Sijoittaja kertoo: Sijoittaminen auttoi Spektiä toteuttamaan unelmansa

31.10.2017

Useimmat tuntevat Nordean entisen sijoitusjohtajan Samuli Huhtalan paremmin räppäri Spektinä. Sijoittaminen mahdollisti loikan kohti unelmia: siirtymisen työstä pankissa täysipäiväiseksi musiikintekijäksi.

Viisi vuotta sitten Samuli Huhtala työskenteli sijoitusjohtajana Nordean instituutiovarainhoidossa. Hän oli vasta 30-vuotias huippupestin saadessaan ja edessä oli lupaava ura pankkimaailmassa. Musiikki oli kuitenkin vienyt Huhtalan jo aiemmin mukanaan.

Edessä oli iso päätös. Työ pankissa sai väistyä, kun Huhtala valitsi musiikin.

Harva tietää, että ilman sijoittamista emme välttämättä tuntisi Samuli Huhtalaa Spektinä; suosittuna räp-artistina, jonka kesällä julkaistu single Juna myi vastikään platinaa.

Epävarmat eläkkeet, muuttuva työelämä – monta syytä säästää

”Suosittelen ehdottomasti kaikkia miettimään säästämistä ja sijoittamista. Ensinnäkin eläkettä varten kannattaa varautua: ei ole selvää, että eläkkeet ovat kymmenien vuosien päästä sillä tasolla, mitä nyt sanotaan. Myös työelämä on muuttunut epävarmemmaksi, minkä vuoksi olisi hyvä olla omaakin rahaa säästössä.”

Lisäksi säästöt rohkaisevat Huhtalan mukaan toteuttamaan unelmia, joita ei muuten välttämättä uskaltaisi lähteä tavoittelemaan.

”Jos et ole riippuvainen palkasta, pystyt tekemään päätöksiä, jotka maksimoivat onnellisuuttasi. Mietin hetkeä, jolloin lopetin duunit Nordeassa. En tiedä, olisinko uskaltanut tehdä sitä päätöstä, ellei minulla olisi ollut jonkin verran fyrkkaa sijoitettuna”, hän tunnustaa.

”Tiesin, ettei minulla olisi ollut hätää, vaikka olisin ollut vuoden tai parikin ilman tuloja.”

Huhtalalle sijoittamisessa on loppupeleissä kyse taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta ja unelmien tekemisestä mahdolliseksi. Hän korostaa, että vaikka taloudellinen riippumattomuus ei ole päämääränä kaikille mahdollinen, säästäminen hyödyttää jokaista. Esimerkiksi ensiasunnon ostaminen on monelle nuorelle ajankohtainen asia. Jo lainan saamiseen tarvitaan enenevissä määrin omaa rahaa.

Suurin sijoitusmoka löytyy IT-kuplasta

”Aloitin osakesijoittajana, kuten varmaan moni muukin suomalainen. Ensimmäiset omistukseni sain vaarilta. Hän lahjoitti minulle muutamia Unitaksen osakkeita sekä Keskon osakkeita entisenä K-vaatekauppiaana”, Huhtala muistelee.

”Nuorempana sijoitin paljon nimenomaan yksittäisiin osakkeisiin. Se oli hauskaa ja jännittävää ja sitä kautta oppii hirveästi.”

Nykyään Huhtala ei keskity niinkään yksittäisten osakkeiden ostamiseen pörssistä, vaan salkusta löytyy pääasiassa passiivisia osaketuotteita kuten indeksirahastoja sekä pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:iä. ”En usko, että pystyn voittamaan indeksiä”, hän perustelee.

Huhtala ei tavoittele pikavoittoja. Sen sijaan analyyttinen tyyli on osoittautunut hänen mukaansa toimivaksi. Virheliikkeitäkin mahtuu matkan varrelle. Pahin moka liittyy vuosituhannen vaihteen IT-kuplaan, kuten monilla muillakin.

”Yritin merkitä F-Securea sen listautumisannissa vuonna 1999, mutta ylimerkinnän seurauksena en saanut juurikaan yhtiön osakkeita. Antiin varatut rahat jäivät käteen ja päätin sijoittaa ne SEB:n Internet-rahastoon. Se meni totaalisesti päin seinää ja on jäänyt siksi mieleen.”

Kriittisyys omaa salkkua kohtaan kannattaa

Muille sijoittajille ja sijoittamisesta kiinnostuneille Huhtala antaa kolme neuvoa.

Mieti, mitä varten juuri sinä sijoitat ja millä aikahorisontilla. Se määrittelee hyvin pitkälti, mihin kannattaa sijoittaa ja millaisella riskillä. Huhtalan mukaan esimerkiksi eläkettä varten voi säästää pienehköllä kuukausisummalla vaikkapa kustannustehokkaiden indeksirahastojen tai maailmanosakkeita seuraavan ETF:n kautta. Toisaalta yksittäisten osakkeiden ostaminen pörssistä innostaa seuraamaan markkinoita ja opettaa uutta aivan eri tavalla kuin passiivisempi sijoittaminen.

Sijoita aina vain sellaiseen, minkä ymmärrät. Hanki tietoa siitä, miten erilaiset sijoitukset tuottavat eri olosuhteissa. Esimerkiksi juuri ennen finanssikriisiä moni osti tuotteita, joita he eivät ymmärtäneet ollenkaan. Tällöin myös rahojen menetys tuli yllätyksenä.

Analysoi, mitä sijoitussalkkusi luvut kertovat. Jos olet sijoittanut jo jonkin aikaa ja hallinnoit itse salkkuasi, tarkastele sitä kriittisesti lukujen valossa. Oletko esimerkiksi pystynyt lyömään indeksiä osakepoiminnalla ja kuinka todennäköistä se on jatkossa? Mikä olisi juuri sinulle kaikista tuottavin sijoitusmuoto?

”Oma tuntumani on, että aika harva suomalainen perussijoittaja oikeasti arvioi salkkunsa tuottoa analyyttisesti ja vertaa sitä indeksiin. Mutta kuten sanottua, kaikki riippuu siitä, mitä sijoittamiselta itse hakee”, Huhtala kiteyttää.

Haluatko lukea lisää vastaavanlaisia artikkeleita säästämisestä, sijoittamisesta ja arvopaperimarkkinoista? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Julia Toivola

Jaa artikkeli

Kommentit