Kevään Sijoittajabarometri: Teknologia-ala houkuttelee yksityissijoittajia aiempaa enemmän

Aiempaa useampi yksityissijoittaja on kiinnostunut sijoittamaan teknologiayhtiöihin, koska niiden odotetaan tarjoavan hyvää tuottoa. Lisäksi sijoittajien odotukset kurssikäänteestä ovat voimistuneet, selviää maalis–huhtikuun taitteessa tehdystä Sijoittajabarometrista.

Tiedote
6.5.2024
Lukuaika
3 min
Kevään 2024 Sijoittajabarometriin vastasi lähes 2 600 sijoittajaa.

Yksityissijoittajia kiinnostaa aiempaa enemmän sijoittaa teknologiayhtiöihin. Huhtikuun taitteessa tehdyssä Sijoittajabarometrissa 55 prosenttia vastaajista nosti teknologiasektorin kiinnostavaksi sijoituskohteeksi, kun viime vuoden kyselyissä luku oli 50 prosenttia tai alle.

Aiemmin pankit ja rahoitusala on pitänyt selkeää kärkitilaa sijoittajia kiinnostavien toimialojen listauksessa. Nyt kiinnostus finanssisektoriin hiipui hieman, mutta yhä 62 prosenttia vastaajista määritteli sen kiinnostavimmaksi toimialaksi. Yli puolet vastaajista piti myös energia- ja raaka-ainesektoria kiinnostavana.

”Sijoittajat katsovat tulevaisuuteen ja hakevat tuottoja teknologia-alalta. Koska Helsingin pörssistä tai Euroopastakaan ei tekno-osakkeita juuri löydy, Yhdysvaltain markkinat kiinnostavat”, arvioi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Kiinnostavimmat Nvidia, Microsoft ja Apple

Ulkomaisista osakkeista kiinnostavimmat ovat Sijoittajabarometrin mukaan tekoäly-yhtiö Nvidia, ohjelmistoyhtiö Microsoft sekä teknologiayhtiö Apple. Ne kaikki kuuluvat niin sanottuun mahtiseitsikkoon (magnificent seven), eli niihin amerikkalaisiin tekno-osakkeisiin, jotka ovat johtaneet kurssirallia Yhdysvaltain pörssissä jo viime vuoden puolelta.

Kotimaisista osakkeista sijoittajat pitivät kiinnostavimpina finanssikonserni Nordeaa, jalostamoyhtiö Nestettä ja energiayhtiö Fortumia. Syksyn Sijoittajabarometrissa ykköstilaa pitänyt listatulokas Mandatum oli nyt listalla neljäntenä.

Ulkomaisia sijoituksia perustellaan tuotolla, kotimaisia tuttuudella.

Amerikkalaiset teknoyhtiöt näyttävät kiinnostavan sijoittajia nimenomaan tuoton takia. Jopa 88 prosenttia ulkomaisiin osakkeisiin sijoittavista arvioi sijoittavansa niihin arvonnousun takia.

Kotimaisten ja ulkomaisten osakesijoitusten perustelut poikkeavat toisistaan. Sijoittajien perustelu kotimaisten osakkeiden omistamiseen oli ensisijaisesti se, että yhtiö on tuttu (60 %) ja tiedonsaanti on helppoa (54 %). Arvonnousu eli odotukset hyvistä tuotoista (33 %) oli vasta kolmannella sijalla perusteena sijoittaa kotimaisiin yhtiöihin.

Odotukset kurssinoususta voimistuneet

Helsingin pörssi on ollut alamäessä jo kolmatta vuotta, mutta nyt odotukset kurssikäänteestä ovat voimistuneet. Osakekurssien nousuun seuraavien kuuden kuukauden aikana uskoo 71 prosenttia vastaajista ja ainoastaan 6 prosenttia ennakoi kurssien laskevan.

”Suomen osakemarkkina on ollut yksi maailman huonoimmista, mutta osakkeiden hinta on kuitenkin maltillinen. On ostettu suomalaista, kun on saatu halvalla. Pitkällä tähtäyksellä kotimaisiin yhtiöihin luotetaan, Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja Karri Salmi arvioi.

Vetoapua kurssikäänne saa maailmantalouden kasvusta, jota ennakoi 56 prosenttia sijoittajista. Kotimaan talouden kasvua povaa vain 33 prosenttia vastaajista.

Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas raha -lehden teettämään Sijoittajabarometriin vastasi lähes 2 600 yksityissijoittajaa. Tutkmimusyhtiö Tietoykkönen teki kyselyn tiedonkeruun maalis–huhtikuun taitteessa.

Lisätietoja

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo
Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö