Sijoittaja kertoo: Mika Heikkilä on arvosijoittamisen pioneeri

Artikkeli
13.1.2020
Lukuaika
4 min

Useaan kertaan Suomen parhaaksi salkunhoitajaksi valittu Mika Heikkilä on toiminut osakkeiden parissa yli 25 vuotta. Hän on työskennellyt vastaavana salkunhoitajana suomalaisiin arvo-osakkeisiin sijoittavissa sijoitusrahastoissa. Nykyisin Heikkilä toimii Taalerin osakesijoitusjohtajana.

Heikkilä teki ensimmäisen sijoituksensa 14-vuotiaana.

­– Olin ”putkikassi olalla” -koululainen Lempäälässä ja ostin 10 kappaletta SYP:n osakkeita 14 markan kappalehintaan. Se oli elämäni paras osakesijoitus, Heikkilä muistelee.

– Myin osakkeet 1988 hyvän kurssinousun myötä, mutta tärkein asia oli, että uskalsin ensimmäisen kertaa sijoittaa osakkeisiin.

SYP:n merkintälomake on kuulemma edelleen tallella. Heikkilä ajattelee, että ”osakkeisiin ei saa rakastua, mutta muistoja niistä saa säilyttää”.

Arvosijoittamisella parhaat tuotot

Heikkilä on vuodesta 1999 ollut lähtökohtaisesti arvosijoittaja. Arvostrategia perustuu akateemisiin tutkimuksiin, joissa on havaittu, että ryhmänä halvemman hinta/tasearvo (P/B) -tunnusluvun osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä paremmin kuin kasvuyhtiöt.

Heikkilän sijoitusuralle mahtuu lukuisia onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia. Kokemukset ovat opettaneet ja samalla tuoneet tervettä itsevarmuutta ottaa riskejä.

– Arvostrategiassa olen onnistunut ostamaan vuosien varrella useita hyviä suomalaisyhtiöitä hyvin halvalla. Esimerkkeinä mainittakoon UPM-Kymmene, StoraEnso, Neste, Polar-Kiinteistöt ja Amer.

Pienyhtiöissä on menneiden vuosien aikana Suomessa voinut löytää todellisia helmiä. jotka ovat yritysostojen myötä olleet erinomaisia sijoituksia. Heikkilä onnistui aikanaan ostamaan oikeaan aikaan esimerkiksi Stonesoftia, Okmeticia ja Comptelia.

Pahimpia pettymyksiä vuosien varrelta ovat olleet jotkut salkkuun jääneet pienet teknoyhtiöt vuosituhannen vaihteen teknokuplasta. Heikkilä myöntää viime vuosien virheekseen myös liiallisen luoton Stockmannin kiinteistöjen arvoon.

– Suurin virhe on kuitenkin ollut jokin toteuttamaton toimenpide, jota olen pitkään harkinnut, mutta se on jäänyt jostain syystä tekemättä.

Yrityksen laatu ratkaisee

Heikkilällä on 20 vuoden kokemus kaikkiaan kolmen eri arvorahaston hoitajana. Yhdeksän viime vuotta hän on hoitanut Taaleri Arvo Markkaa. Vuodesta 2013 Heikkilä on hoitanut yhdessä Olli Viitikon kanssa suomalaisiin pienyhtiöihin sijoittavaa Taaleri Mikro Markka-rahastoa.

– Siinä on ollut mahdollista löytää upeita suomalaisia kasvutarinoita, jotka ovat onnistuessaan tarjonneet erinomaiset tuotot.

Osakevalinnoissa päätöksenteko ei perustu vain yhteen tunnuslukuun. Arvo Markan sijoitusprosessissa käytetään muun muassa P/B- ja P/E- tunnuslukuja, yhtiön velkaisuutta ja kassavirtaa.

Olennainen osa sijoituspäätöstä on laadullinen osio, jossa arvioidaan yritysjohdon kyvykkyyttä, yrityksen historiaa, strategiaa ja substanssin todellista sisältöä.

Sijoituskohteen valinta on aina useiden tunnuslukujen ja tekijöiden summa, johon liittyvät toimialasidonnaisuudet sekä sopivuudet salkun kokonaisuuteen.

– Lähtökohtaisesti pidän enemmän tunnusluvuiltaan halvoista osakkeista kuin kalliista, Heikkilä toteaa.

– Näin saa turvamarginaalia mahdollisten pettymysten varalle.

Osakeoptimisti voittaa aina

Mitkä ovat Heikkilän mielestä juuri nyt kiinnostavia yhtiöitä ja sijoituskohteita?

– Tähän on luonnollista sanoa, että toivottavasti ne ovat hoitamieni rahastojen kohteet. Arvo Markan suurimmat sijoitukset ovat Nordea, StoraEnso, YIT ja Fortum. Mikro Markan vastaavat ovat Exel, Pihlajalinna, josta ostotarjous on jo tehty, Etteplan ja Remedy.

– Itselläni on samoja suomalaisia osakkeita pitkäaikaisina sijoituksina. Viimeksi olen osallistunut yksityissijoittajana Fodelian listautumisantiin ja myynyt Volkswagen-konsernin osakkeet.

Suomalaiset on opetettu säästämään ”pahan päivän varalta” ja tämä on johtanut pankkitilisäästämisen ylikorostumiseen. Monelle kertyy ylimääräisiä säästöjä pitkällä aikavälillä.

Heikkilä muistuttaa, että osakemarkkinoille sijoitetut rahat tekevät työtä omistajilleen.

– Hajauttamalla eri yhtiöihin, saa yksittäisen yhtiön riskiä rajattua merkittävästi, jolloin pitkällä aikavälillä tappion todennäköisyys pienenee.

– Omistamalla suomalaisia pörssiyhtiöitä pitkällä aikavälillä sekä todennäköisesti vaurastuu että oppii ymmärtämään talouselämää aivan uudella tavalla, Heikkilä sanoo.

Heikkilä painottaa sijoittamisessa perinteisiä hyveitä, pitkäjänteisyyttä ja hajauttamista. Jos ei halua itse valita sijoituskohteita, voi aina valita jonkun lukuisista suomalaisista sijoitusrahastoista.

– Toivon, että näin vaurautemme kasvaa, eikä raha seiso toimettomana nollakorkoisilla pankkitileillä.

– Oma mottoni osakesijoittamisessa on: ”Pessimisti ei pety, mutta osakeoptimisti voittaa aina lopulta!”

Haluatko lukea lisää sijoittajatarinoita sekä kuulla säästämisestä, sijoittamisesta ja arvopaperimarkkinoista? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Teksti: Juha Europaeus