Hallitusohjelma myönteinen kokonaisuus sijoittajille

Tiedote
19.6.2023
Lukuaika
2 min
Petteri Orpon hallitus ryhmäkuvassa. (Kuva: Valtioneuvoston kanslia/Janne Suhonen.)

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi hallitusohjelman vahvistavan kotimaista omistajuutta ja lisäävän osakesäästämistä.

”Hallitusohjelmassa näkyy vahva halu edistää kotimaista omistajuutta sekä talousosaamista”, Lounasmeri kertoo.

Verolinjaukset ovat Lounasmeren mukaan odotettuja ja myönteisiä. Pääomatuloveroa tai piensijoittajan verotusta ei kiristetä missään omaisuuslajissa. Osakesäästötilin talletusraja tuplataan 100 000 euroon. Lisäksi hallitus selvittää mahdollisuutta toteuttaa vastasyntyneiden osakesäästötili, jonne valtio lahjoittaa jokaiselle vastasyntyneelle suomalaiselle lapselle ensisijoituksen osana äitiyspakkausta.

”Nerokasta, äitiyspakkaukseen lisätään pallo ja osakesäästötili. Vastasyntyneiden osakesäästötilissä näen mahdollisuuden todelliseen tulevaisuustekoon. Suomi ottaisi harppauksen suoraan omistajuuden edelläkävijäksi”, Lounasmeri iloitsee.

”Osakesäästötilin osalta olisimme toivoneet keinotekoisen eurorajan poistamista suoraan. Rajan tuplaaminen on askel kohti kilpailun vapauttamista. Uskon muutoksen herättävän sijoittajissa toivottua kiinnostusta.”

Omistajan oikeuksista hallitusohjelmassa löytyy kirjauksia sekä osakeanteihin että velkakonversioon liittyen. Valtio edistää piensijoittajien mahdollisuuksia osallistua valtionyhtiöiden mahdollisiin osakeanteihin vahvistaen kotimaista omistajuutta. Yritysten saneerausmenettelyssä mahdollistetaan velkakonversio ja yhtiöoikeudellinen uudelleenjärjestelymenettely. Velkakonversiossa osa yrityksen veloista voidaan muuttaa velallisyhtiön osakkeiksi myös vastoin osakkeenomistajien kantaa.

Myös pörssilistautumisia halutaan edistää. Hallituskauden aikana tavoitellaan merkittävää kasvua Suomen houkuttelevuudessa markkinapaikkana. Toteutetaan selvitys listautumiskynnyksen alentamiseksi ja pörssin elinvoiman lisäämiseksi.

”Hienoa, että nostetaan esiin osallistuminen valtionyhtiöiden osakeanteihin. Selvitys listautumiskynnyksen alentamiseksi on myös erittäin tervetullut. Huolta herättää kirjaus yritysten saneerausmenettelyn velkakonversiosta, jossa yrityksen velkoja voitaisiin muuttaa osakkeiksi vastoin osakkeenomistajien kantaa. Tyypillisesti yksityishenkilöt ovat yrityksissä nimenomaan osakkeenomistajan roolissa”, Lounasmeri kertoo.

Hallitus panostaa erityisesti nuorten talousosaamisen edistämiseen. Tiedossa on talousosaamisen kansallinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä suomalaisista maailman talousosaavin kansa. Taloustaitojen opetusta vahvistetaan kaikilla koulutusasteilla.

”Tavoitetaso on kunnianhimoinen, mutta oikea. Talousosaamiseen on panostettava. Hallitusohjelman kirjaukset luovat hyvän pohjan tulevaisuuden Suomelle. Nyt vain toteuttamaan”, Lounasmeri kannustaa.

Lisätietoja:

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, p.050 3725925, sari.lounasmeri(a)@porssisaatio.fi.