LapWall: Helposti ajatellaan, että listautuminen on mystistä ja vaikeaa. Ei ole.

Artikkeli
7.10.2022
Lukuaika
5 min

LapWall on rakennustuoteteollisuusyhtiö ja puuelementtien valmistaja. Yhtiö listautui Nasdaq Helsingin First North -markkinapaikalle maaliskuussa 2022.

Osakkeiden tarjoaminen yleisölle edellyttää esitteen laatimista. Esite on lakisääteinen asiakirja, jonka perusteella potentiaalisille sijoittajille annetaan oikeat ja riittävät tiedot sijoituspäätöksen tekemistä varten.

LapWall laati listautumisen yhteydessä pörssin sääntöihin perustuvan yhtiöesitteen, joka on sisältövaatimuksiltaan kevyempi kuin täysimittainen esite.

”Jos listautumisanti on alle kahdeksan miljoonaa euroa, mennään yhtiöesitteellä. Ei tarvittu isompaa summaa. Oli se silti massiivinen”, toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen sanoo.

Neuvonantajat kilpailutettiin erikseen

Listautumisannin pääjärjestäjänä ja merkintäpaikkana LapWallilla toimi investointipankki, joka oli myös yhtiön hyväksytty neuvonantaja. Lisäksi yhtiötä avusti muun muassa oikeudellinen neuvonantaja ja viestintätoimisto. Ne auttoivat yhtiötä tekemään listautumisprosessin edellyttämät asiat. Yhtiö valitsi neuvonantajat kilpailuttamalla, mutta se kuunteli myös muiden listautuneiden yhtiöiden suosituksia.

Pekkarinen kehottaa listautumista suunnittelevia myös miettimään tarkkaan, miten sopimuskokonaisuuden neuvonantajien kanssa rakentaa. LapWall kilpailutti neuvonantajat erikseen. Asianajotoimiston ja viestintäyhtiön kanssa tehtiin tuntisopimus.

He päätyivät tekemään yhteistyötä myös analyysiyhtiön ja osakevälittäjän kanssa.

”Analyysiyhtiö antaa uskottavuutta, ja Nordnet kautta lähti kirje sijoittajille”, Pekkarinen avaa.

Yksi investointi oli myös oman markkinointimoniosaajan rekrytointi: markkinointimateriaalit ja esimerkiksi sosiaalisen median viestintä tehdään itse.

Kokonaishintalappu listautumiselle oli reilut puoli miljoonaa euroa.

”Siellä on paljon asioita, joista on hyötyä meille muutenkin”, hän lisää.

Selkeä työnjako auttaa listautumisessa

LapWallilla listautumisprosessi organisoitiin selkeästi:

”Meillä oli projektinjohtamisessa työryhmän käytössä Teams ja exceleissä selkeästi, mitä pitää tehdä, kenelle kuuluu ja mihin mennessä pitää tehdä”, Pekkarinen konkretisoi.

Joka maanantai oli noin tunnin kestänyt projektiryhmän kokous, jossa päivitettiin tehtävälista ja aikataulu.

”Sovittiin, mitä minä teen, mitä talousjohtaja tekee, mitä markkinointipäällikkö tekee ja mitä muut johtoryhmän jäsenet tekevät. Yksinkertaista.”

Sen lisäksi viestintä- ja markkinointitiimi piti omat palaverinsa.

Yhtiön hallitukselle raportoitiin prosessista, ja hallitus sparrasi toimivaa johtoa.Pekkarinen korostaa sijoittajaviestinnän merkitystä:

”Raportoinnin pitää tietenkin olla kunnossa, mutta yhtiön tarina on tärkeä. Itselläni se on selkäytimessä, kun olen yritystä ollut perustamassa. Jos et itsekään ymmärrä, miksi olette listautumassa, ei kannata listautua.”

Pekkarinen kertoo yhtiön saaneen kiitosta suoruudesta: kysymyksiin vastataan, ja kerrotaan myös vaikeat asiat ja mitä virheistä on opittu.

Listautumisprosessin meni puoli vuotta

LapWallin listautuminen meni Pekkarisen mukaan kokonaisuudessaan hyvin. Erityistä oli se, että yhtiö onnistui listautumaan vaikeasta geopoliittisesta tilanteesta huolimatta: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vähän ennen LapWallin listautumista. Listautumisanti ylimerkittiin moninkertaisesti. Osakkeen hinta oli puolestaan alhaisempi kuin se olisi normaalissa markkinatilanteessa olisi voinut olla.

”Emme olisi saaneet valtavan isolla rahasummallakaan näin isoa näkyvyyttä, mitä nyt saatiin”, toimitusjohtaja viittaa listautumisen tuomaan suureen medianäkyvyyteen.

”Meidän yhtiön tarina on hyvin ymmärrettävä, ja markkinalle syntyi hyvä käsitys yhtiöstä.”

Pieleen ei Pekkarisen mukaan mennyt mikään. Pari asiaa prosessissa kuitenkin yllätti yhtiön: hallituksen työjärjestystä ja sisäisen valvonnan toimintaperiaatteiden -ja riskienhallinnan dokumentointeja piti Finanssivalvonnan ohjeiden mukaan täydentää.

”Tehtiin yksi viikonloppu töitä ja laitettiin asiat kuntoon.”

Aikaa prosessin meni puolisen vuotta. Toki valmistautumista oli tehty pidempään.

Pekkarinen vinkkaa laittamaan asiat kuntoon jo ennen listautumista normaalina arkitekemisenä. Hän perehtyi listautumiseen keskustelemalla muiden listautujien kanssa. Hän kävi myös listautumiskoulutuksen.

”On paljonhalvempi, helpompi ja mukavampi kaikille. Silloin se (listautuminen) varmaan on vaikeaa, jos firma on sekaisin etkä tiedä mikä teidän tarina on.”

Työntekijöitä paljon osakkaiksi

Pekkarinen varoittaa listautujia siitä, että omistajat ottaisivat listautumisvaiheessa rahaa yhtiöstä.

”Se näyttää, että omistajat eivät usko bisnekseen.”

Henkilöstölle viestittiin prosessin aikana sen verran kuin oli mahdollista.

”Erittäin tärkeä asia on, että työntekijät saa laajasti osakkaaksi. LapWallin työntekijöistä noin 30 prosenttia omistaa yhtiötä: mukana on kaikki päälliköt ja johtajat ja myös tuotannon työntekijöitä.”

LapWallin Jarmo Pekkarisen vinkit listautujalle

  1. Jos et tiedä miksi olette listautumassa, älkää listautuko.
  2. Älä myy osakkeitasi listautuessa, vaan kerää pääomaa yhtiölle.
  3. Pidä kirkkaana mielessä, mihin listautumisannissa saatu raha käytetään.


LapWall Oyj

LapWall on puuelementtien valmistaja ja rakennustuoteteollisuusyhtiö. Sen päätuotteita ovat puiset seinä- , katto- ja julkisivuelementit. Yritys on perustettu vuonna 2011. Sen pääkonttori on Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla. Yhtiö listautui Nasdaq Helsingin First North -markkinapaikalle maaliskuussa 2022.


Teksti: Eeva Ketvel
Kuva: Tomi Setälä

Jarmo Pekkarisen haastattelu on julkaistu Listautujan käsikirja. Opas listautumiseen pk-yritysten kasvumarkkinalle -oppaassa. Pörssisäätiö julkaisi sen syyskuussa 2022.

Haluatko tietoa sijoittamisesta suoraan sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön Sijoittajan ajankohtaiskatsaus!