Lounasmeri MTV:llä: Kun tilanne on epävarma, yksityissijoittajat haluavat yhtiöltä mahdollisimman paljon tietoa

Artikkeli
21.4.2022
Lukuaika
3 min

Tuloskausi on alkamassa, ja yhtiöt kertovat pian vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen tuloksiaan. Taustalla on koronapandemia, korkojen ja inflaation nousu ja suurimpana shokkina Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Asiasta keskusteltiin MTV:n Uutisaamu-lähetyksessä 21.4.2022.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri muistutti, että ensimmäisestä neljänneksestä suurin osa ehdittiin tehdä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

”Toisaalta jos ajatellaan vertailukohtaa eli tilannetta vuosi sitten: silloin oltiin jo selvitty pandemian pohjasta. Eli sikäli vertailu on aika haastava”, Lounasmeri sanoi.

”Silloin vuosi sitten oli jo aika isoa kasvua ja tehtiin hyviä tuloksia. Siihen samaan pääseminen on aika kova tavoite monelle yritykselle, eli varmasti pettymyksiä tullaan näkemään.”

Lounasmeren mukaan on kiinnostava nähdä, mitä yritykset kertovat esimerkiksi tilauskannasta, se viitoittaa tulevaa.

”Ja ehkä myös mitä yritykset tietyillä toimialoilla kertoo itse siitä toimialasta. Se voi vaikuttaa käsitykseemme kyseisen yrityksen kilpailijoiden toiminnasta.”

Hän korosti, että epävarmassa tilanteessa yksityissijoittajat kaipaavat yhtiöltä mahdollisimman paljon tietoa.

Yksityissijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota megatrendeihin

Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mihin yksityissijoittajan kannattaa epävarmassa tilanteessa kiinnittää huomiota. Lounasmeri totesi, että uhkakuvia on tiedossa paljon.

”Tavallaan on hyvä, että tiedetään mitä seurata”.

Pörssikurssit laskivat kaksi vuotta sitten rajusti, kun koronapandemia levisi ympäri maalimaa. Ne kuitenkin myös nousivat hyvin nopeasti. Lounasmeri muistutti, että nopea kurssinousu johtui siitä, että keskuspankit laittoivat paljon rahaa peliin ja korkotaso oli hyvin matala.

”Usein jos korot on matalalla, osakekurssit menestyy hyvin. Nyt taas on näköpiirissä tilanne, että inflaatio on noussut, silloin keskuspankit tietysti rupeavat sulkemaan rahahanoja, korot lähtee nousuun, ja se aiheuttaa jo itsessään painetta osakekursseihin.”

Nyt seurataan sotatilanteen lisäksi keskuspankkien liikkeitä, inflaatiota, korkotasoa, toimitusketjuja ja logistiikkaa.

”Yksityissijoittajista monella on todella pitkä aikahorisontti, silloin tietysti voidaan katsoa sinne 10 vuoden päähän ja ehkä jopa miettiä megatrendejä.”

Hän mainitsi esimerkkeinä vihreän siirtymän, kun Venäjältä ei haluta enää ostaa energiaa ja myös teknologian kehityksen:

”Esimerkiksi kyberturvallisuutta nyt peräänkuulutetaan, kun siihen liittyy tiettyjä uhkakuvia”, Lounasmeri sanoi lähetyksessä.

Teksti: Eeva Ketvel
Kuva: Kuvakaappaus MTV:n Uutisaamu-lähetyksestä 21.4.2022

Katso MTV:n Uutisaamun haastattelu kokonaan tästä.

Haluatko tietoa yksityissijoittajille ajankohtaisista asioista säännöllisesti sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön Sijoittajan ajankohtaiskatsaus!