Vastuullisuus vaikuttaa aiempaa vähemmän sijoituspäätöksiin

Sijoittajabarometrin mukaan aiempaa harvempi sijoittaja kiinnittää huomiota sijoituskohteen vastuullisuuteen. Silti noin kolmannes sijoittajista välttää vastuullisuussyistä sijoittamasta joihinkin toimialoihin tai yhtiöihin.

Artikkeli
17.6.2024
Lukuaika
3 min

Jopa 48 prosenttia Sijoittajabarometriin vastanneista sijoittajista kertoi, että tekee sijoituspäätöksensä muilla kriteereillä, eikä arvioi sijoituskohteen vastuullisuutta. Vastuullisuusnäkökulma on heikentynyt, sillä viisi vuotta sitten samalla tavalla vastasi 34 prosenttia.

Tulosta voidaan pitää yllättävänä, sillä yritysvastuu ja vastuullisuus yhteiskunnassa yleisellä tasolla on yleistynyt.

”Sijoittajien näkemyksiä voi selittää se, että vastuullisuuden arvioidaan olevan hoidossa. Esimerkiksi EU on edistänyt vastuullisuussääntelyä kunnianhimoisesti viime komission kaudella”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi.

Toinen selitys voi se, että viime vuosina sijoittajilla on ollut – paljolti Venäjän vuonna 2021 aloittaman hyökkäyssodan takia – useita kriisejä pohdittavana. Venäjän hyökkäystä seurasivat ainakin energiakriisi, pakotepäätökset ja yhtiöiden vetäytymiset Venäjältä.

”Se on voinut johtaa siihen, että sijoittajat ovat palanneet perusasioihin. Silloin keskitytään tuottoon ja omistaja-arvon kehityksen arviointiin.”

Kolmas selitys vastuullisuusnäkökulman notkahdukseen voi liittyä vastuullisuudesta käytyyn negatiiviseen keskusteluun. Etenkin Yhdysvalloissa on kohistu aktivistisijoittajista, jotka asettuvat vastuullisuuden vastaliikkeeksi ja haluavat irtisanoutua kaikesta vastuullisuudesta.

Osalle kova ydin

Vaikka aiempaa harvempi arvio sijoituskohteensa vastuullisuutta, ei vastuullisuudelle viitata kuitenkaan kokonaan kintaalla. Noin kolmannes sijoittajista on määritellyt toimialat tai yritykset, joihin ei vastuullisuussyistä sijoita lainkaan. Aiempaa suurempi osuus vastaajista kertoo myös käyttävänsä vastuullisiksi merkittyjä rahastoja.

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Osalle sijoittajista vastuullisuus on tärkeä kriteeri, ja he myös selvittävät sijoituskohteen vastuullisuutta perin pohjin. Sijoituskohteiden julkaisemiin vastuullisuusraportteihin ilmoitti perehtyvänsä 7 prosenttia vastaajista. Samoin ulkopuolisten tahojen vastuullisuusraportteihin perehtyy 7 prosenttia vastaajista.

”Vastuullinen sijoittaminen vaatii aktiivista tiedonhakua ja vertailua. Tyypillisesti se myös kannattaa, sillä tutkimusten mukaan vastuulliset yritykset menestyvät sijoittajankin kannalta paremmin kuin ne, jotka eivät korosta vastuullisuutta yhtä paljon”, sanoo Lounasmeri.

Pörssisäätiö ja Suomen Osakesäästäjät teettävät kaksi kertaan vuodessa Sijoittajabarometrin, joka kartoittaa yksityissijoittajien näkemyksiä talouskehityksestä, markkinoiden tilanteesta, sijoituskohteista sekä kiinnostavista osakkeista. Kevään kyselyyn vastasi 2 583 yksityissijoittajaa tai sijoittamisesta kiinnostunutta.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö