Nämä osakkeet kiinnostavat sijoittajia nyt

Kotimaisista yhtiöistä sijoittajia kiinnostaa eniten finanssikonserni Nordea, ulkomaisista tekoäly-yhtiö Nvidia. Sijoituksia kotimaisiin yhtiöihin perustellaan eri tavalla kuin ulkomaisiin osakkeisiin.

Artikkeli
10.5.2024
Lukuaika
2 min


Maalis–huhtikuun taitteessa tehdyn Sijoittajabarometrin mukaan kotimaisista osakkeista kiinnostavimmat ovat finanssikonserni Nordea, jalostamoyhtiö Neste ja energiayhtiö Fortum. Nämä yhtiöt saivat eniten mainintoja, kun kysyttiin kotimaisia osakkeita, joihin sijoittaminen on juuri nyt kiinnostavinta.

Isoja muutoksia kiinnostavimpien osakkeiden listalla ei ollut verrattuna aiempiin mittauksiin. Syksyn mittauksesta Fortum nousi viidenneltä sijalta kolmanneksi ja ykköstilaa pitänyt listatulokas Mandatum oli nyt listalla neljäntenä.

Ulkomaisista osakkeista kiinnostavimmat ovat tekoäly-yhtiö Nvidia, ohjelmistoyhtiö Microsoft sekä teknologiayhtiö Apple. Ne kaikki kuuluvat niin sanottuun mahtiseitsikkoon (magnificent seven), eli niihin amerikkalaisiin tekno-osakkeisiin, jotka ovat johtaneet kurssirallia Yhdysvaltain pörssissä jo viime vuoden puolelta.

Tuotto ja tuttuus

Sijoittajabarometrin mukaan kotimaisia sijoituksia perustellaan eri tavalla kuin ulkomaisia. Kotimaisia sijoituksia perustellaan tuttuudella, ulkomaisia tuotoilla.

Sijoittajien perustelu kotimaisten osakkeiden omistamiseen oli ensisijaisesti se, että yhtiö on tuttu (60 %) ja tiedonsaanti on helppoa (54 %). Arvonnousu eli odotukset hyvistä tuotoista (33 %) oli vasta kolmannella sijalla perusteena sijoittaa kotimaisiin yhtiöihin.

Kun perusteluja sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin kysytään, listaus on erilainen. Jopa 88 prosenttia ulkomaisiin osakkeisiin sijoittavista arvioi sijoittavansa niihin arvonnousun takia. Yhtiön tuttuus (21 %) oli seuraavaksi tärkein perustelu sijoittaa ulkomaiseen yhtiöön.

Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas raha -lehden teettämään Sijoittajabarometriin vastasi lähes 2 600 yksityissijoittajaa. Tutkimusyhtiö Tietoykkönen teki kyselyn tiedonkeruun maalis–huhtikuun taitteessa.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö