Euroclearin ilmaissäilytys lakkaa – näin huolehdit osakkeet talteen

Artikkeli
4.2.2019
Lukuaika
4 min

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finland Oy sulkee Asiakastilipalvelut, eli maksuttoman osakesäilytyspalvelunsa. Taustalla on lakimuutos, jonka myötä osakeyhtiöiden ei enää tarvitse maksaa palvelun kustannuksia osakkeenomistajien puolesta.

Euroclearin asiakkaiden on siirrettävä arvo-osuustilinsä ja sen osakkeet muualle säilytykseen helmikuun viimeiseen päivään mennessä. Euroclear ei hoida siirtoa, vaan se hoidetaan uuden säilyttäjän kanssa.

Mikäli arvo-osuustiliä ei ole siirretty irtisanomisen tultua voimaan, tilillä olevat osakkeet myydään myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana. Myynnistä aiheutuvat kulut ja muut mahdollisesti erääntyneet saatavat vähennetään myyntihinnasta. Erotus maksetaan pankkitilille, mikäli se Suomen Arvopaperikeskuksen tiedossa. Mikäli pankkitiliä ei ole tiedossa, varat talletetaan aluehallintovirastoon. Arvo-osuuksien myynnistä ilmoitetaan verottajalle. Mahdollisista veroseuraamuksista vastaa tilinomistaja.

Toimi näin

1) Ota Asiakastilipalveluiden arvo-osuustilinumero talteen. Löydät sen esimerkiksi Euroclearin asiakkailleen lähettämästä kirjeestä tai tiliotteista.

2) Vertaile eri pankkien kustannuksia. Ota selvää ainakin säilytyskustannuksista ja mahdollisesta siirtokustannuksesta. Jutun loppuun olemme koonneet nämä hinnat muutamasta yleisimmästä pankista. Jos aiot käydä kauppaa, myös kaupankäyntikulut kannattaa selvittää. Ota sitten yhteyttä haluamaasi pankkiin tai muuhun palveluntarjoajaan.

3) Pyydä valitsemaasi palveluntarjoajaa siirtämään koko Asiakastilipalvelussa oleva arvo-osuustili pankin hoitoon. Arvo-osuustilin siirto suoritetaan pankissa tai sen verkkopalvelussa. Tilin siirto on tehtävä viimeistään 28.2.2019.

Ohjeet voit lukea myös Euroclearin sivuilta.

Vertailu yleisten palveluntarjoajien kesken

Danske Bank

Säilytysmaksu pörssiosakkeissa: 2 €/kk. Koti- ja ulkomaisten arvopapereiden säilytys kuuluu Dansken Kaupankäynti Online -palveluun. Palvelu maksaa 2 euroa kuukaudessa ja sen sisällä arvopapereiden säilytys riippumatta niiden maasta tai määrästä ei aiheuta lisäkustannuksia. Yhteistyökumppaneille kuten Akavan jäsenille on tarjolla sijoittamiseen liittyviä etuja, kuten Kaupankäynti Online ilman kuukausimaksua.
Säilytysmaksu listaamattomissa osakkeissa: Sama menettely kuin pörssiosakkeissa.
Maksaako arvo-osuustilin siirto Euroclearista: Siirto on maksuton.
Kaupankäyntikut: Hinnastoon.

Nordea

Säilytysmaksu pörssiosakkeissa: 1,95 €/kk. Mikäli kaupankäynnistä on kertynyt välityspalkkioita edellisellä neljänneksellä, säilytys ei maksa mitään. Jos välityspalkkioita ei ole kertynyt edellisen neljänneksen aikana, henkilöasiakkaille säilytys maksaa 1,95 euroa kuukaudessa. Uusille asiakkaille ensimmäinen vuosineljännes on maksuton, jatko riippuu kaupankäynnin aktiivisuudesta. Hinnasto koskee sekä kotimaisia että ulkomaisia osakkeita. Private banking -asiakkaille säilytys on aina maksuton.
Säilytysmaksu listaamattomissa osakkeissa: Sama menettely kuin pörssiosakkeissa.
Maksaako arvo-osuustilin siirto Euroclearista: Ei maksa. Kotimaisia arvo-osuuksia sisältävän arvo-osuustilin siirtäminen on maksutonta.
Kaupankäyntikulut: Hinnastoon

Nordnet

Säilytysmaksu pörssiosakkeissa: Sekä kotimaisten että ulkomaisten osakkeiden säilytys on maksutonta.
Säilytysmaksu listaamattomissa osakkeissa: 2,50 euroa/osakelaji/kuukausi. Hallinnointimaksu on salkkukohtainen ja se veloitetaan neljännesvuosittain ajanjaksolta, jona osake on ollut salkussa.
Maksaako arvo-osuustilin siirto Euroclearista: Ei maksa. Koko kotimaisen arvo-osuustilin siirto on maksuton. Ulkomaalaisten tai yksittäisten osakkeiden siirto tulee ohjeistaa luovuttavalle pankille ja tällöin he todennäköisesti laskuttavat siirrosta. Nordnet voi tehdä ainoastaan koko arvo-osuustilin siirron.
Kaupankäyntikulut: Hinnastoon.

OP Pankki

Säilytysmaksu pörssiosakkeissa: 2,60 €/kk. Säilytystä ei valita erikseen, vaan asiakas valitsee säästäjän palvelupaketin (2,60 €/kk), johon kuuluu säilytys. Hinta kattaa kotimaisten osakkeiden säilytyksen. Euroclearistä siirtyville asiakkaille tarjotaan ilmainen säästäjän palvelupaketti vuoden 2019 loppuun saakka. Osakesäästäjien Keskusliiton alle 30-vuotiaille jäsenille säilytys on ilmainen. Osuuspankkien omistaja-asiakkaat voivat maksaa palvelupaketin OP-bonuksilla.
Säilytysmaksu listaamattomissa osakkeissa: 2,50 euroa kuukaudessa.
Maksaako arvo-osuustilin siirto Euroclearista: Siirto on maksuton vuoden 2019 loppuun.
Kaupankäyntikulut: Hinnastoon.

Pysy kartalla sijoittajan ajankohtaisista asioista, tilaa Pörssisäätiön uutiskirje ja seuraa meitä Twitterissä ja Facebookissa!