Näin Lapsen osakesäästötili eroaa tavallisesta osakesäästötilistä

Pörssisäätiön ehdottama Lapsen osakesäästötili on täysin uudenlainen tili, jonka valtio perustaisi jokaiselle vastasyntyneelle. Valtio tekisi perämunasijoituksen Lapsen osakesäästötileille, eikä kukaan voisi nostaa tililtä varoja. Lapsen osakesäästötili muuttuisi tavalliseksi osakesäätötiliksi, kun nuori täyttää 18 vuotta ja ottaa tilin haltuunsa.

Artikkeli
22.5.2023
Lukuaika
2 min

Pörssisäätiön ehdottama Lapsen osakesäästötili avattaisiin jokaisella vastasyntyneelle, joten sen saisivat kaikki lapset, jotka saavat äitiyspakkauksen. Tilin avaisi valtio, joka tekisi tilille myös pesämunatalletuksen.

Ensitalletus voi olla rahaa – on puhuttu 300 euron tai 500 euron summista. Sijoituskohteet voi valita valtio, jos halutaan varmistaa, että yhdenkään lapsen rahat eivät jää tilille makaamaan. Vaihtoehtoisesti valtio voi siirtää tileille omistuksessaan olevia pörssiosakkeita pesämunasijoituksena.

Pörssisäätiön ehdottamalla Lapsen osakesäästötilillä voisi tehdä sijoituksia pörssiosakkeisiin. Lisäksi sijoituskohteisiin voidaan ottaa mukaan kuluiltaan edulliset osakeindeksirahastot, jotka sijoittavat pörssiosakkeisiin.

Tilille voisi tehdä valtion pesämunatalletuksen jälkeen vapaasti lisätalletuksia ja lisäsijoituksia. Jatkuvaa sijoittamista voisi tehdä vaikka lapsilisästä, jos perheen talous sen sallii. Moni isovanhempikin on toivonut mahdollisuutta sjoittaa lapsenlapselle pitkäjänteisesti ja niin, että sijoitukset ja niiden tuotot menevät varmasti lapselle.

Lapsen osakesäästötililtä ei saisi nostaa rahaa ennen kuin lapsi on täyttänyt 18 vuotta, eli ottanut tilin täysi-ikäistyttyään haltuunsa. Täysi-ikäisen Lapsen osakesäästötili muuttuisi tavalliseksi osakesäästötiliksi.

Tilillä olevia varoja verotettaisiin vasta kun niitä nostetaan. Näin verotus olisi Lapsen osakesäästötilillä samanlainen kuin tavallisella osakesäästötilillä.

Katso tai kuuntele video: