Neljä suomalaisyhtiötä maailman sadan vastuullisimman joukossa

Artikkeli
20.1.2022
Lukuaika
3 min

Kanadalainen media- ja tutkimusyhtiö Corporate Knights laatii vuosittain listan maailman sadasta vastuullisimmin toimivasta yhtiöstä. Lista on erittäin arvostettu, ja yhtiöt tekevät paljon töitä yltääkseen sille.

Lista vuoden 2022 vastuullisimmista yhtiöistä maailmalla julkistettiin 19.1.2022. Corporate Knightsin arviossa ovat mukana pörssiyhtiöt, joiden liikevaihto on yli miljardi dollaria. Vastuullisuusarvio tehdään lähes 7000 yhtiöstä.

Suomesta listalle ylsivät Neste, Metso Outotec, Kesko ja Nordea. Kaikki neljä olivat sadan vastuullisimman yhtiön joukossa myös vuonna 2021.

Kilpailu kärkipaikoista maailman vastuullisimpien yhtiöiden joukossa kiristyy

Neste on tuoreessa listauksessa sijalla 24., Metso Outotec sijalla 40, Kesko sijalla 69. ja Nordea ihan siinä kannoilla sijalla 70. Nesteen ja Metso Outotecin sijoitus listalla on hieman laskenut viime vuodesta, Keskon ja Nordean noussut.

Corporate Knights on arvioinut Keskon maailman sadan vastuullisimman yhtiön joukkoon koko listaushistorian ajan, vuodesta 2005 lähtien.

– Kilpailu kärkipaikoista kiristyy. Listalla on erityisen paljon pohjoisamerikkalaisia yhtiöitä, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri toteaa tuoreesta listauksesta.

Pohjoismaisessa vertailussa Suomi on toisena

Pohjoismaisessa vertailussa Suomi on neljällä listauksellaan toiseksi paras Tanskan jälkeen. Tanskalla on viisi yhtiötä mukana listalla.

Tanskalaisyhtiöt Vestas Wind Systems A/S ja Chr Hansen Holding A/S pitävät kärkisijoja, kolmas on yhdysvaltalainen Autodesk Inc.

– Pohjoismaiset yhtiöt nousevat Korporate Knightsin listalla hienosti esiin, Lounasmeri sanoo.

– Ruotsalaisyhtiöiden kapea edustus yllättää – ja tähän on vaikea keksiä selitystä. Yksi mahdollinen voi liittyä eroihin toimialapainotuksissa sekä sijoittajien vaatimuksissa. Suomessa sekä suuret institutionaaliset sijoittajat että yksityissijoittajat arvioivat sijoituskohteiden vastuullisuutta ja arvostavat vastuullisuuslistauksien tuloksia, hän arvioi.

Mitä suomalaisyhtiöt tekivät, jotta ylsivät listalle?

Mitä Metso Outotec, Kesko ja Nordea ovat tehneet, jotta ne ovat yltäneet maailman sadan vastuullisimman yhtiön joukkoon?

Metso Outotecin liiketoiminnan kehitysjohtaja Piia Kahu, Keskon vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukio ja Nordean maajohtaja Ari Kaperi kertoivat yhtiöiden vastuullisuustoimista Pörssisäätiön koordinoimalla Talousviikolla lokakuussa 2021.

Katso Karhun, Joukion ja Kaperin napakat esitykset:

Yhtiöiden vastuullisuus on tärkeää yksityissijoittajille

Vastuullisen sijoittamisen suosio on viime vuosina kasvanut, ja trendi jatkuu.

Syksyn 2021 Sijoittajabarometrissa kysyttiin, kolmesta vastuullisuuden näkökulmasta (ESG-näkökulmasta) – ympäristö, sosiaaliset asiat vai hyvä hallinto – on vastaajille tärkein, kun he tekevät sijoituspäätöstä. Kävi ilmi, että tärkeintä on hyvä hallinto (40 %), toiseksi tärkeintä ympäristöasiat (26 %) ja kolmanneksi tärkeintä sosiaaliset kysymykset, kuten ihmisoikeudet (12 %).

Sijoittajabarometrissa kysyttiin myös, mitä lakimuutoksia yksityissijoittajat kaipaavat, jotta he voisivat tehdä vastuullisia sijoituspäätöksiä helpommin. Vastaajien mielestä tärkeintä on parantaa vastuullisuustietojen luotettavuutta (55 %). Toiseksi tärkeintä on parantaa vastuullisuustietojen standardointia ja vertailtavuutta (48 %).

Teksti: Eeva Ketvel

Lue lisäksi: Asiantuntijoiden vinkit vastuulliseen sijoittamiseen

Haluatko säännöllisesti tietoa vastuullisesta sijoittamisesta? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje!