Ohjeet sijoitussuunnitelman tekemiseen
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jokaiselle sijoittajalle on hyötyä sijoitussuunnitelman tekemisestä. Suunnitelmassa otetaan kantaa sijoittamisaikaan, riskinsietoon ja sijoituskohteisiin.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun aloitat sijoittamisen, varmistat selustasi kaikissa markkinatilanteissa, kun teen ajatuksella oman sijoitussuunnitelmasi.
Määrittele lähtötilanne. Mitä omistat, mitä olet velkaa? Laske budjettisi käymällä läpi kuukausittaiset tulot ja menot. Mieti, voisitko muuttaa kulutustottumuksiasi niin että säästöön jäisi enemmän. Aseta kuukausittainen säästötavoite. Säästetyn summan voi siirtää toiselle tilille odottamaan sijoittamista.
Mieti miten pitkä sijoitusaikasi on? Puntaroi paljonko riskiä haluat ottaa? Sijoitusaika ja sijoittajan riskinottohalukkuus vaikuttavat siihen, mitkä sijoituskohteet ovat sopivia. Pohdi, mitä sijoittamisella tavoittelet, kuinka pitkäksi aikaa teet sijoituksia ja olisitko valmis menettämään sijoittamaasi pääomaa.
Sijoitussuunnitelmassa otetaan kantaa sijoitusten jakamiseen eri omaisuusluokkiin eli allokaatioon. Omaisuusluokkia ovat esimerkiksi käteinen, osakkeet ja kiinteistöt. Sijoitussuunnitelmaa tehdessä voi myös miettiä, miten sijoituskohteita arvioi, mihin haluaa sijoittaa ja mitä rajataan ulkopuolelle.
Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.
Muista myös, että osakemarkkinoilla on aina nousu- ja laskukausia. Sijoittajan kannattaa päättää jo etukäteen, kuinka toimii, jos esimerkiksi koko markkina lähtee laskuun. Osa myy, osa ostaa lisää, osa ei reagoi mitenkään. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä – kunhan toimii suunnitemallisesti. Yleensä kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys kannattaa, koska silloin ei tule ostaneeksi ainoastaan markkinan huipulla ja myyneeksi kaikkea halvimpaan hintaan.
Katso video sijoitussuunnitelman tekemisestä: