Kannattaako myydä toukokuussa?

Kannattaako sijoittaa kansanviisauden “Sell in May and go away” mukaan? Entä mitä pitäisi ajatella siitä, että USAn presidentin virkakauden viimeisenä vuonna tuotto on yleensä ollut matalampi?

Artikkeli
29.4.2024
Lukuaika
1 min
600702030

Osakesijoittamiseen liittyy useita kansanviisauksia, jotka saavat myös tukea tutkimustuloksista. Yksi niistä on “Sell in May and go away”, eli myy toukokuussa ja palaa markkinoille vasta loppusyksyllä.

Tutkimustulosten mukaan osakemarkkinoiden tuotot ovat olleet korkeammat talvikaudella marras–huhtikuussa kuin kesäkaudella touko–lokakuussa. Mutta keskimäärin markkinat ovat tuottaneet molemmilla aikajaksoilla, kirjoittaa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kolumnissaan Kauppalehdessä.

Monelle markkinoille palaaminen on vaikeaa, joten markkinoilta ei ehkä kannata kokonaan poistua. Usein kurssinousukin tapahtuu nopeasti, joten poissaolo voi leikata tuottoja.

Väite kesän heikommista tuotoista saa tänä vuonna tukea myös toisesta markkinoiden kausi-ilmiöstä. Yhdysvaltain presidentin virkakauden vaiheen on päätelty vaikuttaneen osakemarkkinoiden tuottoihin.

Nyt elämme presidentti Joe Bidenin ensimmäisen kauden viimeistä vuotta. Tyypillisesti virkakauden viimeisenä markkinoiden tuotto on ollut matalampi.

Toisaalta virkakauden viimeisen vuoden tuotto on ollut korkeampi silloin kun presidentti on valittu uudelleen. Korrelaatio saattaa siis kulkea niin päin, että jos osakemarkkinoiden tuotto on korkeampi, uudelleenvalinta on todennäköisempi.