Osakkeenomistajien määrä kasvussa

20.05.2019

Pörssiosakkeita omistavien henkilöiden määrä on tuoreimpien tilastojen valossa nousussa. Euroclearin mukaan maaliskuun lopussa pörssiosakkeita omisti 803 453 yksityishenkilöä eli kotitalousomistajaa. Vuoden 2018 lopussa luku oli 800 891.

Matkaa on kuitenkin vielä vuoden 2013 huippulukemiin, jolloin kotitalousomistajia oli noin 833 000. Sen jälkeen osakesäästäjien määrä kääntyi useaksi vuodeksi laskuun. Moni siirtyi käyttämään sen sijaan sijoitusvakuutuksia ja -rahastoja, sillä vuonna 2013 päätettiin pörssiosinkojen verokohtelun kiristämisestä, ja muutos astui voimaan seuraavana vuonna.

”Verotuksella on vaikutusta sijoittajien käytökseen”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri muistuttaa. Hän uskoo, että osakesäästötilin tullessa suomalaisten säästäjien käyttöön, viimeisen kahdenkymmenen vuoden ennätys saadaan rikottua.

Voit katsoa kuvaajan kotitalousomistajien määrän kehityksestä suurempana täältä.

Yksityissijoittajan salkussa yleisin osake on Nokia

Yksityissijoittajien eniten omistamat pörssiyhtiöt, toisin sanoen kansanosakkeet, olivat vuoden 2018 lopussa Nokia 229 000 omistajalla, Nordea 220 000 omistajalla ja Elisa 170 000 omistajalla.

Voit katsoa kuvaa suurempana klikkaamalla sitä.

Nettisivujen Tutkimus & Tilastot -osiosta löydät paljon kiinnostavia, säännöllisesti päivittämiämme tietoja kotitalouksista omistajina.   

Jaa artikkeli

Kommentit