Tämä saattaa olla yksi heikoista signaaleista, mikä ennakoisi pörssin nousun olevan huipussaan.”

Kun nousu taittuu laskuksi, osakkeet kääntyvät yksitellen luisuun. Mutta kokonaisuutena pörssi reagoi vasta viiveellä sitten, kun riittävän monen yhtiön osake on laskutrendissä.
DNA:n todennäköinen listautuminen tällä viikolla on ajoituksensa puolesta Salon mukaan erittäin hyvä.

”Jos mahdollinen anti jostain syystä alimerkittäisiin, mitä pidän epätodennäköisenä, tämä olisi todella merkittävä varoitus siitä, että osakemarkkinat ovat lähellä huippuaan.”

Salo seuraa 92 suomalaisen pörssiyhtiön graafeja viiden vuoden aikajänteellä, nyt vuodesta 2009 lähtien. Viikkograafissa jokainen havainto vastaa kunkin viikon päätöskurssia. Päivittäinen kurssiheilahtelu jää siis pois, jolloin osakkeen pidemmän ajan kurssikehitys on helpommin hahmotettavissa.
Yhtiöistä 28 prosenttia on nousunsa huipussa. Ne ovat hyvässä kunnossa olevia, pääosin vientiyhtiöitä. Listalla on tuttuja yrityksiä, kuten Neste, UPM, Cargotec, Cramo, Huhtamäki, Kone Cranes, Ponsse, Tikkurila, Uponor, Kesko ja Teleste.

”Mukana on myös ostokohteena oleva Okmetic, mutta tämä kertoo yhtiön olevan hyvin hoidettu, ja ostaja näkee yhtiössä potentiaalia vielä tulevaisuudessakin”, sanoo Salo.

Erinomaisina yhtiöinä pidetyt Kone ja Sampo eivät ole pystyneet täyttämään niihin kohdistuneita odotuksia pitkän kurssinousun jälkeen. Myös käänneyhtiönä pidetty Suominen ei lähtenytkään lentoon, vaan antoi tulosvaroituksen. Nämä yhtiöt ovat taittumassa laskuun, samoin Wärtsilä.

”Wärtsilä tekee huippua ja pohjaa, jotka koko ajan lähenevät toisiaan. Yhtiö on kulkenut vaakasuunnassa jo neljän vuoden ajan”, sanoo Salo.

Myös muun muassa Metsä Group, Amer Sport, Nokian Renkaat, Finnair, Viking Line, Bittium, F-Secure ja Basware ovat huippunsa saavuttaneet ja kääntymässä laskutrendiin.

”Laskuun taittuneita yhtiöitä on suuri määrä, 20 prosenttia saattaa olla pinnan alla olevana hiljaisena merkkinä siitä, että osakemarkkinoiden huippu on käsillä.”

Mutta niin kauan kuin osakemarkkinoilla vallitsee poikkeuksellinen tilanne, laskuun taittuneet yhtiöt saattavat Salon mukaan kääntyä uudelleen nousuun muun pörssin mukana.

Käänneyhtiöiden määrä on samaa suuruusluokkaa kuin kurssinsa huipussa olevilla yhtiöillä. Tämän voisi tulkita Salon mukaan niin, että sijoittajien mielenkiinto on kääntymässä huipussaan olevista yhtiöistä niihin, joissa on vielä odotettavissa nousupotentiaalia.

”Käänneyhtiöt ovat pääsääntöisesti kooltaan keskisuuria tai pieniä, joten tuottoa haetaan myös riskisemmistä kohteista.”

Käänneyhtiöistä Outokummun kehitys on ollut vahvaa, mutta juna tämän yhtiön kohdalla on mennyt. Samankaltaisessa tilanteessa on myös SSAB. Kiinnostavia yhtiöitä ovat Salon mukaan myös Stockmann, Metso, Outotec, PKC, Ramirent, YIT, Apetit, Atria, HKScan, Fortum ja Nordea.

Pöyry ja Marimekko ovat sijoittajan kannalta pitääkö odottaa pidempään –tilassa. Hullujen päivien tulos näyttää sen, kääntyykö yhtiö. Merkkejä on, että olisi jo kääntynyt pitkästä laskusta nousuun.

”Yhtiöiden käänteen pysyvyyttä kannattaa seurata”, sanoo Salo.

Vailla suuntaa olevilla yhtiöitä ovat esimerkiksi Aspo, Oriola-KD ja Raisio.

”Näillä yhtiöillä ei ole suurta kasvua näköpiirissä, mutta kannattavuus on kohtuullisen hyvä, mikä heijastuu myös hyvänä osingonmaksukykynä.”

Myös Pihlajalinna ja Capman hakevat suuntaansa.

Surkimusten listalla on seitsemän prosenttia Salon seuraamista yhtiöistä. Ne eivät maksa osinkoa tai niiltä ei odoteta mitään erityistä. Pitkässä laskussa ovat Telia, Orava asuntorahasto, Technopolis ja Nokia.

”Nokia on tällä hetkellä vaikeasti analysoitava yhtiö. Sen kurssia painaa Alcatel-Lucent kaupan mahdolliset kustannukset, mutta toisaalta se on vielä toteutumaton ja kurssiin vaikuttamaton potentiaali. Jos Nokiaan uskoo, voi ostaa, jos taas epäilee, on syytä pysyä poissa”, sanoo Salo.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit