5 vinkkiä oman talouden hallintaan ja sijoittamisen aloittamiseen

14.12.2017

Näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa.

Ostoskärry ja kolikoita. Vinkit oman talouden hallintaan ja sijoittamisen aloittamiseen.

1) Aseta tavoite

Vaikeinta säästämisessä on usein aloittaminen. Selkeä tavoite tai unelma, jota varten sijoittaa, auttaa motivoitumaan.

Moni kuvittelee, ettei itsellä ole tarpeeksi suuria tuloja sijoittamiseen. Ei kuitenkaan tarvitse olla rikas voidakseen säästää. Kuka tahansa voi sijoittaa, jos on mahdollisuus laittaa edes hieman rahaa syrjään. Mitä aiemmin aloittaa, sitä parempi. Niin kutsuttu korkoa korolle -ilmiö tekee pienilläkin summilla sijoittamisesta etenkin pitkällä aikavälillä erittäin kannattavaa.

2) Tee budjetti

Seuraava askel on tehdä budjetti itselle. Siten näet, kuinka hyvin taloutesi on tasapainossa ja kuinka paljon rahaa jää säästöön. Moni kokee olevansa hyvä rahankäyttäjä, mutta ei silti tiedä mihin omat rahat kuluvat, sanoi neuvonnan johtaja Teija Jerkku Martoista Pörssisäätiön sijoituskoulussa.

Budjetin voi tehdä kuukaudeksi, viikoksi tai jopa päiväksi. Tulot ja menot voi laskea esimerkiksi Marttojen valmiiden excel-pohjien avulla tai penno.fi-palvelussa. Voit myös seurata jotakin tiettyä kulua, kuten vaatteisiin tai kahvilakäynteihin kuluvaa rahan määrää.

Mieti, pystyisitkö muuttamaan kulutustottumuksiasi niin, että rahaa jäisi vielä enemmän. Aseta kuukausittainen säästötavoite. Säästetyn summan voi siirtää toiselle tilille odottamaan sijoittamista. Käyttötilillä kannattaa pitää tilanteesta riippuen esimerkiksi parin kuukauden nettotulot ja sijoittaa loput.

3)  Laadi sijoitussuunnitelma

Kun tiedät, mitä varten sijoitat ja kuinka paljon saat rahaa kuukausittain säästöön, on aika tehdä sijoitussuunnitelma. Tukena voit käyttää Pörssisäätiön valmista sijoitussuunnitelmapohjaa.

Suunnitelmassa määritellään muun muassa sijoittamisen aikahorisontti, mitä sijoitustuotteita käytetään ja millä perusteella ostetaan tai myydään. Sijoitatko suoraan osakkeisiin, osakerahastoihin tai esimerkiksi korkotuotteisiin? Milloin ja missä tilanteissa tarvitset sijoitettuja varoja, ja minkälaisella varoitusajalla?

Mieti, kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan. Riski tarkoittaa todennäköisyyttä menettää sijoitettu raha. Tuotto ja riski kulkevat usein käsi kädessä. Käytännössä ei ole olemassa sijoituskohteita, joissa olisi korkea tuotto mutta ei lainkaan riskiä. Pankkitililtä ei käytännössä saa tuottoa, mutta siihen ei sisälly juuri riskiä. Yritysten osakkeisiin sijoittamiseen taas liittyy korkeampi tuotto ja korkeampi riski.

Sijoittajan kannattaa olla järjestelmällinen. Osakekurssit nousevat pitkällä aikavälillä, mutta lyhyellä ajanjaksolla ne voivat heilahdella voimakkaastikin. Ilman suunnitelmaa sijoittaja voi hermostua, myydä kaikki sijoitukset kurssien olleessa alhaalla tai ostaa hurjia määriä kurssien ollessa korkeimmillaan. Jos olet suunnitellut sijoittavasi vaikkapa sata euroa kuussa, siitä kannattaa pitää kiinni.

4) Sijoita vain sellaiseen, minkä ymmärrät

Selvitä, mistä tuotto tulee, mitä kustannuksia sinulle syntyy ja miten sijoituskohteesi tuottavat eri olosuhteissa. Jos et ymmärrä sijoituskohdetta, jätä se väliin, suositteli rahoituksen dosentti Anders Ekholm kertoessaan sijoittamisen aloittamisesta SijoitusInvestissä.

Muista myös hajauttaa sijoituksiasi: se on ainoa tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa. Hajauttaminen tarkoittaa rahojen jakamista useampaan sijoituskohteeseen. Hajauttamista on muun muassa sijoittaminen maantieteellisesti eri alueilla toimiviin yrityksiin ja eri toimialoihin. Ajallinen hajauttaminen on tärkeää. Se tarkoittaa sitä, ettei kaikkia varoja sijoita samalla kertaa vaan hiljalleen ja säännöllisesti. Tällöin et päädy tekemään kaikkia ostoja kurssien ollessa korkeimmillaan.

5) Puhu rahasta

Sijoittaminen nähdään joskus keskusteluissa mystisenä ja vaikeana taitona, jonka vain harvat osaavat. Todellisuus on toinen: Kuka tahansa voi sijoittaa, jos edes pieniä summia jää säästöön. Tästä muistutti sijoituskoulussa myös kaupunginvaltuutettu ja köyhyystutkija Maria Ohisalo.

Säästämisestä kannattaa puhua. Kokemuksia voi jakaa muun muassa sosiaalisen median ryhmissä, kuten Sijoituskerho kaikille sijoittajille sekä Vauras Nainen ja Ompeluseuran talousgurut 2017 -ryhmät naisille.

Toinen hyvä keskustelun paikka ovat erilaiset tapahtumat, kuten Pörssisäätiön Pörssi-illat. Myös sijoitusaiheisissa blogeissa ja niiden kommenttiosiossa syntyy usein vilkasta keskustelua. Vertaistuki voi antaa juuri sen tarvittavan sysäyksen sijoittamisen aloittamiseen.

Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit