Pörssitalo käytössä vuodesta 1912, Pörssisäätiö perustettu 1985

30.01.2017

Pörssitalolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Pörssisäätiö perustettiin 1985.

Helsinki oli 1900-luvulla 100 000 asukkaan moderni metropoli, joka oli jo sen ajan käsitteen mukaan rakennettu täyteen. Eliel Saarisella oli tahtipuikot käsissään ja vapaista tonteista käytiin kilpailua.

Liikemiehet Julius Tallberg, Viktor Ek, Max Fazer ja muutamat muut liikemiehet onnistuivat ostamaan tontin Fabianinkadulta vuonna 1907. Rahoittajat olivat päättäneet perustaa Helsinkiin Pörssitalon.

Kolme vuotta myöhemmin arkkitehti Lars Sonckin piirustukset oli hyväksytty ja Helsingin Fabianinkadun tyhjälle tontille alkoi kasautua aamuisin rakennusmiehiä ja -materiaalia.

Yksisarvisen korttelissa on vuodesta 1912 lähtien sijainnut Pörssitalo.

Pörssitalon juhlallisia avajaisia vietettiin helmikuun alussa 1912. Samana vuonna Helsingin pörssin säännöt vahvistettiin ja lokakuussa tehtiin ensimmäiset kaupat kymmenellä Yhdyspankin osakkeella. Seuraavana päivänä vaihdossa oli kymmenen Kansallis-Osake-Pankin osaketta. Pörssin johtajana oli Rafael von Frenckell.

Seuraavina vuosina pörssi jouduttiin sulkemaan useaan otteeseen, ensin ensimmäisen maailmansodan alkaessa, sittemmin kansalaissodan syttyessä ja myöhemmin vielä talvisodan aikana.

Helmikuussa 1944 Pörssitaloon osui pommi, joka puhkaisi ylimmän kerroksen katon ja sammutusvesi valui pörssisaliin. Tuli ja sirpaleet tuhosivat Pörssiklubin huoneiston.

Mutta vuosien varrella oli myös juhlia ja kuplintaa. Itsenäisyyden kynnyksellä alkukeväällä vuonna 1917 Pörssisalissa pidettiin isot kansalaisjuhlat P.E. Svinhfvudin Siperiasta paluun kunniaksi. Professori I.A. Heikel toi tilaisuudessa rohkeasti esiin Suomen oikeuden itsenäisyyteen.

Kaksikymmentäluvulla juhlahumu oli korkeimmillaan.

”Pörssitalon rakentaminen sen ajan kaupankäyntimäärillä on osoitus suuresta visionäärisyydestä ja tulevaisuuden uskosta. Sellaista näkemystä ja uskoa kaipaisimme nytkin. On hienoa, että Pörssitalolla on edelleen keskeinen rooli pääomamarkkinatoimijoiden kohtaamispaikkana”, Lounasmeri sanoo.

Pörssisäätiö perustettiin 1985

1980-luvulla perustettiin nykyisen pörssin edeltäjä, uusi pörssiosuuskunta. Pörssiliiketoiminta siirrettiin uuteen osuuskuntaan.  Vanhalle pörssille jäänyt kiinteistöomaisuus lahjoitettiin perustettavalle Suomen Pörssisäätiölle peruspääomaksi. Pörssisäätiö käyttää Pörssitalon vuokratuottoja säädekirjansa mukaisesti arvopaperisäästämisen ja arvopaperimarkkinoiden kehittämiseen.

”Pörssisäätiön säädekirja on muotoiltu viisaasti, missio on selkeä, mutta vuosien saatossa toimintaa on voitu kehittää jatkuvasti”, kiittää toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Rahoitusmarkkinoiden kansainvälistyttyä Pörssisäätiön merkitys kansallisen pääomamarkkinan puolestapuhujana on korostunut.

Pörssisäätiön perustaminen vuonna 1985 oli monen tekijän summa. Pörssissä oli vuotta aikaisemmin käynnistynyt suunnitelma järjestää toimintoja uudella tavalla. Sen juridiseen rakenteeseen ei oltu ihan tyytyväisiä.

Säätiön ensimmäisen hallituksen ensimmäinen kokous pidettiin Suomen Yhdyspankin pääkonttorissa 2.9.1985 puheenjohtaja Jarmo Leppiniemen johdolla. Hallituksen ensimmäinen asia oli rekisteröidä säätiö vaaditulla tavalla. Suomen Pörssisäätiö merkittiin oikeusministeriön säätiörekisteriin 4.10.1985.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Tuomas Pietinen

Jaa artikkeli

Kommentit