Näin ostat osakkeita
Sijoitussuunnitelma on tehty ja sopivat yhtiöt löytyneet. Mitä seuraavaksi? Sijoituskoulun osa 8 neuvoo, miten osakkeiden ostaminen tapahtuu.
Kun sijoitussuunnitelma on tehty ja ensimmäinen sijoituskohde valittu, on aika aloittaa osakkeiden ostaminen.
Pörssi on puolueeton kauppapaikka, jossa osakkeiden ostajat ja myyjät kohtaavat. Kaupat sujuvat nopeasti, kun ostajien ja myyjien toimeksiannot kootaan yhteen järjestelmään. Kauppa on valvottua ja läpinäkyvää. Kaikki osapuolet saavat tiedon hinnoista, kauppojen määristä sekä välittäjistä.
Näin ostat osakkeita – 5 vaihetta:
1. Valitse välittäjä
Pörssikaupassa tarvitset välittäjän, joita ovat tavalliset pankit, verkkopankit ja pankkiiriliikkeet. Suomessa toimii myös pari osakekauppaan erikoistunutta välittäjää, jotka eivät tarjoa peruspankkipalveluita. Välittäjä toimittaa sijoittajan osto- ja myyntitoimeksiannot pörssiin. Välittäjän ei tarvitse olla pankki, jossa muut tilisi sijaitsevat.
Välityssopimuksen voi tehdä haluamansa välittäjän kanssa verkossa sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautuen.
Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.
Osakevälittäjäsi sivuilla pääset ostamaan ja myymään osakkeita sekä seuraamaan osakekursseja ja tunnuslukuja sijoituspäätöksesi tueksi. Kaupankäynti on helpointa ja halvinta tehdä itsepalveluna välittäjän verkkopalvelun kautta. Osakkeiden ostaminen onnistuu verkkopalvelun lisäksi myös pankissa vierailemalla tai puhelimitse.
2. Muista kartoittaa kulut
Kaupankäyntikulut vaihtelevat välittäjän mukaan. Osakesijoittamista aloittelevan kannattaa siis vertailla eri toimijoita.
Käytännössä suoraan pörssiosakkeisiin sijoittavalle voi tulla kuluja osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja säilyttämisestä. Nämä kannattaa selvittää välittäjiä vertaillessa.
Joku välittäjä voi tarjota edullisia hintoja paljon omistaville sijoittajille ja toinen tavallisille osakkeisiin kuukausittain säästäville, joten on hyvä miettiä etukäteen myös omaa aktiivisuuttaan ja todennäköisiä kertasijoitussummia. Osto- ja myyntipalkkiot ovat kertakuluja, kun taas säilytyksestä maksetaan yleensä kuukausimaksua.
Kaikki kulut on joka tapauksessa hyvä tiedostaa, sillä ne ovat pois sijoittajan lopullisesta tuotosta. Hyvä nyrkkisääntö on, että kulujen on hyvä olla alle prosentin.
3. Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili, jossa osakkeita säilytetään
Kun olet valinnut itsellesi välittäjän, sinun tulee avata itsellesi tili, jossa osakkeitasi säilytetään sähköisessä muodossa. Tällainen tili voi olla joko arvo-osuustili tai osakesäästötili.
Arvo-osuustilin voi avata oman välittäjänsä kautta. Arvo-osuustili on henkilökohtainen, ja sille voidaan kirjata kaikki osakeomistuksesi. Arvo-osuustilejä ylläpitää arvopaperikeskus, Suomessa Euroclear Finland. Jos vaihdat välittäjää, voit siirtää arvo-osuustilisi sellaisenaan ja jatkaa kaupankäyntiä uuden välittäjän kautta.
Osakesäästötili on osakkeisiin sijoittaville yksityishenkilöille tarkoitettu tili. Osakesäästötili tekee sijoittamisen käytännön asioista entistä yksinkertaisempia. Sen voi avata osakevälittäjien kuten pankkien kautta arvo-osuustilin tapaan.
Osakesäästötilin käyttämisestä ja eroista arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä voit lukea seuraavasta eli yhdeksännestä osasta.
4. Tee ostotoimeksianto
Kun olet päättänyt, minkä yhtiön osakkeita haluat ostaa, teet ostotoimeksiannon. Voit antaa sen helpoiten välittäjäsi verkkopalvelussa. Kaupanteko onnistuu myös puhelimitse tai käydessäsi sijoitusasioita hoitavassa pankissa.
Toimeksiannossa valitset yhtiön, määrittelet, kuinka monta sen osaketta haluat ostaa ja minkä hinnan olet valmis yhdestä osakkeesta maksamaan. Lisäksi voit määrittää, kuinka kauan ostotarjouksesi on voimassa.
Jos haluamiesi osakkeiden kurssi eli hinta osuu ostotarjouksen voimassaoloaikana linjaan asettamasi hinnan kanssa, kauppa toteutuu.
Hinnan määrittäminen on tapauskohtaista, mutta jos olet epävarma sen asettamisesta, voit arvioida sopivaa summaa esimerkiksi katsomalla toteutuneita ostotapahtumia eli osakekursseja. Jos asetat hinnan hieman korkeammaksi kuin muut toteutuneet ostot, saat osakkeen nopeammin. Jos haluat odottaa mahdollista hinnan laskemista, voit asettaa hinnan alemmaksi ja ostotarjouksen voimassaoloajan pidemmäksi. Silloin et kuitenkaan välttämättä saa haluamaasi osaketta, jos hinta ei laske asettamallesi tasolle. Riippumatta asettamastasi hinnasta, et päädy maksamaan osakkeista osakekurssia korkeampaa hintaa. Siitä ei siis tarvitse huolehtia.
Jos haluat ostaa osakkeet nopeasti hintaan mihin hyvänsä, voit osassa välittäjien palveluista valita ”päivän hinnan”. Silloin kaupat tehdään heti edullisimpaan hintaan, jolla joku sillä hetkellä suostuu osakkeensa myymään. Tämän hinnan saat selville tarkastelemalla etukäteen myyntitarjouksia myyntilaidalla.
Kun olet valinnut osakkeet, kappalemäärät ja asettanut rajahinnan, voit hyväksyä ostotoimeksiannon.
5. Osakkeet siirtyvät tilillesi – onnea olet osakkeenomistaja!
Osakkeet rekisteröidään uuden omistajan nimiin arvo-osuusjärjestelmässä heti, kun osakekauppa on selvitetty ja maksettu. Kahden pankkipäivän kuluttua siitä, kun kaupat on tehty, ostamasi osakkeet rekisteröidään nimiisi ja maksu lähtee tililtäsi. Osakeomistuksesi kirjataan arvo-osuustilillesi tai osakesäästötilillesi.