Perheyhtiöt mainetutkimuksen kärjessä; Pesonen, Lundmark ja Ehrnrooth nousivat parhaiksi toimitusjohtajiksi

Yksityissijoittajat pitävät maineeltaan parhaina pörssiyhtiöinä Konetta, Ponssea ja Goforea. Parhaiksi toimitusjohtajiksi nousivat UPM:n Jussi Pesonen, Nokian Pekka Lundmark ja Koneen Henrik Ehrnrooth.

Artikkeli
25.8.2023
Lukuaika
3 min

Mainetutkimuksen kärkikolmikkoa – Konetta, Ponssea ja Goforea – yhdistää perheyhtiötausta sekä vahva kasvollinen omistajuus.

“Sanotaan, että perheyhtiöiden kvartaali on 25 vuotta. Tästä yksityissijoittajat pitävät – vakaus herättää luottamusta”, arvioi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Herlinien suvun hissiyhtiön Koneen maine on niin vankka, että edes toimintaympäristön hankaluudet eivät laskeneet sijoitusta. Kone valloitti mainetutkimuksen kärkitilan myös viime vuonna.

Hopeamitalin pokannut Vidgrenien metsäkoneyhtiö Ponsse sai tutkimuksen parhaan ESG-arvosanan. Ponsse oli mainekakkosena myös viime vuonna.

Vuonna 2017 listautunut digiyhtiö Gofore kiipesi uutena kärkikolmikkoon ja nousi viimevuotisesta seitsemän sijaa. Goforella on vahva kasvollinen omistus.

Taloustilanne painaa

Tulokset paljastavat pörssiyhtiöiden maineen olevan keskimäärin hyvällä tasolla, mutta lukemat kuitenkin heikentyvät toista vuotta peräkkäin. Tänä vuonna pörssiyhtiöiden mainepisteiden keskiarvo oli 3.53, kun se toissa vuonna oli 3.60.

Yleisellä tasolla eniten ovat heikentyneet yksityissijoittajien käsitykset pörssiyhtiöiden taloudellisesta tilanteesta ja johdon kyvykkyydestä.

Korkomarkkinoiden ja inflaation muutokset sekä maailman kriisit pandemiasta Venäjän hyökkäyssotaan koskettavat lähes kaikkia yrityksiä ja vaikuttavat markkina-arvoon ja maineeseen, tutkimuksen toteuttaneen T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka sanoo.

Eniten tämän vuoden tutkimuksessa mainettaan menetti palkitsemiskohun pyörteissä keväällä ollut valtion energiayhtiö Fortum (-0.82), joka jäi listalla viimeiseksi. Erityisen paljon yksityissijoittajien silmissä laski mielikuvat Fortumin johtamisesta.

Kokemusta arvostetaan

Tutkimuksessa etsittiin myös pörssin paras toimitusjohtaja. Kärkikolmikkoon nousivat toimitusjohtajat UPM:n Jussi Pesonen, Nokian Pekka Lundmark ja Koneen Henrik Ehrnrooth – kaikki suurista yhtiöistä, erittäin kokeneita ja usein myös mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Parhaiden toimitusjohtajien joukkoon nousi kaksi naista: Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko sijalle 4 ja Stora Enson Annica Bresky sijalle 9. Kasvuyhtiöistä yksityissijoittajiat nostivat listalle muiden muassa Qt Groupin Juha Vareliuksen, Harviasta Kamuxille siirtyneen Tapio Pajuharjun ja Kempowerin Tomi Ristimäen.

Parhaat toimitusjohtajat – kymmenen eniten mainintoja saanutta

1. Jussi Pesonen
2. Pekka Lundmark
3. Henrik Ehrnrooth
4. Tiina Alahuhta-Kasko
5. Juha Varelius
6. Torbjörn Magnusson
7. Tapio Pajuharju
8. Frank Vang-Jensen
9. Annica Bresky
10. Tomi Ristimäki

Pörssiyhtiöiden Luottamus&Maine 2023-tutkimus

  • Selvitti 79 suuren ja keskisuuren pörssiyhtiön maineen osatekijöitä
  • Vastaajina yli 7 700 yksityissijoittajaa
  • Tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella 11.5.-26.6.2023
  • Tutkimuksen teki T-media yhteistyössä Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjien kanssa

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö