Lounasmeri MTV:llä: Riski ei ole markkinoiden virhe, vaan ominaisuus

Artikkeli
22.9.2021
Lukuaika
2 min

Suuren kiinalaisen kiinteistöyhtiön Evergranden velkaongelmat ovat hallinneet talousuutisia tällä viikolla. Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri keskusteli Evergranden tilanteen vaikutusta suomalaisiin sijoittajiin MTV:n Uutisaamun lähetyksessä 22.9.

Mitä sijoittajan kannattaa tehdä? Lue vinkit!

Moni yksityissijoittaja on miettinyt, mitä tehdä. Lounasmeri antoi vinkkejä: Jos nyt, kun markkina on laskenut muutaman prosentin, hirvittää, on tarkastella uudestaan omaa sijoitusstrategiaansa.

”Mutta ei ole mitään yhtä yleistä periaatetta, mitä meidän kaikkien pitäisi tehdä”, Lounasmeri muistutti MTV:llä.

Lounasmeren mukaan kannattaa miettiä, mikä on oma sijoitusaika – esimerkiksi puoli vuotta vai kymmenen vuotta – minkälaista riskiä on valmis ottamaan, miten tyytyväinen on omaan osakepainoon ja taloudelliseen tilanteeseen ja onko sijoittanut omia säästöjään.

”Meillä suomalaisillahan keskimäärin on tosi paljon rahaa pankkitilillä. Hyvin moni on kuitenkin sijoittanut omia, kärsivällisiä säästöjään. Verrattuna siis siihen, onko sijoittanut esimerkiksi velkarahaa. Silloin voi olla paljon suurempi huoli siitä, jos markkina vähän laskee”, hän sanoi.

Hän muistutti sijoittajille tutusta asiasta: muutokset pörssikursseissa ovat aivan normaaleja.

”Niin tapahtuu. Nimenomaan se riskisyys, se että on iso riski ja suuri tuotto-odotus liittyy siihen, että välillä myllertää.”

Hän muistutti, että tavoite ei ole myydä osakkeita silloin, kun kurssit laskevat ja ostaa, kun ne nousevat.

Pörssisäätiöllä on selkeät ohjeet sijoitussuunnitelman tekemiseen.

Teksti: Eeva Ketvel