Suurten yhtiöiden Pörssi-ilta: Nesteen, Fortumin ja Nokian Renkaiden toimitusjohtajat lavalla

Artikkeli
14.11.2023
Lukuaika
2 min

Jalostamoyhtiö Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus keskittyi yhtiön strategiaan ja näkymiin. Neste hakee kasvua ratkaisuissa, jotka vauhdittavat ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kiertotaloutta. Neste on maailman johtava uusiutuvan dieselin sekä lentopolttoaineen valmistaja, ja tekee töitä kasvattaakseen uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien markkinaa.

Yleisö haki pitkää perspektiiviä, ja kysyi esimerkiksi Nesteen vetystrategiasta ja polttomoottoriautojen tulevaisuudesta. Lehmus nosti lisäksi yhtiön uudenlaiseksi mahdollisuudeksi kemiallisen kiertotalouden, mutta riskit ovat pääasiassa poliittisia, mahdollisiin sääntelymuutoksiin ja geopolitiikkaan liittyviä.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo keskittyi esityksessään antamaan tilannekuvan Fortumista ja yhtiön markkinaympäristöstä. Uniperin jälkeen Fortum on puhtaan sähkön tuottaja – tuotannosta noin puolet on ydinvoimaa ja puolet vesivoimaa. Yhtiöllä on noin 10 prosentin siivu pohjoismaiden markkinoista.

Rauramo kertoi, että yhtiö on saatu Venäjän hyökkäyssodan alun, Uniperin ja yleisemmän energiakriisin jälkeen hyvään kuntoon. Tase on hyvässä kunnossa ja kilpailukyky erittäin hyvä, ja pystymme tekemään vahvaa tulosta, Rauramo sanoi.

Yleisökysymyksissä kiinnosti etenkin ydinvoiman tulevaisuus ja pienydinvoimaloiden kehitys sekä tilanne Venäjällä. Fortum tutkii vetyliiketoimintaa ja pienydinvoimaloita ja rakentaa myös tuuli- ja aurinkovoimaa.

Rengasvalmistaja Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoi, miten yritys rakennetaan massiivisen epäjatkuvuuskohdan – kriisin – jälkeen uudelleen. Nokian Renkaiden henkilöautorenkaiden tuotannosta 80 prosenttia oli Venäjällä. Kun Venäjän hyökkäsi Ukrainaan, Nokian Renkaiden oli rakennettava uusi tehdas, hankittava alihankintatuotantoa sekä myytävä Venäjän tehdas.

Uudelleenrakennuksen jälkeen Nokian Renkaiden tärkein markkina-alue on Pohjoismaat ja henkilöautorenkaat tuovat valtaosan liikevaihdosta. Muutoksilla on ollut muiden muassa vaikutusta siihen, miten yhtiö suhtautuu velkaan. Lisäksi Moisio kertoi yhtiön osinkopolitiikasta.

Yleisökysymyksissä kiinnosti muiden muassa uusi tehdas: miksi se rakennettiin Romaniaan ja mikä on sen kapasiteetti. Myös kilpailutilanteesta kysyttiin ja siitä, onko Venäjältä mahdollista saada vielä jotain hyvitystä.

Katso Pörssi-ilta videolta:

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö