Osa 1

Miksi kannattaa sijoittaa?

Monen unelman toteuttamiseksi tarvitaan rahaa. Taloudellinen turva tuo vapautta ja vakautta. Pankkitilille säästäminen on hyvä alku, mutta lisäksi kannattaa harkita sijoittamista tuottavampiin kohteisiin.

Pohdi sellaisten säästöjen sijoittamista, joita et tarvitse arjen menoihin tai muihin välttämättömiin hankintoihin. Säästöjä kannattaa sijoittaa pitkällä aikajänteellä useamman vuoden ajaksi.

Jos sinulta jää kymppikin kuussa pakollisten menojen jälkeen säästöön, voit hyvin aloittaa sijoittamisen. Mitä aiemmin aloitat pitkäjänteisen sijoittamisen, sitä parempi.

Tämä perustuu niin kutsuttuun korkoa korolle -ilmiöön. Ilmiötä sanotaan myös maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että alun perin sijoitetun pääoman lisäksi myös sijoitusten tuotot kasvavat korkoa. 

Sananmukaisesti korkoa maksetaan korolle, jos sijoitat saamasi tuotot uudestaan. Tuotot kasvavat eksponentiaalisesti, kun sijoitusaika on tarpeeksi pitkä. 

Korkoa korolle -ilmiöön kuuluu, että koron suuruus kasvaa vuosittain, vaikka uusia lisäsijoituksia ei tehtäisikään. Kuvainnollisesti voidaan todeta, että ajan kuluessa ”raha tekee työtä” sijoittajan puolesta.

Sillä on suuri merkitys, pitääkö rahoja pankkitilillä vai sijoittaako ylimääräiset varat tuottoisasti. Pankin säästötilillä rahoille saatu tuotto on tyypillisesti prosentin luokkaa markkinatilanteesta, pankista ja sopimuksesta riippuen. Pörssiosakkeet taas ovat tuottaneet keskimäärin pitkällä aikavälillä noin 8 prosenttia. Pitkäjänteisyys onkin osakesijoittamisessa erittäin tärkeää. Pitkällä aikavälillä osakekurssit nousevat, mutta lyhyellä aikavälillä ne voivat heilahdella voimakkaastikin.

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Tuottojen merkitys nousee esille pitkällä aikajänteellä. Kuvio kertoo, kuinka sijoituksen arvo kehittyy 1 %, 5 %, 8 % ja 10 % vuosituotoilla. 

Sininen käyrä kuvaa sijoituksen kehitystä 1 prosentin vuosituotolla eli korolla, jota tyypillisesti maksetaan säästöille tilillä. Sijoittamalla esimerkin 1 000 euroa tuottoisasti (5 %, 8 %, 10 %) voidaan pitkällä sijoitusajalla tienata moninkertaisesti pankkisäästäjään verrattuna, kuten kuvaajasta nähdään. 

Korkoa korolle –laskurilla voit vertailla, kuinka paljon omat säästösi kasvaisivat, jos pankkitilillä pitämisen sijaan sijoittaisit ne.