Kirjavinkit sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta

Kaipaatko lomalukemista? Nappaa vinkit viime vuosina ilmestyneistä suomalaisista sijoitus- ja rahakirjoista.

Kesä on hyvää aikaa tarttua kirjaan. Kokosimme yhteen viime vuosina julkaistuja suomalaisia kirjoja oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Kysyimme niiden kirjoittajilta, kenelle kirjat heidän mielestään erityisesti sopivat. Inspiroivia lukuhetkiä!

1. Kortinvartija – Pauliina Jokinen, Kyösti Hagert (2018)

”Talousasioissa on tärkeintä olla itselleen rehellinen niin menojen kuin tulojenkin suhteen. Tasapainossa oleva talous antaa vapautta elää haluamaansa ja arvojensa mukaista elämää. Kirjan idea on opastaa järkevyyteen talousasioissa. Kortinvartija on suunnattu nuorille, mutta sopii oikein hyvin jokaiselle, joka tarvitsee apua ja tukea kohti itsenäistä talouselämää.

Kirjasta lukija saa muun muassa apua oman budjetin laadintaan. Sen avulla omat menot ja tulot pysyvät tasapainossa ja rahaa saa lähes ”huomaamatta” säästöön. Kortinvartija vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Mikä voisi olla minulle sopiva sijoitusvaihtoehto? Mitä tulee ottaa huomioon lainatarjouksia vertaillessa? Miten oman talouden kivijalka rakennetaan? Kirjasta löytyy myös tehtäviä talouden suunnittelun tueksi.”

– Kyösti Hagert

Kortinvartijan lisäksi Hagert suosittelee Ninni Myllyojan ja Emilia Kullaksen Mitä jokaisen kotiäidin (ja muistenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta -kirjaa.

2. Arvoguru – Jarkko Aho, Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju (2018)

”Arvoguru on suunnattu lukijalle, joka haluaa syventää ja laventaa tietämystään arvosijoittamisesta. Tiivistettynä arvosijoittaminen tarkoittaa sijoittamista aliarvostettuihin osakkeisiin. Kirjasta lukija saa vastauksen muun muassa siihen, millä tavoilla arvosijoittamisen gurut ovat harjoittaneet ja harjoittavat arvosijoittamista, millaisiin asioihin erilaiset arvosijoittajat kiinnittävät huomiota ja mitä osakkeita erilaiset arvosijoittajat voisivat ostaa Helsingin pörssistä.

Kirjailija oppii jokaista kirjaansa kirjoittaessaan. Minulle suurin Arvogurun myötä tullut oivallus liittyy kassavirran tarkasteluun tuloslaskelman tiiraamisen ohella. Yhtiöön virtaa sisään rahaa asiakkailta. Osa rahasta kuluu tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen ja rahoituskuluihin. Jäljelle jäävät eurot yhtiö voi joko investoida nykyisen toiminnan ylläpitämiseen vaadittaviin ylläpitoinvestointeihin tai kasvua tavoitteleviin kasvuinvestointeihin tai sitten jakaa omistajilleen. Sijoittajan kannalta olennaista on, millaista kassavirtaa yhtiö tuottaa ja kuinka sen johto ohjailee rahoja”

– Karo Hämäläinen

Arvogurun jälkeen tietämystään klassisesta arvosijoittamisesta voi syventää esimerkiksi Benjamin Grahamin klassikon The Intelligent Investor parissa.

3. Nainen ja rikastumisen taito – Ninni Myllyoja, Emilia Kullas (2014, e-kirja 2018)

”Nainen ja rikastumisen taito kertoo, miksi sijoittaminen on tärkeää ja miksi on oleellista aloittaa heti eikä vasta huomenna. Kirjan luettuasi hallitset sekä osake- että asuntosijoittamisen perusteet ja tiedät mistä löydät lisää tietoa.

Kirja on kirjoitettu naisten elämää silmällä pitäen, mutta se sopii kaikille, jotka tuskailevat aloittamisen kanssa. Teoksen luettuasi oivallat, että sijoittaminen ei ole vaikeaa ja työlästä, eikä siinä tarvitse pelätä menettävänsä säästöjään. Jos pohdit, tarvitseeko sijoittamiseen suuria säästöjä, miksi sijoittaminen on tärkeää juuri naisille tai mistä oikein pitäisi aloittaa, saat vastauksen näihin kysymyksiin.

Nainen ja rikastumisen taito on yleistajuinen ja humoristinenkin opas, asiaa unohtamatta. Se ei kerro, miten säästää vähiä rahojaan, vaan miten saat vähätkin rahat poikimaan.”

– Ninni Myllyoja

Myllyoja suosittelee kiinnostuneelle myös Seppo Saarion ja Kim Lindströmin ikivihreitä teoksia, sillä sijoittamisen perusperiaatteet eivät vanhene.

4. Tuoton arvoitus ratkeaa – Henri Elo (2015)

Kirjan tarkoitus on hahmottaa, etteivät pörssikurssit tipu taivaalta. Vaikka lyhyellä aikavälillä kurssit heiluvat yhtiökohtaisista tai taloussuhdanteisiin liittyvistä syistä johtuen, niin jo muutaman vuoden perspektiivillä yhtiön oma talouskehitys ratkaisee osaketuoton. Case-esimerkit osakkeista ja yrityksistä konkretisoivat sisältöä ja tuovat mukaan tarinallisuutta.

Tuoton arvoitus ratkeaa on tarkoitettu kaikille aloittelijoista kokeneempiin sijoittajiin. Liikkeelle lähdetään siitä, mikä on osake. Osake on pala yritystä ja osakesijoittaja on tavallaan yrittäjä pienellä omistusosuudella. Kun tämän oivaltaa, niin oivaltaa myös sen, että hyvä yritys tekee sinulle joka päivä tulosta ja kassavirtaa. Osakemarkkinoilla ei kannata hötkyillä jokaisesta rasahduksesta. Kirjan luettuaan lukija tietää muun muassa, mistä tunnistaa laatuyhtiön.”

– Henri Elo

Henri Elon kirjasuositus: Minulla on jäänyt muiden kiireiden vuoksi kesken sellainen hyvä, analyyttinen kirja kuin ”Sensible Stock Investing” (David P. Van Knapp).

Klassikkoja unohtamatta

Esimerkiksi klassikot Seppo Saarion Näin sijoitan Pörssiosakkeisiin ja Kim Lindströmin Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä ovat edelleen ajankohtaisia. Niistä voit lukea lisää Pörssisäätiön aiemmasta artikkelista.

Unohtuiko jokin kiinnostava kirja listalta? Vinkkaa meille kommentoimalla alle!

 

Piditkö näistä kirjasuosituksista? Tilaa kerran viikossa lähetettävä uutiskirjeemme, niin saat sisältömme jatkossa ensimmäisten joukossa sähköpostiisi. 

Jaa artikkeli

Kommentit