Harkittua ostoksilla käyntiä

20.03.2017

Hajauttaminen on ainoa tapa hallita riskiä ilman, että menettää tuottoa. Jos sijoitat osakkeisiin, kymmenen eri toimialoilla olevaa osaketta on sopiva määrä optimaaliseen tuottoon.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeren vetämässä Vero2017-seminaarin toisessa Sijoituskoulussa keskusteltiin hajauttamisesta eri toimialoilla.

Pankit ja vakuutuslaitokset putosivat pahasti finanssikriisin aikana ja matala korkotaso on rokottanut pankkien korkokatetta viimeiset vuodet. Mutta tässä melskeessä pohjoismaiset pankit ovat sinnitelleet viimeiseen pisteeseen lingotun kulukurin ansiosta.

Handelsbankenin osakeanalyytikko Kimmo Rämä viittaa Ruotsissa vellovaan keskusteluun Nordean pääkonttorin sijainnista ja kriisinratkaisurahoituksen maksujen korotuksesta.

Rämä pitää finanssisektoria arvostustasoltaan vielä suhteellisen houkuttelevana sijoituskohteena. Osinkotuotot ovat hyvät.

”Pyrimme ostamaan keskimääräistä halvempia osakkeita, joissa oman pääomantuottoprosentti on korkea. Vältämme suhteellisesti kalliita verkkaisen kasvun osakkeita”, sanoo Rämä.

Vakuutusyhtiöt ovat sijoituskohteena jääneet katveeseen, vaikka ne ovat tällä hetkellä hyvinkin kannattavia. Keskeinen tunnusluku on yhdistetty kulusuhde, ja se on nyt puristettu alas.

Rämällä on kaksi ostosuositusta: Danske Bank ja Sampo. Nordea on tällä hetkellä miinuksella.

Carnegien analyytikko Matti Riikonen on seurannut teknologiayhtiöitä parikymmentä vuotta ja heittää kuulijoille kalvon, jossa on toistakymmentä termiä kuvaamaan alan nopeaa kehitystä: kyberturva, nanoteknologia, Big Data, Cloud ja SaaS.

”Kun puhutaan 5G-yhteydestä, on kysymys maksimaalisesta tiedonsiirtokapasiteetista, mikä erottaa sukupolvet toisistaan. Tätä ei vielä täysin ymmärretä”, sanoo Riikonen.

Hän pitää ohjelmistoyhtiöitä kiinnostavina sijoituskohteina. Nyt ollaan syklin pohjalla ja myös osakekurssit heijastavat sitä. Tässä on Riikosen mukaan mahdollisuus tehdä hyviä kauppoja.

”Ei tule ainakaan maksaneeksi liikaa”, sanoo Riikonen.

Vaikka Suomen talous on laahannut aallonpohjassa viimeiset vuodet, it-palveluilla on ollut kysyntää. Tärkeitä tunnuslukuja alaa arvioitaessa ovat liikevoittomarginaali, nettovelka ja bruttomarginaali.

Vahvoilla ovat pienet ketterät yhtiöt, kuten Vincit ja Siili, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan liiketoimintaansa asiakkaidensa vanavedessä. Isommat tekijät ovat vastaavasti taantuneet.

Riikonen ei usko, että teknologiayhtiöiden pörssikurssit sukeltavat ensimmäisinä, jos talous putoaa.

Hänen suosituksensa on muun muassa  Nokia, joka vahvistuu matkalla 5 G:tä kohden. Myös Tieto Oy:ssä on palikat hänen mukaansa kohdallaan. Yhtiö tuottaa tasaista kassavirtaa ja sillä on alhainen velkaisuus.

”Basware on saavuttanut hyvän jalansijan markkinoilla. Vaikka yhtiö tekee edelleen tappiota, sen arvo voi edelleen kasvaa”, sanoo Riikonen.

Myös Qt Group ja Vaisala kannattaa hänen mukaansa pitää mielessä.

 

Analyytikko Matias Rautionmaa OP Equitesista valottaa rakentamisen syklistä toimialaa. Vaikka ala on hyvinkin paikallista, liike lähtee globaaleista ennakoivista suhdanneindikaattoreista.

Rautionmaa kuvaa sektoria kuluttajien ja rakennusteollisuuden luottamuksella: Optimismi virisi vuonna 2015, vähän aikaisemmin kuin käänne kansantaloudessa. Venäjän heikko taloustilanne hidasti elpymistä kotimaassa.

Viimeiset kymmenen vuotta on ollut haastavaa aikaa eivätkä yhtiöiden liikevaihdot ole kasvaneet. Nyt meno on parempaan päin myös Suomessa. Varsinkin Helsingissä rakennetaan paljon.

Rautionmaa sanoo, että sykliseen alaan sijoittamisella on haasteensa. Edelleen hänen mukaansa voi tehdä hyviä ostoksia, vaikka nousua Yhdysvalloissakin on ollut jo kahdeksan vuotta.

Laatuyhtiöinä hän pitää Cramoa, Lehto Groupia sekä Uponoria, joille kaikille kolmelle on suositus ostaa. Esimerkiksi Lehto Groupilla on hänen mukaansa hyvä liiketoimintamalli ja sillä on myös pelimerkkejä tehdä ostoksia.

YIT:n osakkeita kannattaa lisätä salkkuun. Yhtiö on suhteellisen velkainen, mutta tullut ison mankelin läpi ja päässyt kuiville.

 

Metsäsektorista oli puhumassa Inderesin analyytikko Antti Viljakainen. Ala on hänen mukaansa luonut nahkansa uudestaan eikä ole enää syytä puhua auringonlaskun yhtiöistä.

”Sektori on käynyt viimeisten 15 vuoden aikana merkittävän rakennemuutoksen. Piru nokkii, jos mitään ei tehdä ja siitä alkoi aikanaan raskas säästövaihe”, sanoo Viljakainen.

Finanssikriisi iski metsäyhtiöiden kulmilta liian aikaisin, ne olivat vielä huonossa hapessa. Nyt yhtiöt ovat liiketoiminnaltaan terveitä ja kilpailukyky sekä taseet ovat hyvällä tolalla.

”Metsäyhtiöt eivät kuitenkaan tule kasvamaan orgaanisesti kuten esimerkiksi ohjelmistoyhtiöt”, sanoo Viljakainen.

Mutta yhtiöt eivät ole hänen mukaansa enää syklisiä entiseen malliin. Tärkeimmät ajurit ovat kysyntä, kilpailutilanne sekä raaka-aineiden hinnat.

”Suosikkeja en voi antaa, koska kaikkien metsäyhtiöiden kohdalla on vähennä”, sanoo Viljakainen.

Arvostukset ovat koholla ja kursseissa tämä hänen mukaansa jo näkyy. Myös sykli on kypsässä vaiheessa ja käänne on vääjäämättä edessä.

”Vaikka suositus on vähentää yhtiöiden painoa salkussa, pitkällä tähtäimellä pidän niitä varteenotettavina sijoituskohteina, kunhan ajoitus on oikea”, sanoo Viljakainen.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit