Pörssilähettiläs-päättäjäiset: ”Mitä nuorempana aloittaa sijoittamisen, sitä paremmalta tulevaisuus näyttää!” 

Pörssilähettiläs-kauden päättäjäisiä vietettiin tiistaina Helsingissä. Pörssitalolla kuultiin puheenvuoroja sekä palkittiin lukuvuoden onnistumisia. Illan aikana pörssilähettiläät Pihla Pöllänen ja Huugo Wahalahti pohtivat, mitä kaikkea pörssilähettiläänä toimiminen merkitsee.

14.6.2024
Lukuaika
5 min

Innokas puheensorina kaikui Pörssitalon linnan pihalla, kun kymmenet pörssilähettiläät kokoontuivat juhlistamaan lukukauden päättymistä kesäisenä tiistai-iltana. Niin vanhat kuin uudetkin toimijat pääsivät muistelemaan pörssilähettiläiden yhteisiä saavutuksia nuorten talousosaamisen kehittämisessä. 

”Toteutimme kuluneen lukuvuoden aikana 369 oppituntia, eli vuoden jokaista päivää kohti pörssilähettiläät pitivät jossain peruskoulussa yhdeksäsluokkalaisille oppitunnin”, kertoi Pörssisäätiön koulutuspäällikkö Joonatan Naukkarinen nuorille vapaaehtoisille juhlasalissa.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoi päättäjäisissä Helsingin pörssin ja omistajuuden historiasta. Ajan saatossa yhä useammasta suomalaisesta on tullut pörssiyhtiön omistaja, ja pörssilähettiläät toimivat sen puolesta, että omistajien joukossa olisi enemmän ja enemmän nuoria.

Tamperelainen Pihla Pöllänen, 18, kävi koulutuksen kotikaupungissaan ja raisiolainen Huugo Wahalahti, 17, Turussa. Heille Pörssilähettiläs-ohjelma on merkinnyt uuden oppimista, yhteisöllisyyttä ja yhteiskuntaan vaikuttamista.

Pihla Pöllänen ja Huugo Wahalahti ovat aktiivisia pörssilähettiläitä, jotka vierailevat ysiluokilla kertomassa oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta.

Sijoitatko? Onko Pörssilähettiläs-ohjelma rohkaissut aloittamaan vai kenties syventänyt aikaisempia oppeja?

Pihla: ”Joo, sijoitan! Sijoitin itseasiassa jo ennen ohjelmaa, mutta ohjelman aikana into vaan lisääntyi. Olen päässyt syventymään osakesijoittamiseen ja sen vahvuuksiin verrattuna esimerkiksi rahastosijoittamiseen. Myös riskit ovat auenneet eri tavalla, että millaisia realistisia riskejä sijoittamiseen liittyy ja miten ne kannattaisi ottaa huomioon.”

Huugo: ”Vaikka olin aloittanut sijoittamisen jo ennen pörssilähettiläskoulutusta, se tempaisi jotenkin vielä enemmän mukaan. Sijoittaminen oli minulle sivuseikka elämässä, mutta se muuttui ajankohtaisemmaksi ja arkisemmaksi. Kiinnitän sijoittamiseen nyt enemmän huomiota, ja koulutuksen jälkeen pystyn sijoittamaan itsevarmemmin ja tekemään parempia sijoituspäätöksiä.”

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje.

Mitkä asiat jäivät koulutuksesta päällimmäisenä mieleen? Kuinka koulutus on näkynyt elämässäsi ylipäätään?

Pihla: ”Muistan, kun yksi kouluttajista sanoi, että aina kun yrittää parhaansa, se on pääasia. Kun menee omia unelmia kohti, pääsee jo pitkälle. Koulutus on tukenut myös minun unelmiani ja auttanut verkostoitumaan.“

Huugo: ”Vastuullisuus sijoittamisessa korostui minulle erityisesti. Olen aina ollut kiinnostunut vastuullisuudesta, mutta siitä puhuminen sijoittamisen kontekstissa jäi vahvasti mieleen. Koulutuksessa ilmeni myös sijoittamisen tärkeys – osakesijoittaminen on kannattavaa ja mitä useampi suomalainen sijoittaa, sitä useampi ihminen voi vaikuttaa siihen, miten yhtiöt toimivat. Sitten kun on koulutuksen jälkeen päässyt tekemään kouluvierailuja ja käynyt opettajan pöydän toisella puolella, niin se on jotenkin avartanut kuvaa siitä, millaista se opettajan ammatti on.“

Mitä pörssilähettiläänä toimiminen ja lähettiläiden yhteisö merkitsevät sinulle?

Pihla: ”Pörssilähettiläänä toimiminen on aivan mahtavaa. Olen päässyt jakamaan tärkeää tietoa sellaisille, jotka eivät välttämättä ole sitä kotoa saaneet. Olen myös päässyt mukaan yhteisöön, joka ulottuu kouluun ja vapaa-ajallekin. Näiden ihmisten kanssa voi aina jakaa ideoita ja keskustella.”

Huugo: ”Olen mukana mahdollistamassa sitä, että tulevat sukupolvet pystyvät olemaan aktiivisesti mukana yhteiskunnassa. Se on isoin pointti. Tällainen ajattelu johtuu ehkä myös partiotaustastani. Kun käyn tekemässä Pörssilähettiläs-vierailuja, voin mennä itsevarmasti sillä asenteella, että luokassa on varmasti ainakin muutama, joita asia oikeasti kiinnostaa. Joillain saattaa olla ennakkotietoja, jotkut ovat ehkä vähän epävarmoja. Osa saattaa itse lähteä Pörssilähettiläs-koulutukseen tai sijoittamaan. Se on palkitseva kokemus.”

Mitä kertoisit nuorelle, joka on kiinnostunut Pörssilähettiläs-ohjelmasta sekä mahdollisesti sijoittamisesta?

Pihla: ”Kertoisin, että ei kannata asettaa minkäänlaisia ennakkoluuloja. Lähtee vaan mukaan, jos vähänkään kiinnostaa. Kun pääsee keskustelemaan sellaisten ihmisten kanssa, joilla on vähän samanlainen elämäntilanne, pystyy jakamaan ja kehittämään omaa ajattelua.”

Huugo: ”Kannattaa lähteä mukaan Pörssilähettiläs-ohjelmaan, koska siellä oppii uutta. Vaikkei olisi ennakkotietoja, niin siellä käydään läpi perusteita, joiden avulla pääsee helposti kärryille. Nuorille, jotka miettiväti sijoittamista, sanon, että kannattaa lähteä mahdollisimman ajoissa mukaan. Mitä nuorempana aloittaa sijoittamisen, sitä paremmalta tulevaisuus näyttää!”

Pörssilähettiläät ovat Pörssisäätiön kouluttamia nuoria, jotka kertovat yläkouluissa oman talouden hallinnasta, säästämisestä, sijoittamisesta ja vaurastumisesta. Pörssilähettiläs-ohjelmaan voi hakea kuka tahansa kiinnostunut, 15–20-vuotias nuori, joka on koulutuksen alkaessa päättänyt peruskoulun.

Kirjoittajat

Ninni Norra Harjoittelija