Markku Kaustia: Käsittämätöntä, ettei ole toteutettu jo vuosia sitten

06.02.2018

”Hyvin toteutettuna osakesäästötilin käyttöönotto Suomessa olisi hyvä asia. Se kuuluu siihen pitkään listaan ideoita, joiden kohdalla on lähes käsittämätöntä, ettei niitä ole toteutettu jo vuosikausia sitten. Samankaltaisia tilejä on ollut käytössä jo kymmeniä vuosia ympäri maailman.

Sijoitusten verotukseen liittyy monia ongelmia. Eri tuottomuodoilla kuten osingoilla ja arvonnousulla on erilainen verotus. Eri sijoituskohteiden verotus eroaa paljon toisistaan. Esimerkiksi osakerahastoon sijoittava ei maksa veroa rahaston saamista osaketuotoista, vaan vasta varoja rahastosta nostaessaan. Suoraan osakkeisiin sijoittava taas maksaa nämä verot heti verovuonna.

Ja vaikka sijoituskohde olisi sama, verotus vaihtelee erilaisten sijoittajien välillä. Esimerkiksi monet isot institutionaaliset sijoittajat on kokonaan vapautettu osinkoverotuksesta, piensijoittajat eivät ole.

Yksi yleinen ongelma on niin sanottu lukkiutumisvaikutus. Oletetaan, että sinulla on osakkeita, joiden arvo on noussut 50 prosenttia. Osakkeet olisi mielestäsi nyt fiksuinta myydä, mutta jätät sen verojen takia tekemättä. Mahdollisimman hyvässä järjestelmässä verotus olisi neutraalia siten, ettei kenelläkään olisi syytä miettiä, miten verojen määrän voisi parhaiten minimoida. Sijoittaja tekisi päätökset puhtaasti sen perusteella, mikä on muuten järkevin ratkaisu. Osakesäästötili voidaan suunnitella niin, että se korjaisi osan nykyisistä ongelmista.”

– Markku Kaustia, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto

Lue myös, mitä mieltä osakesäästötilistä ovat toimitusjohtaja Antti Lahtinen Osakesäästäjistä, Teemu Lehtinen Veronmaksajista, Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä sekä sijoittajat Merja Mähkä ja Tom Lindström.

Jaa artikkeli

Kommentit