Digiaika haastaa opettajat

15.05.2017

Nuoret elävät 24/7 –maailmassa, mutta eivät välttämättä ymmärrä sen sudenkuoppia. Syksyn Talous tutuksi –koulutus sparraa opettajia ottamaan selvää muun muassa uusista maksutavoista ja jalkauttamaan oppi oppilaille.

K-kauppa on auki puoleen yöhön, viereinen Alepa koko yön, oli arki tai pääsiäinen. Vielä muutama vuosi sitten New Yorkin tavaratalo Forever21 oli monelle elämys: auki kahteen asti yöllä.

Pikkukatujen kivijalkakaupat ja tavaratalot näyttävät välillä ammottavan tyhjyyttään. Moni käy katsomassa tavaran kaupassa, mutta klikkaa kohteen ostoskoriin kuitenkin verkossa.

Kuluttaja tekee ostopäätökset usein myös pelkästään läppärin ääressä eikä edes käy myymälässä.

Kuka tilaa matkan matkatoimistosta? Barcelonan majapaikaksi valikoituu Airbnb:n kautta hankittu kattohuoneisto, vaikka hotelleja näkyy parvekkeelta katsoen joka suunnassa.

Myös maksamisen kenttä on murroksessa. Mitä tehdä, kun iskee nälkä pitkän työpäivän tai treenin jälkeen, mutta jääkaapissa on vain ketsuppipullo ja tuoremehu?  Onneksi Foodoran ja Woltin sovellukset ovat puhelimessa. Aika helppoa, sillä maksutiedot ovat viime viikkoisen tilauksen jäljiltä muistissa: hmm ehkä thaimaalaista tällä kertaa.

Suomessa on lähes 50 000 alle 30-vuotiasta miestä, jolla on maksuhäiriömerkintä. Pikavippejä saa aika vaivattomasti verkossa, ja myös naiset ovat tässä mestareita: Uusi bilemekko viikonlopuksi.

Tämä kaikki kertoo siitä, kuinka ympäröivä maailma on muuttunut. Siinä nuorilta edellytetään täysin uusia taitoja pitää oma talous hallinnassa.

Kodeilla on Pörssisäätiön talousosaamisesta vastaavan Joonatan Naukkarisen mielestä ensisijainen vastuu, mutta tämän varaan ei hänen mukaansa voi jäädä.

Maksamisen sulauduttua tiiviiksi osaksi ostotapahtumaa, se on muuttunut huomaamattomaksi. Nuorelta maksutapahtuma voi vilahtaa ohi, mutta vanhemmat eivät välttämättä edes tiedä uusista palveluista ja maksutavoista.

 

Opettajat tekevät hänen mielestään äärettömän tärkeää kasvatustyötä alakoulusta lukioon asti nuorten eteen. Koska joka kodissa ei puhuta talousasioista, koulu on tasoittamassa eroja oppilaiden välillä: Kaikki saavat perustiedot koulussa.

Talousasioita opettavien opettajien sparraajana on ollut jo kymmenen vuoden ajan Talous tutuksi –koulutus, jonka järjestävät Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto, Finanssiala, Opetushallitus, Suomen Pankki, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT sekä Pörssisäätiö. Tänä vuonna vetovastuu on Pörssisäätiöllä.

Opettajat ovat joutuneet  rajujen paineiden alle aina finanssikriisistä lähtien. Sitä eivät osanneet ennustaa edes etevimmät ekonomistit, tulkinta ja jälkipuinti jatkuvat edelleen. Viime kesästä asti on perkauspöydällä ollut Brexit ja on edelleen. Sitten vuorossa olivat Yhdysvaltojen presidentinvaalit voittanut Donald Trump, Putinin aikeet ja nyt Ranskan vaalin tulokset. Mitä merkitsee populismi ja mikä painoarvo sillä on?

Opettajalla saattaa olla pallo hukassa, kun oppilas kysyy, mitä Suomelle merkitsee se, että Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentinvaalit. Harva vanhempikaan osaa selittää syy-ja seuraussuhteita, vaikka olisi lukenut lehtien pääkirjoitukset tarkkaankin.

”Opettajat ovat tällä hetkellä paljon tiukemmalla kuin vielä joitakin vuosia sitten”, sanoo Naukkarinen.

Talous tutuksi –koulutuspäivässä on joka kerta mukana ekonomisti taustoittamassa ajankohtaisia aiheita. Syksyn tapahtumissa ovat mukana Suomen Pankista pääjohtaja Erkki Liikanen, johtokunnan jäsen Olli Rehn ja vanhempi neuvonantaja Hanna Freystätter.

 

Talous tutuksi –koulutus on ensi syksynä kolmella paikkakunnalla, Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Tänä vuonna teemana on talous ja teknologia.

”Varsinkin nuoret elävät vahvasti 24/7 –maailmassa ja odottavat, että maksaminenkin onnistuu sen mukaisesti”, sanoo Naukkarinen.

Finanssisektori on vastannut tähän huutoon ja lyhyen ajan sisällä markkinoille on tullut uusia toimijoita sekä palveluntarjoajia. Ensin kortit syrjäyttivät käteisen, nyt käytössä ovat lähimaksu ja tuoreena reaaliaikainen rahansiirto kotimaisten pankkien välillä. Siirto.fi -palvelu yhdistää puhelinnumeron, nimen, henkilötunnuksen ja tilinumeron.

Nuoret tarvitsevat Naukkarisen mukaan uusia talousosaamisen taitoja selvitäkseen verkkokaupan ja eri palveluiden käytöstä ilman että homma karkaa lapasesta.

Kodin ja koulun pitää pystyä opastamaan nuoria niin, että nämä välttyisivät maksuhäiriöiltä.

”Jotta opettaja voi opettaa oppilaille nykyajan vaatimusten mukaisia taloustaitoja ja kertoa mahdollisista sudenkuopista, pitää hänen itse olla hyvin perillä muuttuneesta maailmasta”, sanoo Naukkarinen.

Tämän vuoksi syksyn koulutuksessa on painotettu käytäntöä ja vuorovaikutteisuutta: Penkkirivit on korvattu pöytäryhmillä. Opettajat voivat vaihtaa ajatuksiaan erilaisista pedagogisista välineistä.

”Digitaalisia materiaaleja on iso kirjo ja varmasti syntyy vilkasta keskustelua, josta jokainen saa jotakin uutta näkökulmaa omaan opetukseen”, sanoo Naukkarinen.

Koska finanssisektori elää kriisistä kriisiin -tilassa eikä digitalisaatio sitä tasoita, opettajat tarvitsevat kättä pidempiä välineitä opetukseen. Koulutuspäivä on kokonaisuudessaan suunniteltu käytännön näkökulmasta.

Talous tutuksi –koulutus: Turku (31.8.), Jyväskylä (4.9.) ja Helsinki (12.9.).

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit