Teknologia muuttaa maksamista

18.09.2017

Millaisia taloustaitoja digitalisoituvassa maailmassa vaaditaan? Tätä pohdittiin opettajille suunnatun Talous tutuksi -koulutuksen paneelikeskustelussa.

Paneelikeskustelu talousosaamisesta

Maksamisessa on tällä hetkellä kolme merkittävää trendiä, kertoi vanhempi neuvonantaja Kari Kemppainen Suomen Pankista. Ensinnäkin maksaminen pirstaloituu, eli markkinoilla on yhä useampia erilaisia maksutapoja. Toiseksi se on reaaliaikaista. Rahojen siirtymistä tililtä toiselle tarvitsee odottaa entistä harvemmin. Kolmanneksi maksaminen häviää taustalle: riittää, että luottokortin tiedot antaa kerran esimerkiksi kännykkäsovelluksessa, ja sen jälkeen rahat lähtevät tililtä tilauksen yhteydessä kuin itsestään.

Kemppaisen lisäksi keskusteluun osallistuivat Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar, joukkorahoituspalvelu Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä sekä finanssiteknologian asiantuntija, Grannenfelt Financen hallituksen jäsen Kirsi Larkiala. Kaikki panelistit nostivat esiin tärkeänä taloustaitona sen, että nuoret oppivat seuraamaan rahankäyttöään uudessa ympäristössä. Tutkimusten mukaan rahankulutus on helpompi hahmottaa käteisellä maksaessa. ”Toisaalta teknologia helpottaa maksamista ja on avainroolissa finanssialan kehityksessä”, Larkiala muistutti.

Markkinoilla on paljon erilaisia toimijoita. Invesdorin Lasse Mäkelän mukaan palveluiden hinnoittelu tulee aina selvittää ennen uusien teknologioiden ja maksutapojen käyttöönottoa. Luotettavien ja epäluotettavien toimijoiden erottamiseen vaaditaan finanssilukutaitoa, keskustelun puheenjohtajana toiminut Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri summasi.

Nuorten osaamisessa hajontaa, monet perustaidot kaikille hyödyllisiä

Talousosaamista tarvitaan, jotta ihmiset eivät esimerkiksi astu huijauksiin ja saavat pidettyä taloutensa tasapainossa.

”Kouluilla on tärkeä tehtävä tiedon tuottamisessa nuorille. Kouluikäisillä ei usein ole vielä samalla tavalla omaa rahaa ja vastuuta kuin täysi-ikäisillä. Siksi koululaisilla on hyvä mahdollisuus harjoitella oman talouden hallintaa turvallisesti”, Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar totesi.

Liikaa ei silti kannata pelotella. Nuorena opetellut taloustaidot voivat tuoda paljon positiivista mukanaan.

”Jos alat jo koulussa sijoittamaan säännöllisesti pienillä summilla, sinulla voi olla jo todella hyvä pesämuna, kun haluat esimerkiksi ostaa ensimmäisen asunnon”, Lasse Mäkelä kommentoi. Onkin hyvä, jos nuoret saavat aiheesta tietoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Oppilaiden taidoissa voi olla paljonkin hajontaa. Miten opettaa jokaiselle heidän tarvitsemiaan taitoja, yleisöstä kysyttiin. Samassa luokassa on todennäköisesti sekä niitä, jotka tarvitsevat tukea ylivelkaantumisen välttämiseen että niitä, joille olisi hyödyllistä oppia sijoittamaan.

”Perusvalmiudet kuten korkojen ymmärtäminen ja korkolaskut olisi hyvä saada painettua jokaisen mieleen. Korkoa korolle -ilmiö kasvattaa sekä sijoituksia että lainaa”, Suomen Pankin Kemppainen muistutti.

Tilaa Pörssisäätiön viikoittainen uutiskirje, niin saat uudet artikkelimme ja muuta hyöyllistä tietoa sähköpostiisi ensimmäisten joukossa.

Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit