Nuoret sijoittavat vastuullisesti: “Hyvään suuntaan ollaan kehitytty!”

Peräti 60 prosenttia eli valtaosa yksityissijoittajista ottaa yrityksen vastuullisuuden huomioon, kun tekee päätöksiä sijoittamisesta.

Artikkeli
19.10.2021
Lukuaika
3 min

Minkälainen on vastuullinen sijoittaja Suomessa?

Jos yhteen henkilöön tiivistää, hän on alle 40-vuotias äiti, joka on hyvin koulutettu ja asuu kaupungissa. Äidinkielenään hän puhuu ruotsia.

Tietenkään asia ei ole ihan noin yksinkertainen, sillä peräti 60 prosenttia eli valtaosa yksityissijoittajista ottaa yrityksen vastuullisuuden huomioon, kun tekee päätöksiä sijoittamisesta.

Näin kertoi Hankenin apulaisprofessori Hanna Silvola Family Economy Week -talousviikon keskustelussa vastuullisesta sijoittamisesta. Hän tuloksia tutkimuksesta, jonka hän ja Emilia Vähämaa julkaisivat keväällä 2021. Tutkimukseen vastasi yli 5000 yksityissijoittajaa.

Tässä vähän tarkemmin avattuna vastuullisen sijoittajan profiili:

  • Alle 40-vuotiaat ovat yleisimmin vastuullisia sijoittajia.
  • Naiset sijoittavat vastuullisesti useammin kuin miehet, mutta nuorissa myös miehet korostuvat vastuullisina sijoittajina.
  • Korkea koulutus, kaupungissa asuminen ja lasten vanhemmuus lisäävät todennäköisyyttä vastuulliseen sijoittamiseen, samoin ruotsin kieli.

Perinteisemmin taloudellisiin lukuihin sijoituspäätöksensä perustavat puolestaan yli 40-vuotiaat miehet, joilla on isot sijoitussalkut, salkun koko kun ehtii kasvaa sijoittajan iän karttuessa.

Silvolan mukaan milleniaalien eli alle 40-vuotiaiden sijoitusstrategia on siis hyvin toisenlainen kuin perinteisesti, ja ei vain nuorilla naisilla vaan myös nuorilla miehillä.
Sen sijaan palkan suuruudella ei näytä olevan väliä siinä, sijoittaako niin sanotusti perinteisesti vai vastuullisesti.

”Jatkavatko nuoret vastuullisella kestävällä tiellä?”

“Kun varallisuuserät tulevat myöhemmin siirtymään vanhemmilta sukupolvilta nuoremmille, edessä onkin mielenkiintoinen kysymys, jatkavatko nuoret vastuullisella kestävällä tiellä, vai tekisivätkö he siinä vaiheessa jotain suunnan muutoksia“, Silvola sanoi Talousviikolla.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri on tyytyväinen kehitykseen.
Tulevaisuus näyttää siis paremmalta, kun nuoret sijoittajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita vastuullisuudesta ja aikanaan heillä on painoarvo ja sananvalta näissä asioissa.

”Eli hyvään suuntaan ollaan kehitytty!” Lounasmeri iloitsi.

Talousviikko ensimmäistä kertaa Suomessa

Kansainvälinen, Italiasta alkunsa saanut Family Economy Week järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa etätapahtumana myös Suomessa 18. – 22.10.2021. Viikolla tarjotaan korkealaatuisia ja inspiroivia koulutussisältöjä. Viikko on tarkoitettu talousasioista, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille.

Suomessa tapahtumaa koordinoi Pörssisäätiö. Mukana järjestämässä ovat Nordea, Suomen Ekonomit ja Taloustaito.

“Nyt enemmän kuin koskaan on tarvetta kertoa ihmisille säästämisestä ja sijoittamisesta, jotta he voivat tehdä tietoon perustuvia ja järkeviä valintoja oman ja lastensa tulevaisuuden kannalta”, Pörssisäätiön Sari Lounasmeri sanoo.

Viikon avauspäivänä maanantaina teemana oli sijoittamisen vastuullisuus. Tiistaina keskitytään ihmisiin eli sijoittajiin, keskiviikkona talousosaamiseen, torstaina pörssiyhtiöiden ja sijoittamisen kehitystrendeihin ja perjantaina sijoittajatarinoihin.

Tapahtumaa voi seurata maksutta työ- tai kotikoneelta. Mukaan pääsee ilmoittautumalla täällä.

Talousviikon maanantain ohjelman voi katsoa tästä.

Teksti: Eeva Ketvel