Konkarin vinkit listautumiseen

28.08.2017

Petri Niemi on ollut listaamassa useita kasvuyhtiöitä pörssiin. Hän kertoo neuvonsa listautumista harkitseville.

Petri Niemen vinkit listautumiseen

Jos jollain on käytännön kokemusta viime vuosien pörssilistautumisista Suomessa, niin Petri Niemellä. Oman sijoitusyhtiön G2 Investin perustanut mies on ollut hallituksen puheenjohtajana listautumisen yhteydessä Vincitissä ja Next Gamesissa sekä jäsenenä Detection Technologyssä. Hallituksen puheenjohtajan paikkaa Niemi piti myös pitkän listautumistauon rikkoneessa teknologiayhtiö Siili Solutionsissa vuonna 2012.

”Siilin listautuminen oli monella tapaa tiennäyttäjä. Se oli opettelua vähän kaikille, Nasdaqia ja Finanssivalvontaa myöten. Kaikki meni kuitenkin nappiin”, Niemi kertoo.

Hänen mukaansa Helsingin pörssi on uudistunut ja kehittynyt viiden vuoden aikana monella tapaa. Apua on saatavilla yhä paremmin ja prosessit ovat joustavampia.

”Saimme toki apua jo Siilin listautuessa, mutta nyt kaikki on järjestelmällisempää. Myös Finanssivalvonnan kanssa on vaivatonta asioida; siinä missä ennen heidän soittoaan usein hieman pelättiin, nykyään kommunikaatio pelaa puolin ja toisin.”

”First North -listan tarkoitus ymmärretään hyvin ja sijoittajatkin ovat oppineet tarkkailemaan sitä pörssin päämarkkinan lisäksi”, Niemi lisää.

Viimeisimpänä Niemi on ollut mukana Next Gamesin listautumisprosessissa. Yhtiö listautui Helsingin pörssiin tämän vuoden maaliskuussa, ensimmäisenä peli-yhtiönä Suomessa.  Niemi on yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Next Gamesin kohdalla oli omat opettelua vaativat asiansa. Harvalle sijoittajalle sanovat mitään esimerkiksi termit DAU, MAU ja ARPADAU, jotka ovat peliyhtiölle olennaisia tunnuslukuja. Näistä piti kertoa yleisölle, missä Niemen mukaan onnistuttiin hienosti.

Täydellinen ei tarvitse olla, älä kangistu kaavoihin

Listautuminen on valtavan positiivinen asia. Yhtiö saa kasvuunsa rahoitusta, sen tunnettuus paranee ja omistuksesta tulee likvidiä. Pikavoittojen hakemiseen listautuminen ei kuitenkaan kokeneen hallitusammattilaisen mukaan sovi. Pörssiin siirtyminen on iso asia, joka muuttaa yhtiön koko toimintatapaa ja hallintoa. Keskeistä on aito halu kehittää yhtiötä ja omistajuutta, Niemi tiivistää.

Millaisia neuvoja hän sitten antaa listautumista harkitseville?

1) Armeijatermein: ”Kaappi kuntoon”

Pörssiin listautuvien yhtiöiden täytyy olla tarpeeksi hyvässä kunnossa. Listautumisaikeista riippumatta tavoitetila on, että yrityksillä on muun muassa toimiva hallinto ja raportointi. Vaikka listautuminen ei juuri nyt olisikaan ajankohtaista, kannattaa miettiä mitä yhtiön konkreettisesti pitäisi tehdä voidakseen listautua. On tärkeää pysähtyä miettimään, mihin mennään seuraavaksi.

2) Jo ennen listautumista: Ota huomioon päätösten vaikutukset omistaja-arvoon

Omistaja-arvon kasvattaminen on pörssiyhtiöiden toiminnan ydin. Niin johdon kuin hallituksenkin on välillä helppo unohtaa päivittäisessä vilinässä omistaja-arvoon keskittyminen. Jo ennen listautumista jokaisen vähänkään isomman muutoksen kohdalla on hyvä miettiä, miten se vaikuttaa omistaja-arvoon.

3) Hanki ympärillesi kokemusta

Aiempi kokemus listautumisesta helpottaa prosessia huomattavasti. Hallituksessa, taloushallinnossa, kirjanpidossa, juridiikassa ja viestinnässä on hyvä huolehtia siitä, että kokemusta löytyy tarpeeksi. Oma lukunsa ovat neuvonantajat, joiden tuki on ensiarvoisen tärkeää listautumisprosessissa. Tavallisesti neuvonantaja on jokin investointipankki, joka toimii prosessin jälkeen First North -yhtiössä usein myös Hyväksyttynä Neuvonantajana.

”Kannattaa valita neuvonantaja oman yrityksen koon mukaan”, Niemi ohjeistaa. ”Isoilla toimijoilla on paljon resursseja ja osaamista. Toisaalta ne ovat kalliita, eikä pieni yhtiö ole niille välttämättä kovin korkea prioriteetti.”

4) Älä kangistu kaavoihin IPO-viestinnässä

Neuvonantajat haluavat usein pitää ennen IPOa viestinnän tiukasti hyppysissään. Yhtiöt miettivät, miten ja milloin ne voivat ilmoittaa aikeesta listautua. ”Yksityinen yhtiöhän voi sanoa mitä tahansa. Sitä eivät sido pörssiyhtiöiden määräykset”, Niemi muistuttaa.

”On älytöntä, että paperi-, softa- ja lääkeyhtiöt viestivät kaikki samalla tavalla. Ei IPOn tarvitse olla kaavamainen, vaan prosessista voi tehdä yhtiön näköisen”, Niemi sanoo. Hän kertoo esimerkin Vincitin viestinnästä: yrityksen edustajat ajelivat IPO-16 rekisterikilvin varustellulla Teslalla jo vajaa vuosi ennen virallista listautumisaikeesta ilmoittamista. Yhtiö teki myös yhteistyötä sijoitusbloggaajien kanssa.

5) Listautujan ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä

Listautumista ei tarvitse pelätä. Asioita voi korjata myös matkan varrella. Varsinkin First Northille listautuvista yhtiöistä harva on siinä kunnossa, että annin voisi saman tien järjestää, Niemi toteaa. ”Kyllä kaikki tarvittava valmistuu prosessin aikana. Aina sattuu jotain, ja silti aina on päästy maaliin. Ongelmatilanteissa korostuu hallituksen kokemus ja kyky toimia.”

 

Jos pörssimarkkinat, listautuminen tai sijoittaminen kiinnostavat, kannattaa tilata noin kerran viikossa ilmestyvä Pörssisäätiön uutiskirje.

Teksti: Kiia Etelävuori

Jaa artikkeli

Kommentit