Markkinavalvonta huolehtii, että pörssissä kaikki sujuu niin kuin pitää

Artikkeli
15.1.2020
Lukuaika
2 min

Markkinavalvonta valvoo muun muassa yhtiöiden tiedonantovelvollisuuden ja listalla olon kriteerien toteutumista. Se seuraa kaupankäyntiä ja reagoi nopeasti, jos osakekurssi käyttäytyy yllättävällä tavalla – esimerkiksi, jos osakkeen hinta laskee tai nousee poikkeuksellisen nopeasti ilman ilmeistä syytä.

­­Valvonta on jatkuvaa kaupankäynnin aukioloaikana ja siinä hyödynnetään koneoppimista, kertoo markkinavalvonnan johtaja Susanna Tolppanen Nasdaq Helsingistä.

– Kun yhtiö julkistaa merkittävän tiedon kuten ison fuusion, saatetaan kaupankäyntiä ja sen liikkeitä tarkastaa jopa vuosi taaksepäin.

Jos on syytä epäillä tiedonantovelvollisuutta koskevaa sääntörikkomusta, ensimmäisenä vuorossa on yhteydenotto yhtiöön. Vastauksesta riippuen asiaa voidaan viedä sen jälkeen eteenpäin.

Tolppanen muistuttaa, ettei markkinavalvonta voi kommentoida yksittäisiä tapauksia julkisuudessa. Hiljaisuudesta huolimatta jokin tietty tapaus saattaa kuitenkin olla jo täydessä tutkinnassa.

Tarkkana tiedotteissa

Yhtiöt ovat joutuneet viime aikoina täydentämään pörssitiedotteitaan, Tolppanen sanoo. Pääsääntö on, että esimerkiksi kauppahintaa ei voi jättää julkistamatta vetoamalla osapuolten väliseen salassapitosopimukseen. Asian voi kuitenkin ilmaista monella tapaa. Toisen osapuolen nimeä ei esimerkiksi tarvitse mainita, jos yhtiötä voi kuvailla muuten, tai voidaan antaa jokin hintahaarukka asialle.

Taannoin markkinavalvonta huomasi yhtäkkiä valtavan pompun Amer Sportsin kaupankäynneissä. Kaupankäynti keskeytettiin välittömästi ja yhtiöön otettiin yhteyttä. Selvisi, että mediatalo Bloombergilla oli yksityiskohtaista ja paikkansa pitävää tietoa suunnitellusta yrityskaupasta. Kaupankäynti pidettiin suljettuna, kunnes Amer Sports tiedotti tulevasta kaupasta tasapuolisesti kaikille pörssitiedottamisen sääntöjen mukaan.

Markkinavalvonta seuraakin kaupankäynnin lisäksi muun muassa mediaa ja sosiaalista mediaa. Myös sijoittajat, sijoitustuotteiden välittäjät ja media ovat omalta osaltaan markkinan valvojina silminä, korvina ja epäilysten esiin tuojina.

– Sijoittajien yhteydenotot markkinavalvontaan ovat lisääntyneet, mikä on hieno asia. Sijoittajatkin uskaltavat kysyä ja kertoa, jos jokin pohdituttaa, Tolppanen sanoo.

Valvonnan toimiminen tehokkaasti mahdollistaa sen, että yritykset voivat hankkia kasvuunsa rahoitusta tasapuolisesti toimivilla markkinoilla ja sijoittajat voivat luottaa pörssiin ja osakesijoittamisen turvallisuuteen.

Teksti: Kiia Etelävuori