Vuoden puheenjohtajaksi Jorma Eloranta

Jorma Eloranta palkittiin 12.1.2017 Pörssitalossa ansiokkaasta työstään Nesteen hallituksen puheenjohtajana Chair of the year 2016 –palkinnolla. Pörssisäätiön johtama asiantuntijaraati kiitteli Elorannan puheenjohtajakaudella yhtiössä tehtyä onnistunutta transformaatiota.

Vuoden puheenjohtaja valitaan suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten puheenjohtajista. Valinnassa painotetaan sekä yhtiön menestystä että hallituksen puheenjohtajan roolia ja vaikuttavuutta. Puheenjohtajan tulee olla toiminut tehtävässään yli kolme vuotta.

– Olen toiminut eri yrityksien hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1978 eli 39 vuotta. Toisaalta Chair of the Board olen ollut vasta muutaman vuoden, kun päätimme luopua Chairman tittelistä ja omaksua lyhyen ja ytimekkään Chair tittelin Nesteellä, Uponorissa ja Suomisessa. Valintaan vaikutti, että varapuheenjohtajani Nesteellä ja Uponorissa on nainen. Tuomariston valintaa saattoi helpottaa, ettei Suomessa ole Chair of the Board tittelillä työskenteleviä kovin montaa, palkinnon voittanut Jorma Eloranta toteaa humoristisesti.

Chair of the Year on pohjoismainen tunnustuspalkinto, joka annetaan vuosittain kunkin Pohjoismaan parhaalle pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtajalle.Jorma Elorannan palkitsemisen perusteena olivat hänen vahvat taloudelliset näyttönsä Nesteen hallituksen puheenjohtajana. Nesteellä on hyvät taloudelliset tunnusluvut usealta vuodelta. Yhtiön markkina-arvo on kehittynyt positiivisesti pidemmällä aikavälillä. Yhtiö on kehittänyt toimintaansa aktiivisesti. Neste on kehittynyt Elorannan puheenjohtajakauden aikana maailmanluokan yhtiöksi.

Jorma Eloranta on toiminut Nesteen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012. Eloranta toimii myös Suomisen ja Uponorin hallitusten puheenjohtajana sekä Stora Enson hallituksen varapuheenjohtajana ja Cargotecin hallituksen jäsenenä. Eloranta on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Lisäksi hän on vuorineuvos ja tekniikan kunniatohtori.

Eloranta on aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän on monipuolisesti verkostoitunut. Eloranta on toiminut selvitysmiehenä ja kehittänyt yhteiskunnallisesti merkittävällä tavalla hallitustyöskentelyä myös aikaisemmassa roolissaan Hallitusammattilaiset ry:n puheenjohtajana.

– Hallituksen puheenjohtaja johtaa hallituksen toimintaa, toimitusjohtaja yrityksen liiketoimintaa. Puheenjohtajan rooli on ratkaiseva siihen, minkälainen ilmapiiri hallituksen sisällä sekä hallituksen ja johdon välillä syntyy. Hyvässä hallituksessa ilmapiiri on avoin ja toisia kunnioittava. Kokoukset ovat iloisia ja niissä nauretaan kaskuille ja sattumuksille, vaikka vakavia asioita käsitelläänkin vastuullisesti. Näin ujoinkin uskaltaa lausua mielipiteensä, painottaa Eloranta.

Suomen Chair of the Year 2016 -tuomaristoon ovat kuuluneet Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri puheenjohtajana, vuoden 2015 Chair of the Year ja Sammon, Nordean sekä UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, vuoden 2011 Chair of the Year ja Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén, Signe och Ane Gyllenbergs stiftelsen toimitusjohtaja Jannica Fagerholm, valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaara ja Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Chair of the Year -yhteistyökumppaneina toimivat KPMG, Alumni Harvey Nash ja Asianajotoimisto Merilampi.

Teksti: S.L.
Kuva: Joonatan Naukkarinen

Avainsanat:Chair of the year
Jaa artikkeli

Kommentit