Suomessa jo yli 800 000 kotitalousomistajaa

09.10.2017

Vuodesta 2013 laskenut osakkeita omistavien yksityishenkilöiden määrä on kääntynyt tänä vuonna lievään nousuun. Taustalla lähes viisi vuotta sitten alkaneessa laskusuunnassa on muun muassa osinkoverotuksen kiristäminen.

Syyskuun lopussa osakkeita omisti Suomessa 803 046 yksityishenkilöä. Viime vuoden lopussa vastaava luku oli 794 086. Tällä aikavälillä kasvu on ollut 1,13 prosenttia.

Korkeimmillaan kotitalousomistajien määrä on ollut 2000-luvun aikana vuonna 2013, jolloin heitä oli Suomessa 832 974. Siitä lähtien yksityishenkilöiden osakeomistusten määrä oli laskusuunnassa useita vuosia, kunnes tänä vuonna käyrä on kääntynyt taas kasvuun, selviää Euroclear Finlandin julkaisemasta tuoreesta tilastosta.

Matalimmillaan omistajamäärät ovat olleet tällä vuosituhannella kesäkuussa 2008, jolloin osakkeenomistajia oli vain 669 786.

Omistajan kannalta huonot veropäätökset karkottavat osakesäästäjiä

Muutokset verotuksessa ovat vaikuttaneet vahvasti omistajamäärän kehitykseen, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Vuosina 1990–2017 on toteutettu kaksi merkittävää sijoittajiin vaikuttavaa veromuutosta. Ensinnäkin yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä luovuttiin vuonna 2004.

Toiseksi vuonna 2013 päätettiin pörssiosinkojen verokohtelun kiristämisestä, ja muutos astui voimaan seuraavana vuonna. Sitä aiemmin pörssiosingot olivat 70-prosenttisesti pääomatuloveron alaisia. Aluksi ne päätettiin muuttaa sataprosenttisesti veronalaisiksi, mutta lopulta veronalaista prosenttiosuutta kohtuullistettiin 85 prosenttiin.

”On aivan ilmeistä, että nämä muutokset ja niistä laajasti käyty julkinen keskustelu ovat karkottaneet sijoittajia suorien osakeomistusten parista. Moni on siirtynyt sen sijaan säästämään esimerkiksi rahastojen tai sijoitusvakuutusten kautta. Piensijoittajat kokevat epäreiluna sen, että heidän pörssiosingoista maksamansa vero on ankarampi kuin suurten omistajien verotus listaamattomien yhtiöiden kautta nostetuista osingoista”, kommentoi Lounasmeri.

Esimerkiksi kapitalisaatiosopimusten ja säästöhenkivakuutusten suosio onkin noussut merkittävästi vuosien 2013–2016 aikana eli osinkoverotuksen kiristämisen jälkeen.

”Muutos heikensi sijoittajien verotuksen tasapuolisuutta. Nyt pitäisikin löytyä poliittista tahtoa tehdä eri sijoitusmuotojen verokohtelusta keskenään neutraalimpaa. Suomi tarvitsee kasvua hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseksi, ja kasvuun tarvitaan omistajia”, Lounasmeri sanoo.

Suorat osakesijoitukset houkuttavat taas

Lounasmeren mukaan osakesäästämisen suosiota selittää tällä hetkellä muun muassa kotitalouksien parantunut taloudellinen tilanne. Myös vuonna 2008 alkaneen omistajamäärien kasvun taustalla oli suomalaisten kasvanut varallisuus ja toisaalta osakekurssien romahtaminen: ihmisillä oli varaa sijoittaa.

Viime aikoina sijoittamisesta on myös käyty paljon keskustelua muun muassa yhtiöiden listautumisuutisten myötä. Tämäkin houkuttelee nyt suomalaisia osakemarkkinoille. Toisaalta ihmisillä on voinut herätä toiveita yksityissijoittajan kannalta myönteisistä muutoksista.

”Julkisuudessa on puhuttu paljon sijoitustuotteiden verotuksen kehittämisestä neutraaliksi. Odotukset tulevasta saattavat jo aiheuttaa muutoksia sijoittajien käyttäytymisessä. Voi olla, että vakuutuskuorista ollaan taas jossain määrin siirtymässä suoriin sijoituksiin”, Lounasmeri arvelee.

Kotitaloudet ovat merkittävä omistajaryhmä. Ne omistavat Suomessa noin viidenneksen (21,8 %) liikkeelle lasketuista osakkeista. Suosituimmat kansanosakkeet ovat Nokia 223 486 omistajalla, Elisa 175 958 omistajalla ja Fortum 122 623 osakkeenomistajalla.

Teksti: Kiia Etelävuori

Haluatko tuoreet tilastot ja artikkelit jatkossa sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Jaa artikkeli

Kommentit