Pörssilistaukset 2012-2016 – ja miten yleisö lähti mukaan

Helsingin pörssiin listautui 28 uutta yhtiötä vuosina 2012–2016. Kuusi vuotta kestänyt hiljaisuus katkesi, kun Siili Solutions listautui First Northille.

Yleisön epätietoisuus ja merkinnän tekemisen vaikeus laimensivat ensimmäisissä anneissa innostusta. Viimeisimmissä anneissa on tullut jo isompia määriä merkitsijöitä.

Pikavoittoja eli ensimmäisen päivän kurssinousua suhteessa osakkeiden myyntihintaan ei keskimäärin paljon tullut. Listausannit ovat olleet p/e-mittarilla kalliisti hinnoiteltuja. Kuitenkin uudet listayhtiöt ovat kokonaisuudessaan kehittyneet paremmin kuin indeksi.

28 yhtiöön mahtuu sijoittajan kannalta kaksi varsinaista floppia. Nexstim sekä FIT Biotech, joiden kurssit ovat laskeneet yli 90 prosenttia.

Pörssistä tuli taas paikka, josta saattoi hankkia riskirahaa. Pääomasijoittajat ovat onnistuneet myymään listauksen kautta yhtiöitään. Onnistuneita esimerkkejä ovat Asiakastieto, Pihlajalinna, Kotipizza ja Consti.

Merkintöjen määrä selvästi korreloi osakkeen menestykseen. Yksityissijoittajilla on taito ymmärtää, milloin osaketta kaupataan edullisesti.

Pörssilistaukset 2012–2016 -selvitys käy läpi, miten Helsingin pörssiin tuli 28 uutta yhtiötä ja miten markkinat ottivat tulokkaat vastaan.

VTM Eljas Repo on perehtynyt listautumisten onnistumiseen Suomessa. Pörssilistaukset 2012–2016 –raportti käsittelee Pörssisäätiön kannalta tärkeitä kysymyksiä: yritysten listautumista ja suuren yleisön osallistumista listautumisanteihin ja -myynteihin. Pörssisäätiö on myöntänyt selvitykseen apurahan vuonna 2016. Säätiö pyrkii edistämään arvopaperisäästämistä ja arvopaperimarkkinoita.

 

Lataa