Kasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia – omistajuus on kaikkien asia

22.09.2017

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkisti 18 ehdotusta päättäjille, jotta yhä useampi suomalainen ryhtyisi omistajaksi.

EK:n kokoama yritysvaikuttajien työryhmä on julkaissut Suomalaisen omistajuuden toimintaohjelman, jonka tavoitteena on edistää omistajuutta sekä kaikkien suomalaisten mahdollisuuksia vaurastua.

”Tarvitsemme omistajia ja kasvua, jotta selviämme muun muassa väestön ikääntymisen mukanaan tuomista haasteista. Lähivuosille ennustettu talouskasvu ei riitä tasapainottamaan julkista taloutta. Kasvua saadaan vain sitä kautta, että meillä kannattaa yrittää ja omistaa yrityksiä.”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi toimintaohjelman julkistamistilaisuudessa.

18 päättäjille suunnattua toimenpide-ehdotusta keskittyvät neljään pääteemaan: kotitalouksien mahdollisuuksiin omistaa osakkeita, kannustavaan ja ennakoitavaan verotukseen, rahoitusmarkkinoiden toimivuuteen sekä yritysten kasvumahdollisuuksien kehittämiseen. Ehdotukset sisältävät muun muassa pörssiosinkojen verottomuuden 1 500 euroon asti, taloustiedon ja yrittäjyysopetuksen lisäämisen sekä yli vaalikausien ulottuvan vero-ohjelman luomisen.

Pois turha erottelu, työntekijä voi olla myös omistaja

”Monella on vielä takaraivossa ajatus siitä, että meillä on erikseen työntekijät ja omistajat. Toivon, että erottelu häviää matkalla kohti omistajayhteiskuntaa: voit olla samaan aikaan molempia”, sanoi toimintaohjelmaa valmistelleessa työryhmässä mukana ollut Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri raportin julkistamistilaisuudessa.

Kansanedustaja Timo Harakan (sd) mukaan liian vähän pidetään esillä henkilöstön mahdollisuutta olla työnantajayrityksessä mukana myös omistajana.

Osakesäästäjä voi ryhtyä pörssiyhtiöiden omistajaksi jo pienellä summalla. Siten on mahdollisuus vaikuttaa yhtiöiden toimintaan ja hyötyä niiden kasvusta.

Kokoomuksen Elina Lepomäki toivoo, että Suomessa edistettäisiin kansankapitalismia ja ihmisten mahdollisuuksia pienimuotoiseenkin osakkeenomistajuuteen. Omistajien verotuksen tulisi hänen mukaansa olla mahdollisimman neutraalia, eikä se saisi suosia esimerkiksi tiettyä omaisuuslajia tai yritysmuotoa. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto painotti ennakoitavan ja pitkäjänteisen politiikan merkitystä omistajuuden edistämisessä.

Jo pienetkin säästöt voi laittaa tuottamaan

Keskustan Antti Kurvinen patisteli yrityksiä tähtäämään kunnianhimoisempaan kasvuun ja valloittamaan kotimaan lisäksi globaaleja markkinoita.

”Suomalaisten tulisi laittaa niin sanotusti tase töihin ja siirtää säästöjä nollakorkoisilta pankkitileiltä tuottavampiin kohteisiin”, Kurvinen myös kannusti.

Suomalaisilla on tällä hetkellä noin 87 miljardin euron edestä varoja lähes nollakorkoisilla talletustileillä. Osakesäästäjän saama vuosituotto on ollut pitkällä aikavälillä noin seitsemän prosenttia. Kun huomioon ottaa vielä korkoa korolle -ilmiön, ero on huomattava. Säästämällä esimerkiksi kolme euroa päivässä suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeisiin, voi sijoituksen arvo nousta 20 vuodessa 50 000 euroon.

EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajan Kari Jussi Ahon johtamassa työryhmässä mukana olivat Marika af EnehjelmJouni Hakala, Ilpo Kokkila, Sari Lounasmeri, Erkki K. Mäkinen, Timo Ritakallio ja Petri Rouvinen. Asiantuntijajäsenenä toimi Pentti Pikkarainen ja työryhmän sihteerinä Tommi Toivola.

Teksti ja kuva: Kiia Etelävuori

Jos pidit tästä artikkelista ja haluat saada jatkossa tuoreimmat kuulumisemme sähköpostiisi tilaa kerran viikossa ilmestyvä Pörssisäätiön uutiskirje.

 

Jaa artikkeli

Kommentit