Ohjeet ensimmäiseen kauppaan

Miten osakkeita ostetaan?

Moni hermoilee osakekauppojen tekemistä ennen kuin tekee ensimmäiset kaupat. Hermoilu on turhaa, osakekaupat syntyvät kolmella helpolla askeleella.

1. Valitse välittäjä

Pörssikaupassa tarvitset välittäjän. Välittäjä toimittaa sijoittajan osto- ja myyntitoimeksiannot pörssiin.

Välittäjiä ovat tavalliset pankit, verkkopankit, pankkiiriliikkeet ja osakevälitykseen erikoistuneet palveluntarjoajat. Välittäjän ei tarvitse olla pankki, jossa muut peruspankkipalvelusi sijaitsevat.

Välittäjiä kannattaa vertailla, sillä niiden kuluissa voi olla isojakin eroja. Kaikki kulut, vaikka ne olisivat vähäisiäkin, on hyvä tiedostaa, sillä ne ovat pois sijoittajan lopullisesta tuotosta. Pörssiosakkeisiin sijoittavalle kuluja tulee osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja joskus myös säilyttämisestä.

Kannattaa miettiä tekeekö itse kauppoja usein vai harvoin sekä pienillä vai isoilla summilla. Osto- ja myyntipalkkiot ovat kertakuluja, kun taas osakkeiden säilytyksestä maksetaan yleensä kuukausimaksua. Välityssopimuksen voi tehdä haluamansa välittäjän kanssa verkossa sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautuen.

Osakevälittäjäsi sivuilla pääset ostamaan ja myymään osakkeita sekä seuraamaan osakekursseja ja tunnuslukuja sijoituspäätöksesi tueksi. Kaupankäynti on helpointa ja halvinta tehdä itsepalveluna välittäjän verkkopalvelun kautta. Osakkeiden ostaminen onnistuu verkkopalvelun lisäksi myös pankissa vierailemalla tai puhelimitse.

2. Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili

Kun olet valinnut itsellesi välittäjän, sinun tulee avata itsellesi tili, jossa osakkeitasi säilytetään sähköisessä muodossa. Tällainen tili voi olla joko arvo-osuustili tai osakesäästötili.

Arvo-osuustilin voi avata oman välittäjänsä kautta. Arvo-osuustili on henkilökohtainen, ja sille voidaan kirjata kaikki osakeomistuksesi. Arvo-osuustilejä ylläpitää arvopaperikeskus, Suomessa Euroclear Finland. Mikäli vaihdat välittäjää, voit siirtää arvo-osuustilisi sellaisenaan ja jatkaa kaupankäyntiä uuden välittäjän kautta.

Osakesäästötili on osakkeisiin sijoittaville yksityishenkilöille tarkoitettu uusi työkalu, joka tulee käyttöön Suomessa tammikuussa 2020. Osakesäästötili tekee sijoittamisen käytännön asioista entistä yksinkertaisempia. Sen voi avata osakevälittäjien kuten pankkien kautta arvo-osuustilin tapaan.

3. Tee ostotoimeksianto

Kun olet päättänyt, minkä yhtiön osakkeita haluat ostaa, voi tehdä ostotoimeksiannon. Helpointa on tehdä toimeksianto välittäjäsi verkkopalvelussa. Kaupanteko onnistuu myös puhelimitse tai käydessäsi sijoitusasioita hoitavassa pankissa.

Toimeksiannossa valitset yhtiön, määrittelet, kuinka monta osaketta ostat ja minkä hinnan olet valmis yhdestä osakkeesta maksamaan. Lisäksi voit määrittää, kuinka kauan ostotarjouksesi on voimassa. Kauppa toteutuu heti, kun joku on valmis myymään osakkeet hinnalla, jonka olet asettanut.

Yleensä välittäjän kaupankäyntijärjestelmässä näkyy tarjoustasot-osio. Siitä näet mihin hintaan valitsemasi yhtiön osakkeita on kaupan. Tarjoustasot näkyvät kahtena sarakkeena: Myyntisarakkeesta näet mihin hintaan ja kuinka monta, kyseistä osaketta on kaupan. Ostosarakkeesta näet mihin hintaan muut sijoittajat ovat tarjoutuneet osakkeita ostamaan ja kuinka paljon.

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Jos haluat ostaa osakkeet heti, aseta myyntisarakkeen alin hinta ostotarjoukseesi. Tällöin tiedät varmuudella saavasi haluamasi osakkeet. Voit myös asettaa ostotarjoukseen alemman hinnan kuin mitä myyntisarakkeessa on tarjolla. Silloin tarjouksesi siirtyy ostosarakkeeseen muiden ostotarjousten jatkoksi. Asettamalla myyntitarjouksia alemman hinnan et voi olla varma toteutuuko kauppa vai ei, sillä et tiedä varmaksi laskeeko osakkeiden hinta asettamallesi tasolle.

Kun olet valinnut osakkeet, kappalemäärät ja asettanut rajahinnan, voit hyväksyä ostotoimeksiannon. Jos ostat osakkeita yhtiön osingonmaksun, yhtiökokouksen tai osakeannin aikoihin, kannattaa perehtyä täsmäytyspäivään, josta kerrotaan Pörssisäätiön Osakeoppaassa.

4. Onnea, olet osakesijoittaja!

Kun osakekauppasi on toteutunut, osakkeet siirtyvät arvo-osuustilillesi tai osakesäästötilillesi. Ne voivat näkyä tililläsi heti, mutta virallisesti kaupan selvittämisessä menee kaksi arkipäivää.

Pörssi on puolueeton kauppapaikka, jossa osakkeiden ostajat ja myyjät kohtaavat. Kaupat sujuvat nopeasti, kun ostajien ja myyjien toimeksiannot kootaan yhteen järjestelmään. Kauppa on valvottua ja läpinäkyvää. Kaikki osapuolet saavat tiedon hinnoista, kauppojen määristä sekä välittäjistä.