Kuukauden yhtiö: Spinnova Oyj

Artikkeli
11.5.2022
Lukuaika
5 min

Spinnova listautui Nasdaq First North -kasvumarkkinalle kesäkuussa 2021 ja keräsi listautumisannilla noin 115 miljoonaa euroa bruttomääräisesti pääomia. Mihin varoja on käytetty ja on tarkoitus käyttää?

Kerätyt varat ovat vauhdittaneet kasvustrategiamme toteuttamista. Teimme vuonna 2021 ensimmäiset teknologiatoimitukset yhteisyrityksillemme, aloimme rakentaa kaupallista tehdasta Woodspin-yhteisyrityksellemme Suzanon kanssa ja saimme valmiiksi pilottituotantolinjan Respinille, joka on yhteisyrityksemme ECCO:n kanssa. Päätimme myös investoida omaan langankehräämöön, joka nopeuttaa kankaiden kehittämistä ja tehostaa tuotekehitystä brändien kanssa. Lisäksi olemme kasvattaneet tiimiämme strategiamme toteutuksen kannalta tärkeillä osa-alueilla.

Millä tavoin liiketoimintanne tukee kestävää kehitystä?

Spinnova on hyvin monipuolinen, kestävää kehitystä tekstiilialalla globaalisti edistävä teknologia-alusta. Tuotamme useista uusiutuvista ja kierrätettävistä raaka-aineista luonnollisinta mahdollista muuntokuitua ilman haitallisia tai monimutkaisia kemiallisia prosesseja. SPINNOVA®-kuidun tuotannossa ei synny lainkaan jätettä, sivuvirtoja tai mikromuovia. Sen hiilidioksidipäästöt ja vedenkulutus ovat minimaaliset verrattuna nykyisiin kuituihin. Lopputulos tuntuu luonnonkuidulta puuvillan ja pellavan tapaan.

SPINNOVA®-materiaalit mahdollistavat maailman johtavien brändien vastuullisuustavoitteiden toteutumista. Olemme yksi harvoista vastuullisista tekstiilikuituinnovaatioista, joka on aloittanut teollisen skaalaamisen ja jolla on toteutuskelpoinen tiekartta kohti kansainvälisen tekstiiliteollisuuden edellyttämiä tuotantovolyymejä.

Meidät erottaa kilpailijoista myös ilmastoystävällisyys. Päästöjen vähentäminen onkin kohdemarkkinamme merkittävin megatrendi. Brändeillä, joilla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, on kiire vähentää päästöjään esimerkiksi vuoteen 2030 mennessä, ja me tarjoamme siihen toimivan ratkaisun.

Juuri julkaisemamme hiilikädenjälkilaskelman mukaan kuitumme tuottaa 72 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin puuvilla raaka-aineen tuotannosta kuituprosessiin. Kun tähän lisätään uuden Woodspin-tehtaamme edistyksellinen lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottoteknologia, on SPINNOVA® itse hiilinegatiivinen tuote, kun tuotannon hukkalämpöä hyödynnetään Jyväskylän alueella kaukolämpönä.

Vuoden toisella puoliskolla 2021 pääfokusalueenne ensimmäisen kaupallisen tehtaan rakentaminen Woodspin-yhteisyrityksellenne eteni suunnitellusti. Mikä Woodspin-yhteisyritys on, ja mitä tehtaalla tullaan tuottamaan?

Spinnovan rakennuttaa yhdessä strategisen kumppaninsa selluyhtiö Suzanon kanssa Jyväskylään ensimmäistä kaupallista kuitutehdasta. Yhteisyritys Woodspinin tehdas tulee tuottamaan puupohjaista SPINNOVA®-kuitua jatkojalostettavaksi eri lankojen ja kankaiden kaltaisiksi tuotteiksi.

Tehtaan 1 000 tonnin kapasiteetin ylösajo käynnistyy odotettavasti vuoden 2023 alusta. Tehdas on alku noin miljoonan tonnin SPINNOVA®-kuidun globaalille vuosikapasiteetille 10–12 vuoden kuluessa. Olemme aloittaneet seuraavan noin 50 000 tonnin Woodspin-tehtaan suunnittelun Suzanon kanssa.

Samalle tontille Woodspinin kuitulaitoksen lisäksi sijoittuvat myös Suzano Finland Oy:n mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) jauhatuslaitos sekä Spinnovan pääkonttori ja tuotekehitystoimintoja. Jyväskylään rakentuva teollinen ja kaupallinen kokonaisuus muodostaa erittäin vahvan yhteisön edistämään SPINNOVA®-kuidun maailmanvalloitusta.

Teillä on myös rakenteilla kehräämö Jyväskylään Woodspin-tehtaan naapuriin. Miten kehräämö tulee tukemaan liiketoimintaanne?

Oma lankakehräämö yksinkertaistaa kaupallisen vaiheen isomman mittakaavan tutkimus- ja kehitysprosessia sekä nopeuttaa tuotekehitysprojektien läpivientiä monen brändikumppanin kanssa. Voimme tehdä nopeita kokeiluja, säästää läpimenoaikaa ja testata pienempiä eriä kuin ennen. Tämä parantaa olennaisesti puupohjaiseen SPINNOVA®-kuituun pohjautuvaa tekstiilikehitystämme.

Spinnovan puhdas teknologia pystyy muuntamaan tekstiilikuiduksi puun lisäksi myös monenlaisia jätevirtoja kuten nahka- ja maatalousjätettä. Mahdollisuus testata uusia raaka-aineita ketterästi kuidusta langaksi nopeuttaa huomattavasti niiden toteutettavuustutkimuksia ja mahdollisia tuotekehitysprosesseja.

Mikä on Respinin pilottihanke?

Respin on Spinnovan ja kenkäbrändi ECCO:n yhteisyritys. Se on kehittänyt teknologiaa, jonka avulla SPINNOVA®-kuitua voidaan valmistaa myös kierrätettävästä nahkajätteestä.

Respin pilottituotantolinja valmistui Jyväskylään joulukuussa 2021. Spinnovan teknologiaan perustuva linja tuottaa nahkajätepohjaista kuitua tutkimus- ja kehitystarkoituksiin. Pilottivaiheessa uudesta materiaalista kehitetään erilaisia demotuotteita, kuten kenkiä ja tekstiilejä.

Noin vuoden kestävässä pilottivaiheessa ECCO:lla on yksinoikeus kuidun käyttömahdollisuuksiin, mutta kaupallisessa vaiheessa Respin-yhteisyrityskumppanit voivat ottaa kehitystyöhön mukaan muitakin brändejä.

Spinnovan puhtaalla, matalapäästöisellä teknologialla valmistetun nahkakuidun ekologisuus muodostuu uusiutuvasta raaka-aineesta, haitallisten kemikaalien välttämisestä ja minimaalisesta vedenkäytöstä. Nahkakuitu tuntuu tekstiilikuidulta, mutta on tehty nahkajätteestä yhdistäen nahan luonnollisen kestävyyden ja joustavuuden sekä perinteisen tekstiilin keveyden ja tuntuman.

Mitä brändiyhteistyökumppaneita teillä on?

Autamme maailman johtavia vaatebrändejä ratkaisemaan tekstiiliteollisuuden suuria vastuullisuushaasteita kuten ilmastonmuutosta, kiertotalouteen siirtymistä ja niukkenevien luonnonvarojen säästämistä. Saimme vuonna 2021 uusiksi kumppaneiksi Adidaksen, H&M-konsernin, Icebreakerin sekä North Facen. Entuudestaan brändikumppaneitamme olivat Marimekko, BESTSELLER, Bergans of Norway ja ECCO.

Tänä vuonna SPINNOVA®-materiaalia käytetään H&M:n ARKET-brändin klassikkopaidassa ja adidaksen TERRREX HS-huppareissa. ECCO ja Adidas tulivat mukaan omistajakuntaamme listautumisen yhteydessä. Ratkaisemme aikamme suurinta ongelmaa yhdessä. Kaikki kumppanuussuhteemme ovat pitkäaikaisia ja läheisiä.

Mitä taloudellisia tavoitteita teillä on lähivuosille?

Jyväskylään kuluvan vuoden loppuun mennessä valmistuvan Woodspin-tehtaan aloitamme siirtymisen uuteen mittakaavaan ja kohti miljoonan tuotantotonnin globaalia tavoitettamme vuonna seuraavien 10–12 vuoden kuluessa. Lähivuosien aikana tavoittelemme eri tulovirtojemme kehittyvän strategiamme mukaisesti. Tavoitteemme on saavuttaa positiivinen liiketulos keskipitkällä aikavälillä seuraavien 3–5 vuoden aikana. Strategiset taloudelliset tavoitteemme perustuvat teknologiamyynnin, kuitumyynnin ja kangasmyynnin voimakkaaseen kasvuun ja globaaliin skaalautumiseen.

Spinnova on palkittu mm. Fast Company -lehden, ISPO:n, Scandinavian Outdoorin, ANDAMin, Monoclen ja Marie Claire UK:n vastuullisiin innovaatioihin liittyvissä kilpailuissa.


Pörssisäätiö ja Nasdaq Helsinki esittelevät säännöllisesti Kuukauden pörssiyhtiön. Tavoitteena on tehdä erilaisia pörssiyhtiöitä tutuksi. Valinta ei ole sijoitussuositus.