Lukiolaiset gallupissa: ”Säästän, koska haluan ulkomaille opiskelemaan”

20.11.2017

Pörssisäätiö sai viime viikolla vieraakseen parisataa lukiolaista. Millaisia ajatuksia heillä oli sijoittamisesta ja mitä varten he säästävät?

Lukiolaisten Pörssipäivä

Lukiolaisten pörssipäivässä Nordean Varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen, Kotipizzan talousjohtaja Timo Pirskanen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoivat pörssin toiminnasta ja osakemarkkinoista.

Oman talouden hallinnasta ja säästämisestä on tärkeää saada tietoa mahdollisimman varhain. Aihe myös selvästi kiinnosti lukiolaisia ja he olivatkin hyvin perillä asioista. Puhujat pääsivät vastaamaan moniin tiukkoihin kysymyksiin muun muassa osakesäästämisestä, Kotipizzan kilpailutilanteesta ja bitcoineihin sijoittamisesta.

“Jos säästämisen aloittaa jo opiskeluaikana pienillä summilla, pitkällä aikajänteellä salkkuun ehtii kertyä hyvä potti. Sijoitukset ehtivät tuottaa pidemmän aikaa ja kerryttää korkoa korolle”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Mitä lukiolaiset itse ovat mieltä säästämisestä ja sijoittamisesta? Teimme pikagallupin ennen esiintyjien puheenvuorojen alkamista ja kysyimme opiskelijoilta heidän ajatuksistaan.

Lukio-opiskelija Nella Kuosmanen

Nella Kuosmanen, 16, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu SYK

”Haluaisin mennä opiskelemaan yliopistoon ulkomaille. Tarvitsen siihen tulevaisuudessa rahaa, sillä se on kalliimpaa kuin Suomessa.

Olen aina ollut säästäväinen ja laittanut rahaa sivuun. Olen ajatellut, että voisin sijoittaa rahojani pienempiä summia useisiin erilaisiin kohteisiin, eli siis hajauttaa säästöjä. Mutta en ole vielä ehtinyt ottaa enempää selvää asiasta.

Sijoittaminen kiinnostaa minua. Kaipaisin lisää tietoa siitä, mihin osakkeisiin kannattaisi sijoittaa ja mitä sijoittaminen edellyttää alle 18-vuotiaalta. Olisi hienoa saada jo tässä vaiheessa käytännön neuvoja siitä, miten sijoittaminen toimii.”

Aino Tontti Munkkiniemen lukiosta

Aino Tontti, 18, Munkkiniemen yhteiskoulu

”Säästän rahaa ensisijaisesti omaan asuntoon: niin että saisi jossain vaiheessa asuntolainan ja voisi muuttaa omilleen, eikä tarvitsisi maksaa vuokraa. Minulla on jo omia sijoituksia. Sain vanhemmiltani 18-vuotislahjaksi rahaa ja laitoin ne osakerahastoon. Rahasto on mielestäni hyvä idea, koska sijoituksista ei silloin tarvitse niin paljon itse huolehtia.”

Lukiolaiset Joakim Sjöberg ja Eero Urho kertovat, miten he säästävät

Joakim Söderberg, 17, Kulosaaren yhteiskoulu (kuvassa vasemmalla)

”Sijoittaminen on minulle jo tuttua. Mielestäni osakkeet ja rahastot ovat parempi vaihtoehto kuin se, että vain pitäisi rahaa tilillä. Minulla on tällä hetkellä arvo-osuustili, jossa on pieni määrä osakkeita, mutta ei vielä mitenkään hirveän paljon. Tarkoituksena olisi sijoittaa jatkossa enemmänkin.

Tällä hetkellä en säästä jotakin yhtä isoa tavoitetta varten. Varmaan yksi kohde on auton ostaminen, ja lisäksi tarkoituksena on aloittaa asuntosäästäminen vähän myöhemmin.”

Eero Urho, 17, Kulosaaren yhteiskoulu (kuvassa oikealla)

”Säästän rahaa ihan perusjuttuihin: opiskeluun, ajokorttiin ja muihin vähän isompiin hankintoihin.

Olen säästämisen kannalta rahankäyttäjänä ihan fiksu ja sijoittaminen kiinnostaa. En vielä tiedä siitä hirveästi, mutta minusta on kiva oppia lisää ja kuulla uusia asioita. Etenkin osakkeet kiinnostavat, ja olisikin kiva tietää lisää esimerkiksi siitä, mihin osakkeisiin kannattaisi sijoittaa.”

Teksti ja kuvat: Kiia Etelävuori

Pörssisäätiö julkaisee säännöllisesti vinkkejä, artikkeleita ja muuta hyödyllistä tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille. Tilaa uutiskirje, niin saat ne viikoittain sähköpostiisi. 

Jaa artikkeli

Kommentit