Talven 2018 kirjavinkit rahasta ja sijoittamisesta

10.12.2018

Mitä kaikkea rahankäytöstä pitäisi tietää ja mitä opettaa lapsille? Mitä vaihtoehtoja maailmalla on sijoittajalle? Näihin aiheisiin perehtyvät joulukuun 2018 kirjasuositukset: Julia Thurénin Kaikki rahasta, Nina Nordlundin Lapset ja raha sekä Jari Saarhelon ja Henri Elon Osakesijoittajan maailmanvalloitus.

Sijoituskirjat. vinkit joulukuu 2018

Vuoden 2018 aikana on julkaistu monipuolinen valikoima kotimaisia raha- ja sijoituskirjoja. Pyysimme kolmea kirjailijaa esittelemään omat uutuusteoksensa.

Kaikki rahasta – Julia Thurén (2018, Gummerus)

”Rahankäyttö on helpoimmillaan sitä, että budjetoi, automatisoi ja nauttii. Toisaalta raha on myös monimutkainen ilmiö, jonka käyttötottumukset ja asenteet lähtevät jo lapsuudesta, ja joka voi aiheuttaa sekä parisuhteessa että ystävyyssuhteissa hankaluuksia. Avaan kirjassa rahaa monesta eri näkökulmasta ja olen haastatellut siihen kymmeniä asiantuntijoita, tavallisia ihmisiä ja suomalaisia julkisuuden henkilöitä. Lisäksi kirjassa on vahvaa omakohtaisuutta, jonka avulla raha muuttuu inhimilliseksi asiaksi.

Kaikki rahasta sopii ihmiselle, jota kiinnostaa raha – ja ihmiselle, jota se ei kiinnosta ollenkaan. Olen saanut kirjasta palautetta, että sen lukee ahmien, jopa sellaisilta ihmisiltä, joita raha ei alun perin kiinnostanut ollenkaan.

Kirjan luettuaan tekee mieli ostaa mieluummin osakkeita kuin krääsää.

Kirjasta löytää vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miksi ajattelen rahasta kuten ajattelen? Miten olen tyytyväisempi palkkaan? Miten aloitan sijoittamisen?”

– Julia Thurén

Esikoiskirjansa lisäksi Thurén suosittelee seuraamaan podcastiaan Melkein kaikki rahasta, Merja Mähkän blogia Helsingin Sanomissa sekä ylipäätään lehden taloussivuja.

Osakesijoittajan maailmanvalloitus – Henri Elo, Jari Saarhelo (2018, AlmaTalent)

”Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen on helpottunut huomattavasti 2000-luvulla. Sijoittaja saa täydennettyä Suomi-salkkuaan poimimalla eri alojen yhtiöitä myös kansainvälisistä pörsseistä.

Osakesijoittajan maailmanvalloitus on ensimmäinen suomalainen sijoituskirja, joka esittelee kansainvälistä osakesijoittamista laajasti markkina-alueittain.

Kirja tuo esiin myös muita tapoja hajauttaa maailmalle kuin suora osakesijoittaminen. Se sopii niin aloittelijoille kuin ammattilaisille. Siitä on pyritty tekemään paitsi hyödyllinen myös viihdyttävä ja konkreettinen. Kirjassa on 40 kiintoisaa case-esimerkkiä, joista osa perustuu kirjoittajien omakohtaisiin sijoituskokemuksiin.

Kirjan luettuaan tietää, miten voi sijoittaa ulkomaisiin pörssiyhtiöihin ja mitä siinä pitää ottaa huomioon, miten saa hajautettua maailmalle ja mitä useat kokeneet sijoittajat ottavat huomioon kansainvälisessä sijoittamisessa. Osakesijoittajan maailmanvalloitus -kirjaan ja kirjakuulumisiin voi tutustua esimerkiksi osoitteessa www.helmetkuplat.com.”

– Henri Elo

Elon omiin kirjasuosituksiin kuuluvat muun muassa suomalaisen sijoituskirjallisuuden ’grand old manin’ Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, jota myös ”Pörssiraamatuksikin” tituleerataan. Teoksesta on uudistettuja painoksia, mm. vuodelta 2016, ja teoksen lopussa on ”Sata ikivihreää pörssivihjettä”. Samoin Elo suosittelee Kim ja Tom Lindströmin Onnistu osakemarkkinoilla -teosta vuodelta 2011.

Lapset ja raha – Nina Nordlund (2018, AlmaTalent)

”Tarvitsemme rahataitoja joka päivä. Mikä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Talouskasvatuksen vastuu on vanhemmilla. Opetamme lapsillemme hyviä ruokailu- ja liikuntatottumuksia, miksi emme opettaisi rahataitoja. Pienillä asioilla annat hyviä malleja lapselle ja sitä kautta myös rahataitoja tulevaisuuteen. Lapset oppivat parhaiten esimerkin kautta.

Talouskasvatus ei ole vaikeaa. Kun tiedostamme omaa käytöstämme rahan suhteen, niin se jo kantaa hyvin pitkälle.

Lapset ja raha on tarkoitettu kaikenikäisten lasten vanhemmille. Vanhempien toiminta vaikuttaa siihen, minkälaiset tavat lapset omaksuvat.

Kirja vastaa muun muassa kysymyksiin siitä, miksi rahasta on tärkeää puhua, miksi säästäminen ja sijoittaminen kannattaa ja millaisia konkreettisia esimerkkejä ja työkaluja voi hyödyntää talouskasvatuksessa.”

Nina Nordlund

Robert Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä herätti Nordlundin itsensä ajattelemaan sijoittamista pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti. Nuorille hän suosittelee luettavaksi Kyösti Hagertin ja Pauliina Jokisen Kortinvartija-kirjaa.

Tutustu lisäksi Pörssisäätiön kirjanurkkaan, jonne olemme koonneet lisää vinkkejä sijoitusaiheisista kirjoista.

Piditkö tästä artikkelista? Siinä tapauksessa saattaisit pitää sisällöistämme myös Facebookissa, Twitterissä sekä uutiskirjeessä

 

Jaa artikkeli

Kommentit