Kuusi toimitusjohtajaa kertoo: Kuluneen vuoden kiinnostavimmat uutiset

14.08.2017

Listautumisia, innovaatioita ja yrityskauppoja. Small Cap ja First North -yhtiöt Next Games, Fondia, Raute, Exel Composites, Solteq ja Kesla Helsingin pörssistä kertovat kuulumisensa.

Syksyn ensimmäisessä Pörssi-illassa 6.9. Helsingissä estradille nousevat kuuden kiinnostavan pörssiyhtiön toimitusjohtajat. Kysyimme heiltä ennakkoon,
1) Mikä on ollut kuluneen vuoden merkittävin tai mielenkiintoisin uutinen yhtiössä ja 2) Mitä sijoittajan kannattaisi yrityksestä tietää.

Next Gamesin toimitusjohtaja Teemu Huuhtanen

Teemu Huuhtanen, peliyhtiö Next Games

”Kuten puhtaassa kasvuyhtiössä kuuluukin, vuosi 2017 on ollut meille vauhdikas. Onnistunut pörssilistautuminen maaliskuussa ensimmäisenä peliyhtiönä Suomessa oli hieno saavutus. Yhtiön kannalta tärkeimpänä edistysaskeleena mainitsisin kuitenkin uusien lisenssisopimusten solmimisen ja uusien pelien saattamisen kehitysputkeen, mikä vahvistaa tulevaisuuden tuoteportfoliotamme. Meillä on tällä hetkellä kolme uutta peliä kehitteillä. Yksi perustuu tunnettuun Blade Runner -elokuvabrändiin. Toinen on innovatiivinen lisättyä todellisuutta (augmented reality) sekä paikkatietoa hyödyntävä peli. Näiden lisäksi kehityksessä on kolmas peli. Kaikki nämä ovat työn alla eri lisenssikumppanien kanssa.

Pelialan huippuosaajista on kova kilpailu tällä hetkellä. Helmikuussa 2017 ostimme Lume Games -nimisen pienen peliyrityksen. Sitä kautta saimme arvokasta teknologiaosaamista tulevan lisättyä todellisuutta ja paikkatietoa hyödyntävän pelin tiimiin. Tiimimme on hyvin kansainvälinen ja koostuu ihmisistä ympäri maailman, 14 eri maasta. Next Games on onnistunut erittäin hyvin houkuttelemaan huippuosaajia myös suoraan rekrytoimalla, sekä Suomesta että ulkomailta, eivätkä yritysostot ole jatkossakaan poissuljettuja.”

Exel Composites -pörssiyhtiön toimitusjohtaja Riku Kytömäki

Riku Kytömäki, komposiittiteknologiayhtiö Exel Composites

”Exelissä on kuluneen vuoden aikana tapahtunut paljon positiivista. Merkittävin yksittäinen tapahtuma on kuitenkin kiinalaisen komposiittiyhtiön yrityskauppa, joka saatiin päätökseen huhtikuussa. Kauppa on tärkeä osa kasvustrategiaamme Kiinassa. Se vahvistaa markkina-asemaamme sekä paikallisesti että parantaa vientikapasiteettiamme myös muille kasvumarkkinoille.

Kaupungistuminen on yksi tulevaisuuttamme voimakkaasti muokkaava megatrendi. Me Exelissä olemme mukana tämän kehityksen kärkijoukoissa asiakkaidemme kumppaneina. Hyödynnämme innovatiivisuuttamme sekä vuosikymmenten saatossa kerryttämäämme vahvaa teknologista osaamista kuiduista, kemiasta ja prosesseista esimerkiksi älykkään kaupunki-infran mahdollistamiseksi huomisen kaupungeissa. Aiheesta lisää voi lukea lisää sivulta LuxTurrim 5G.”

Fondian toimitusjohtaja Salla Vainio

Salla Vainio, lakipalveluyritys Fondia

”Kuluneen vuoden ehdottomasti merkittävin tapahtuma oli listautumisemme keväällä. Sijoittajan kannalta kiinnostavaa on muun muassa se, kuinka digitalisaatio on tullut myös yritysjuridiikkaan: Fondia tarjoaa jatkuvan palvelun LDaaS (Legal Department as a Service) -asiakkailleen mahdollisuuden hoitaa ja valvoa yrityksen lakiasioiden kokonaisuutta yhden ja selkeän käyttöliittymän avulla MyFondia-alustalla. Homma onnistuu vaikkapa älypuhelimen avulla lentokentältä – melkein siis missä ja milloin vain.”

Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski

Tapani Kiiski, puutuotetoimialan teknologia- ja palveluyritys Raute

”Ei ehkä merkittävin suuruudeltaan, mutta varmasti mielenkiintoisin uutinen: Pitkästä aikaa teimme yrityskaupan. Vahvistimme huipputeknologian tarjontaamme ostamalla Yhdysvalloista globaalisti toimivan, viilun ja sahatavaran laatulajitteluun erikoituneen Metriguardin liiketoiminnat.

Teknologiapalvelut -liiketoiminta-alueemme on merkittävä kooltaan ja se on kasvanut trendinomaisesti jo pitkään. Viimeaikaiset uutta kapasiteettia luovat suuret tehdasprojektit tarjoavat merkittävää potentiaalia tämän osa-alueemme kasvattamiseen.”

Solteqin toimitusjohtaja Olli Väätäinen

Olli Väätäinen, ohjelmistoyhtiö Solteq

”Toimitusjohtajan vaihto ja uusi johtoryhmä ovat olleet merkittäviä uutisia Solteqissa. Aloitin itse tämän vuoden huhtikuussa. Olemme tarkentaneet strategiaa ja laajentaneet uusille toimialoille. Kauppa säilyy edelleen tärkeänä toimialana, mutta rinnalle nousee muita tukipilareita toimialoista, joita digitaalinen murros ravistelee. Näistä esimerkkinä on utilities-toimiala eli sähkö, lämpö ja vesi.

Meillä on Pohjois-Euroopan laajin ja maailmanlaajuisestikin kolmanneksi suurin IBM Commerce -teknologian osaamiskeskittymä heti IBM:n itsensä jälkeen. Rekrytoimme tämän vuoden aikana vähintään 100 uutta osaajaa ja kasvatamme vastaavia osaamiskeskittymiä muillekin alueille – esimerkiksi tekoäly ja robotiikka tulevat muuttamaan maailmaa jo lähivuosina.”

Simo Saastamoinen, metsäteknologiayhtiö Kesla

”Kuluneen vuoden isoin uutinen Keslassa on varmaankin se, että olemme luopumassa konepajasegmentistä ja siinä toimivasta MFG Components Oy -tytäryhtiöstä. Taustalla on yhtiön tavoite fokusoida liiketoimintaa ja keskittyä kehittämään puu- ja kierrätysmateriaalien käsittelyteknologiaa.

Sijoittajat eivät ehkä tiedä, että vientimme kattaa noin 70 prosenttia metsäkonesegmentin liikevaihdosta. Vientiä tapahtuu yli 35 maahan, eksoottisiinkin kohteisiin kuten Reunioniin; moni ei tiedä tämmöistä olevan olemassakaan. Aasia on keskeinen kehittämiskohde, jossa olemme toimineet jo vuosia. Esimerkiksi Japanissa Kesla on toiminut jo yli 10 vuotta ja olemme saavuttaneet siellä hyvän aseman.”

 

Lisäksi Suomen Pankin johtokunnan jäsen, ekonomisti Seppo Honkapohja kertoo tilaisuudessa ajankohtaisista talouden näkymistä. Puheenjohtajana ja moderaattorina toimii Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Tervetuloa kuulemaan lisää maksuttomaan Pörssi-iltaan Helsingin Pörssitaloon keskiviikkona 6.9. kello 16-19.45! Ilmoittaudu mukaan.

Jaa artikkeli

Kommentit