Sijoittakaa!

05.12.2016

Sijoittakaa! Osakemarkkinat lähtevät laskuun, kun siihen on riittävän hyvä syy. Se voi Nordean päästrategi Lippo Suomisen mukaan olla globaali taantuma. Populistit, kuten trumpit eivät hänen mukaansa halua romuttaa taloutta, mutta niin voi käydä vahingossa heidän politiikkansa seurauksena.

 

20161201_100936_resized

Mihin nyt kannattaa sijoittaa ja mikä on tässä epätavallisessa markkinatilanteessa järkevä sijoitusstrategia, kysyi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri vetämässään Analyytikkopaneelissa Sijoitus-Invest –tapahtumassa viime viikolla. Keskusteluun osallistuivat analyytikot Markku Järvinen Evlistä, Juha Kinnunen, Inderesistä, Kimmo Stenvall OP:sta sekä päästrategi Lippo Suominen Nordea Varainhoidosta.

Messukeskus keräsi kahtena päivänä ison joukon yksityissijoittajia kuulemaan yhtiöiden kuulumisia ja sijoitusammattilaisten ajatuksia markkinatilanteesta. Kun mörköjä on joka kulman takana, ei ole aivan yksinkertaista päättää, mihin pistää ylimääräinen raha poikimaan.

Tällä hetkellä suomalaisten varallisuus on suurimmaksi osaksi, noin 300 miljardin euron verran, kiinni kiinteistöissä. Talletuksissa on 84 miljardia, osakkeissa runsaat 30 miljardia ja rahastoissa 20 miljardia euroa. Osakkeissa kolmen kärki on Euroclear Finlandin mukaan Nokia, Elisa ja Fortum.

Nokia oli suosituin myös Pörssisäätiön ja Osakesäästäjien tuoreessa Sijoittajabarometrissä, missä noin 3 000 yksityissijoittajaa listasivat mielestään kiinnostavimmat yhtiöt. Toisena oli Nordea ja kolmantena Kone.

 

Nousua läpi huolten ja murheiden, tiivistää Lippo Suominen Nordeasta ajatuksensa markkinoista. Ainoa oikea strategia on sijoittaa. Tämä oli hänen viestinsä myös vuosi sitten Sijoitus-Investissä.

Jos osakemarkkina lähtee laskuun, paneeliin osallistuneiden analyytikoiden suosittelemista kymmenkunnasta yhtiöstä yhdeksän liukuu alas. Mutta osakemarkkina ei Suomisen mukaan ole kuitenkaan luisumassa mihinkään, sillä globaali talousnäkymä on hyvä, Merkel seisoo riveissä ja yritysten tulokset ovat kasvussa.

”Peliä ei siis kannata viheltää vielä poikki”, totesi Suominen.

Hänen mukaansa voi aina etsiä tekosyitä, miksi juuri nyt ei ole oikea hetki säästää tuottavasti. ”Tästä on pitänyt huolen media. Kauhukuvat ovat pysyneet otsikoissa, kuten Italian kansanäänestys, Trump, Merkel, Deutche Bank, Brexit, öljymarkkinat ja pakolaisvirrat.”

Edessä ei Suomisen mukaan ole täystuhoa sen enempää kuin euroromahdustakaan. Päinvastoin, sijoittaminen on ollut kannattavaa. Osakkeiden tuotot ovat liikkuneet jopa kymmenessä prosentissa ja valtionlainat, jotka eivät koskaan-mitään-kerrytä ovat raksuttaneet kolmen prosentin tuottoa.

”Häviäjävaihtoehto on 84 miljardia euroa, jotka uinuvat talletustileillä 0,2 prosentin korolla.

”Korot pysyvät järkyttävän alhaalla tästä eteenpäinkin.”

Vaikka kaikki ei ole mennytkään käsikirjoituksen mukaan, on Suomisen mukaan turha odottaa myöskään tilannetta, että kaikki maailman asiat olisivat kuosissa. ”Sitä ei tule koskaan.”

Politiikan saralla on isoja riskejä, mutta onko siellä niin isoa ongelmaa, joka hyydyttäisi maailmantalouden?  Hänen mielestään ei ole.

 

Markkinat lähtevät laskuun helmikuussa 2018, veikkaa Lippo Suominen. Sysäykseksi tarvitaan globaali taantuma ja sen voi laukaista esimerkiksi protektionismi.

”Se iskee läpi globaalisti ja jossakin kohtaa siitä tulee iso ongelma.”

Riskinä hän pitää myös sitä, jos Yhdysvaltain keskuspankki, Fed, joutuu nostamaan korkoa kiihtyvän inflaation vuoksi.  Stenvall on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Trumpin investointihankkeet ajoittuvat toteutuessaan syklin väärään vaiheeseen.

”Voi tulla ikäviä yllätyksiä inflaatio- ja korkopolkuun”, totesi Stenvall.

Euroalueella politiikka pysyy otsikoissa, varsinkin Ranskassa. Populismi ja eurovastaisuus saattavat näkyä markkinoilla korjausliikkeinä, mutta tämä ei Stenvallin mukaan välttämättä tarkoita laskumarkkinaa vielä ensi vuonna.

”Kun tulokset kääntyvät laskuun, markkina kääntyy laskuun.”, kiteyttää Kinnunen.

Korkojen noustessa riittävästi sijoitusvirta kääntyy hänen mukaansa osakkeista korkoihin ja tästä seuraa markkinoiden liuku alas.

”Nyt ei ole aika ottaa riskejä, vaan noudattaa konservatiivista sijoitusstrategiaa”, kiteytti Kinnunen.

Markkinoilla on tänä vuonna Järvisen mukaan sahattu ylös ja alas –liikettä erilaisten kriisien ympärillä.

”Protektionismi on läsnä riippumatta siitä, kuka missäkin maassa voittaa vaalit.”

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit