Ajurina megatrendit

22.11.2016

20161101_093049-1_riitalle

Syksyn mittaan on käyty kipakkaa keskustelua siitä, ovatko merkintäannit yksityissijoittajan kannalta kannattamattomia. Pörssi päätti ottaa selvää, onko väitteissä perää ja teki laskelman. Sen mukaan arvonnousu on ollut yli kaksinkertainen yleisindeksiin verrattuna. Viimeaikaiset annit ovat olleet jopa ylimerkittyjä.

Pörssisäätiöllä on parhaillaan menossa syksyinen Pörssi-iltakiertue usealla paikkakunnalla. Pörssi-illoissa yksityissijoittajat ovat saaneet kuulla onnistumisista esimerkiksi antien ja listautumisten osalta. Helsingissä pidetyssä Pörssiaamussa olivat kertomassa kuulumisistaan Cargotec, Metso ja huhtikuussa First North –kauppapaikalta päälistalle siirtynyt Taaleri. Tilaisuuksissa esiintyvät yhtiöt eivät ole Pörssisäätiön sijoitussuosituksia.

Taalerin tarina alkoi vuotta ennen finanssikriisiä startuppina Taalerintehtaan nimellä. Toimitusjohtaja Juhani Elomaa vakuuttaa Pörssiaamussa, että tekemisen tehdasmainen meininki on edelleen sama eli luoda kannustavaa ilmapiiriä omistajuuteen.

”Matka varainhoitotalosta sijoitus- ja rahoituspalveluryhmäksi on kestänyt kohta kymmenen vuotta, mutta arvot ja juuret eivät ole muuttuneet”, sanoo Elomaa.

Tällä hetkellä yhtiö hallinnoi noin 4,2 miljardin euron omaisuutta, josta puolet on yksityisten suomalaisten sijoituksia.

Taalerin ajureina ovat tutut megatrendit, kuten digitalisaatio, suorarahoitus, nollakorkomaailma ja ilmastonmuutos. Näiden kanssa painiskelevat monet muutkin yhtiöt: Ilmiöistä on saatava irti bisnesituja ja luoda niiden avulla arvoa osakkeenomistajille.

Taaleri on rakentanut ympärilleen ekosysteemiä investoimalla yhtiöihin, jotka hyödyntävät digitalisaatiota toiminnassaan. Harva yhtiö pystyy omin nokkinensa havaitsemaan, miten eri trendit muuttavat oman toimialansa toimintaa ja mitä mahdollisuuksia niissä piilee.

Pariisin ilmastosopimus haastaa valtiot, tutkimuslaitokset ja yhtiöt etsimään vähähiilisempiä ratkaisuja energiantuotantoon. Parhaimmillaan tämä synnyttää uutta liiketoimintaa, työpaikkoja ja kasvua.

Myös Taaleri aikoo ottaa oman siivunsa energia-alan murroksesta ja perusti tätä varten heinäkuussa Taaleri Energia Oy:n. Suuntana on kansainväliset markkinat ja tästä esimerkkeinä ovat aiesopimukset yhteistyöstä Wärstilän ja ABB:n kanssa energiahankkeissa.

”Jotta onnistumme, tarvitsemme pankkiirien lisäksi asiantuntijoita muun muassa metsä-, kaivos- ja telakkateollisuudessa”, sanoo Elomaa.

Pörssiaamussa esittäytyivät Cargotec, Metso ja Taaleri. Yhtiöt eivät ole Pörssisäätiön sijoitusuosituksia.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuvat: Minna Heusala

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit