Odotukset osinkosateessa

08.03.2017

Nostaako Fed korkoa? Vähentääkö EKP elvytystä? Onko Suomen talous kääntymässä? Kysy kevään Pörssi-illoissa 14 pörssiyhtiöltä, mitkä ovat yhtiön ja alan näkymät viiden vuoden kuluttua.

Yksityissijoittajien odotukset ovat osinkorallin kynnyksellä kovat, mutta katseet on jo suunnattu yhtiöiden alkuvuoden tuloksiin silmällä pitäen seuraavaa kevättä. Helsingin pörssiin on virrannut kosolti rahaa, koska koroista ei ole ollut kilpailijaksi ja kurssit ovat olleet nousussa pitkään.

Yhdysvalloissa sijoittajien päät kääntyvät kuin tennisottelussa joka kerran, kun presidentti Donald Trump avaa suunsa tai twiittaa. Kurssit ovat katossa ja amerikkalaispankki Citigroup on arvioinut, että markkinoiden nousu ei perustu fundamentteihin, vaan yli äyräiden pursuavaan keskuspankkirahaan.

”Lähiviikkoina teemoiksi nousevat Fedin koronnosto, kohoavat reaalikorot, EKP:n elvytystoimien väheneminen, Kiinan luottoekspansion hidastuminen ja Euroopan poliittiset riskit”, Citi luettelee.

Pörssisäätiön joka keväinen Pörssi-iltakiertue alkoi viime viikolla Helsingistä ja tällä viikolla vuorossa ovat Tampere, Turku sekä Vaasa. Myös Jyväskylässä, Oulussa ja Espoossa yksityissijoittajat pääsevät tenttaamaan toimitusjohtajia yhtiöiden kunnosta sekä ekonomisteja markkinatilanteesta.

Luvassa on laaja kirjo eri tyyppisiä yhtiöitä: Alma Media, Cramo, Etteplan, Finnair, Fiskars, Fortum, Lehto Group, Metsä Board, Orion, Solteq, Sotkamo Silver, Taaleri, UPM ja Robit.

Pörssisäätiö pyysi Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija Jukka Oksaharjua sekä pörssikolumnisti ja sijoituskirjailija Henri Eloa poimimaan yhtiöiden joukosta kolme omasta mielestään kiinnostavinta. He kertovat myös omat vinkkinsä, millä kysymyksillä yhtiöiden toimitusjohtajia kannattaa hiillostaa.

Oksaharju valitsi Fortumin, Orionin ja UPM:n. Elo puolestaan päätyi Finnairiin, Lehto Groupiin sekä Etteplaniin.

Fortumin osake on viime aikoina noteerattu alle tasearvonsa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Tämä kertoo siitä, että suursijoittajilla ei Oksaharjun mukaan ainakaan toistaiseksi riitä uskoa siihen, että Fortum kykenisi investoimaan verkkomyynneistä pullottavan kassansa tuottavasti.

”Jos yhtiö siinä onnistuu, sijoittajalla on mahdollisuus tuottoon”, sanoo Oksaharju.

Riskiä lisää kuitenkin murros energiamarkkinoiden sääntelyssä, teknologiassa ja tukipolitiikassa.

”Toivottavasti Fortum ehtii löytää riskin ja tuoton suhteen järkeviä investointikohteita ennen kuin verkkomyynneistä saadut rahat on upotettu valtion pohjattomaan kassaan budjetin tilkkeeksi”, toteaa Oksaharju.

Orionissa Oksaharjua kiinnostaa se, että osake on noussut viime aikoina kaikkien aikojen huippuunsa, vaikka markkinat epäilevät patenttien ja tavaramerkkien kestävyyttä korvauslääkkeiden vallatessa alaa ja polkiessa katteita.

Viitisen vuotta sitten Orionin osakkeesta sai seitsemän prosentin osinkotuoton. Nyt se jää neljään prosenttiin. Jotta kurssinousu pääsisi entisille raiteilleen, yhtiön on tarrattava kasvuun kiinni.

Orionin omistus on siroteltuna pitkin lakeuksia ja monikansallisilla lääkejäteillä kassa painaa taskun pohjaan reikää. Yhtiö voisi Oksaharjun mielestä olla Helsingin pörssistä seuraavaksi lähtevä suuri ostokohde.

Koska Nalle Wahlroos johtaa puhetta UPM:n hallituksessa, myös sen pakassa on jatkuvasti yritysjärjestelykortti. Ovatko uudet liiketoiminnot ja toiminta kehittyvillä markkinoilla tuomassa kasvua, joka ylittää perinteisen paperiliiketoiminnan laskuvauhdin?

Ovatko syklisyys ja metsäteollisuuden maine auringonlaskualana vain muistoja menneestä? Joka tapauksessa UPM:n luvut ja osinko ovat olleet viime vuosina kasvussa.

 

Henri Elon valitsemat yhtiöt Finnair, Lehto ja Etteplan ovat kaikki kasvuyhtiöitä ja hän muistuttaa, että niitä pitää arvioida tätä taustaa vasten. Yksityissijoittajan salkussa olisi hyvä olla vakaita lypsylehmäyhtiöitä, osinkokohteita, tasapainottamassa näitä sijoituksia.

Kasvutarina ei toteudu joka hetki suunnitellusti, esimerkiksi Lehdon ja Etteplanin kurssit ovat jo nousseet aika tavalla, mutta tämä ei kuitenkaan Elon mukaan poista sitä tosiasiaa, etteikö kasvu voisi jatkua.

Finnair saa skaalaetua uusista Airbus A350 –laajarunkokoneista. Lisäksi yhtiölle valmistuu kesällä moderni rahtiterminaali Helsinki-Vantaalle. Jatkuva rekrytointi ja henkilöstön uusiutuminen tervehdyttävät Elon mukaan kulurakennetta.

Lehto on Elon mukaan kyennyt kasvamaan nopeasti suurimpien rakennusyhtiöiden haastajaksi. Yhtiö vastaa kohoavien rakennus- ja asumiskustannusten haasteeseen niin sanotulla talousohjatun rakentamisen -konseptillaan. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 31 prosenttia ja liikevoittoprosentti oli 11,2 prosenttia.

Yhtiölle valmistui viime vuonna rakennuskomponenttitehdas Oulaisiin. Tehtaassa se valmistaa omaan käyttöön kylpyhuone-keittiömoduuleja, asuntojen tilaelementtejä, seinäelementtejä ja ikkunoita.

”Toisin sanoen yhtiö teollistaa talonrakentamista uudella tavalla”, sanoo Elo.

Etteplan on uuteen kukoistukseen noussut teollisen konesuunnittelun alihankkija, jonka enemmistöomistajaksi nousi kolme vuotta sitten Ingman Group. Omistajakuntaan kuuluu myös ammattisijoittajia, kuten Varma ja Taalerin Mikro Markka -rahasto.

Etteplanin myynnin ja liikevoiton kasvuluvut 2016 olivat Lehdon luokkaa. Yhtiö on Elon mukaan tehnyt onnistuneita yritysostoja ja pystyy tehostamaan asiakkaidensa liiketoimintaa entistä älykkäämmällä suunnittelulla esineiden internetin  ja digitalisaation vaatimukset huomioon ottaen.

”Yhtiö toimii globaalisti ja hyötyy asiakkaidensa suunnittelupalveluiden ulkoistustrendistä”, sanoo Elo.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

 

 Lukuvinkki:

Henri Elon Tuoton arvoitus ratkeaa –sijoituskirja. Se sisältää viiden kokeneen konkarin vinkkejä yritysten arviointiin.

 Jukka Oksaharjun & Karo Hämäläisen Sijoita kuin guru kertoo muun muassa sen, mitä Warren Buffet ostaisi Helsingin pörssistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit