Korkojen nousu vei meidät takaisin perusasioiden äärelle

Artikkeli
2.10.2023
Lukuaika
3 min

Pörssisäätiön yhdessä Nordean ja Suomen Ekonomien kanssa järjestämä Talousviikko starttasi maanantaina. Teemana oli korkotilanteen vaikutukset lainanottajiin, sijoittajiin ja koko talouteen.

Asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että korkojen yllättävä nousu vei meidät kaikki perusasioiden äärelle. Omassa taloudessa jokaisen kannattaa pelata omaa peliä: olla selvillä omista menoista ja tuloista, toimia suunnitelmallisesti ja muistaa varata myös puskuria tulevan varalle.

Suomen Pankin ekonomisti Aino Silvo korosti pitkän aikajänteen tärkeyttä. Onhan asuntolainakin takaisinmaksuaika usein esimerkiksi 25 vuotta, joten korkotilannekin ehtii muuttua moneen kertaa.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar muistutti, että korko on vain numero. Ydinkysymys on, mitä se tarkoittaa sinun taloudellesi: kun tiedät mistä palasista sinun taloutesi koostuu, tiedät myös mihin voit vaikuttaa, jos tulee yllätyksiä.

Nyt osaamme varautua

Sama pätee, kun hakee asuntolainaa. Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kehotti tekemään ensin hahmotelmia siitä, paljonko on rahaa ja säästöjä, paljonko tarvitsee uutta pääomaa sekä keskustelemaan useamman pankin kanssa.

Korkojen nousu on saanut jotkut ajattelemaan, että ainakaan nyt ei kannattaisi ostaa asuntoa. Tätä ajattelua sijoittaja Jasmin Hamid ravisteli. ”Korkojen nousu tuli yllätyksenä meille, joilla jo oli velkaa. Mutta jos on nyt ostamassa asuntoa, se ei ole enää yllätys vaan siihen voi varautua. Osaa suhteuttaa lainamäärän, joten nyt voi olla jopa otollinen hetki ostaa asunto.”

Sijoittajana Hamid korosti olevansa suuri puskureiden ystävä. Se tarkoittaa, että hän pitää mielellään osan varoistaan käteisenä ja hyödyntää määräaikaistalletuksia, vaikka niillä ei inflaatiota löisikään. ”Sijoittaminen ei ole äkkirikastumista, se on aika hidasta ja tylsää”, hän sanoi.

Keskustelemassa Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren johdolla olivat Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich, sijoittaja Jasmin Hamid, Pörssisäätiön koulutuspäällikkö Joonatan Naukkarinen ja Inderesin ekonomisti Marianne Palmu.

Kotiläksyt ja arvo-osakkeet

Pörssisäätiön koulutuspäällikkö Joonatan Naukkarinen muistutti talousosaamisen tärkeydestä. Kun osaa tehdä budjetin ja sijoitussuunnitelman ja lähtee vaurastumisen polulle, saa taloudellen turvaverkon.

”Sijoittajan silmin korkojen nousu toi paluun perusasioihin. Jokaiselle sijoittajalle hyvä neuvo on, että kun markkinoilla myllertää, silloin mitataan se, ketkä on tehneet kotiläksyt hyvin, keillä on hyvä sijoitussuunnitelma”, lisäsi Naukkarinen.

Inderesin pääekonomisti Marianne Palmu arvioi, että nollakorkojen ajan päättyminen on tuonut osakemarkkinoille perustavanlaatuisen muutoksen. Kasvuosakkeiden sijaan nyt kiinnostavat arvo-osakkeet – laatuyhtiöt, joiden kassavirta ei ole kaukana tulevaisuudessa.

Talousviikon Kaikki koroista -päivä järjestettiin Nordean tiloissa Helsingin Vallilassa.

Talouteen dynamiikkaa

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoi, ettei haluaisi paluuta aikaan, jolloin rahalla ei ollut hintaa. Kun korot olivat pitkään nollassa, taloudesta puuttui dynamiikkaa.

Nordean ennusteen mukaan korot kääntyisivät laskuun jotakuinkin ensi vuoden puolivälissä, ja vuonna 2026 oltaisiin noin 2 prosentin tasossa. ”Se on perusura, joka ei todennäköisesti toteudu. Kannattaa tehdä skenaarioita eri suuntiin, koska ennustaminen on aina vaikeaa.”

Katso Talousviikon Kaikki koroista -tilaisuus videolta:

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö