Osa 11: Salkun päivittäminen, sijoituksista irtautuminen ja sijoittajan verotus

Kuinka usein sijoitussalkkua kannattaa päivittää ja mitä silloin on hyvä huomioida? Milloin on oikea aika myydä sijoitukset ja mitä verotuksesta kannattaa tietää? Näihin kysymyksiin vastaa Sijoituskoulun osa 11.

Opitko mieluummin kuuntelemalla ja katsomalla kuin lukemalla? Jos opit, katso Sijoituskoulun Salkun päivittäminen, sijoituksista irtautuminen ja sijoittajan verotus -osuus videona tästä

Omaa sijoitussalkkua kannattaa aika ajoin tarkastella ja peilata sijoitussuunnitelmaansa. Yhtä oikeaa tapaa salkun päivittämiseen ei ole. Tärkeintä on oma suunnitelma. Sijoitussuunnitelman tekemistä käsitellään Sijoituskoulun osassa 3.

Yleisimmin yksityissijoittajat tarkastelevat salkkuaan kuukausittain (41 %) tai kerran pari vuodessa (33 %), selviää kevään 2019 Sijoittajabarometrista. Antti Lehtisen ja Matti Keloharjun selvityksen ja Euroclearin tilastojen mukaan yksityishenkilöt pitävät yhtä pörssiosaketta itsellään keskimäärin 8 vuotta. Ei siis tarvitse pelätä, että salkkua olisi välttämätöntä jatkuvasti päivittää.

Kysy itseltäsi nämä kysymykset

On hyvä varmistaa tasaisin väliajoin, että valitut sijoituskohteet vastaavat edelleen sijoitussuunnitelman alkuperäisiä kriteerejä. Jos sinun kriteerisi on esimerkiksi korkea osinkotuotto ja omistamasi yhtiö muuttaakin osinkopolitiikkaansa, voi olla uudelleentarkastelun aika.

Kannattaa miettiä vastaukset ainakin näihin kysymyksiin:

  • Noudattavatko sijoitukset edelleen suunnitelmaasi, vai onko esimerkiksi jollakin toimialalla ylipaino salkussa?
  • Milloin ja millä kriteereillä myyt sijoituksesi? Myytkö, jos hinta nousee tietyn tason yli? Mitä teet, jos yrityksellä menee huonosti?

Nousu- ja laskukaudet ovat osakemarkkinoiden ominaisuus ja kuuluvat asiaan. Lisäksi mahdollista osinkotuottoa ei kannata unohtaa. Jos osakkeesi arvo on laskenut, mutta uskot silti yhtiön tulevaisuuteen eikä sinulla ole välitöntä rahantarvetta, voit odottaa rauhassa kurssinousua.

Jos taas uskot kurssin edelleen laskevan etkä usko yhtiön tulevaisuuteen, on syytä harkita myyntiä. Tappiollisista osakkeista ei kannata pitää väkisin kiinni, jos yhtiö on sijoituskohteena huono.

Itseltään kannattaa lisäksi aika ajoin kysyä, tuleeko sijoitetuille rahoille tarvetta lähitulevaisuudessa. Laskukausi on tavallisesti kestänyt pari vuotta. Voitko tarvittaessa pitää omistuksia vielä laskukauden yli, jos kurssit kääntyvät? Ole suunnitelmallinen, jotta sinun ei tarvitse myydä hintojen ollessa aivan pohjalla.

Osta ja pidä -strategia on menestynyt historiallisesti hyvin

Osta ja pidä -strategia on yksi suosittu tapa sijoittaa. Silloin osakkeita tai muita arvopapereita ostetaan salkkuun pitkäksi aikaa, eikä tarkoituksena ole seurata kovin aktiivisesti omistusten arvon kehitystä lyhyellä aikavälillä.

Osta ja pidä -strategia on toiminut historiallisesti hyvin. Kun sijoituksia myy harvoin ja hallitusti, kulut pysyvät alhaisina eivätkä syö tuottoja. Pienet voitot saattavat huveta lähes kokonaan kaupankäyntikuluihin ja veroihin.

Sijoittaja maksaa veroja tuotoistaan

Muista varautua verojen maksuun, kun myyt sijoituksia ja saat voittoja. Yksityissijoittajan verotus vaihtelee hieman kohteen mukaan. Perusperiaate on, että sijoittaja maksaa sijoitusten tuotoista pääomatuloveroa. Sijoittaja maksaa siis veroa ainoastaan voitoista. Jos sijoituksistaan ei ole saanut voittoa, ei verojakaan tarvitse maksaa.

Verotettavista pääomatuloista maksetaan 30 prosentin suuruinen vero, kun pääomatulon määrä on enintään 30 000 euroa vuodessa. 30 000 euroa ylittävästä osuudesta maksetaan 34 prosentin suuruinen vero. (Tieto hallituskaudella 2019–2023. Tarkista aina verottajan sivuilta ajantasainen tieto.) Pääomatuloista myönnetään verovähennyksiä esimerkiksi sijoitustoiminnan kuluista.

Alta löydät yleisten sijoituskohteiden verotuksen pääpiirteet.

Rahastojen ja osakesäästötilin verotus

Rahastojen ja osakesäästötilin kohdalla sijoittaja maksaa sijoitusten tuotoista pääomatuloveroa (30 % tai 34 %) siinä vaiheessa, kun hän nostaa rahaa rahastosta tai osakesäästötililtä. Niin kauan kuin varoja ei nosta käyttöön, veroa ei tule maksuun.

Suora osakesäästäminen arvo-osuustilille

Osakkeenomistaja maksaa myyntivoitoista ja saamistaan osingoista veroa välittömästi. Myyntivoitoista maksetaan pääomatuloveroa.

Osingot ovat arvo-osuustilillä 85-prosenttisesti pääomatuloveron alaisia (tieto hallituskaudella 2019–2023). Tämä tarkoittaa, että sijoittaja maksaa saamistaan osinkotuloista veroa 25,5 prosenttia, jos verotettavat pääomatulot verovuonna ovat yhteensä enintään 30 000 euroa.

Jos verotettavien pääomatulojen määrä ylittää 30 000 euroa, ylittävältä osalta maksetaan osingoista 28,9 prosenttia veroa.

Korkotuloista peritään lähdevero

Korkotulon lähdevero on 30 prosenttia koron määrästä. Koron maksaja eli yleensä pankki perii lähdeveron samalla, kun korko maksetaan saajalle.

Pörssisäätiön Sijoituskoulu

Täältä pääset Sijoituskoulun etusivulle. Suoraan seuraavaan tai edelliseen osaan pääset alla olevasta painikkeista.